En Sıcak Konular

Samast Bayrampaşa'da da "resmi tören"le karşılanmış

0 0 0000 00:00 tsi
Samast Bayrampaşa'da da Meğer Samast'a bir "tören" de Bayrampaşa'da yapılmış... Alkışlarla karşılanan Samast'ın kalacağı yer tahtakurularına karşı ilaçlanmış, yeni yatak verilmiş, hatta nevresimleri de ipektenmiş... Bu kadarla sınırlı değil tabi... İşte o "müthiş" karşıla

Müşahede hücrelerinden sorumlu gardiyan, elindeki ağır desteden seçtiği anahtarı kilide sokup çevirince kapı ardına kadar açıldı. "Hazırlanın" dedi, yatağından doğrulan tutuklulara: "Birkaç günlüğüne B-4 koğuşuna gideceksiniz." Üç beş parça eşyasını poşetlere tıkıştıran, kapı önündeki yerini aldı. Ev taşımaktan kolaydı, koğuş taşımak. İkili kol tutan tutuklular, ana kapının açılmasıyla sırayla maltaya çıkıp B-4 koğuşunun yolunu tuttu. Ne olup bittiği konusunda da en ufak bir fikirleri yoktu. Gardiyan B-4 koğuşunun kapısını açtı, içeri doluştular. "Allah kurtarsın" sesleriyle karşılandıkları 20 kişi kapasiteli koğuşta, artık 100 kişiydiler ve birkaç günlüğüne yerlerde yatacaklardı. Hapishanede kimse kimsenin voltasını kesemezdi ama, o kadar kalabalıktılar ki, her adımda çarpışıyorlardı. Gece olup karanlık çöktüğünde koğuşun tümü derin düşüncelere daldı; bu yaşananların makul bir nedeni var mıydı?

Temizlik seferberliği

Boşalan müşahede bölümünde ise hummalı bir çalışma başlatıldı. Tahtakurularından vücudu delik deşik olan tutukluların aylardır yaptıkları şikâyetlere aldırmayan idare, her yeri temizletiyor, ilaçlatıyordu. Duvarlar boyanmış, hücre tabanına da kırmızı halı serilmişti. Depodan yeni bir pamuk yatak getirtilmiş, üzerine de ipek nevresim takımları geçirilmişti. 102 ekran televizyonla birlikte müşahede bölümü, bilmem kaç yıldızlı bir otel görünümündeydi artık. Tek eksik kalmıştı, o da, yapılan hazırlıklardan çok hatırlı olduğu anlaşılan 'misafir'di.

24 Ocak günü ana malta girişinde kopan alkış tufanı merakları giderdi. Ogün Samast gelmişti. Bayrampaşa Cezaevi'nde üç gündür idarenin yaptığı hazırlıklar, Hrant Dink'in katilini rahat ettirmek, onu krallar gibi ağırlamak içindi. Gardiyanlar ve askerler alkışlarla karşıladıkları katili, hazırlanan özel bölüme yerleştirdi. Sürekli başında bekleşen iki gardiyan ise, katil konuk kuş sütünden eksik kalmasın diyeydi.

Film içinde film

Mal bildiriminde bulunmadığı için hakkında kesilen 10 günlük hapis cezasını Bayrampaşa Cezaevi'nde çekmek zorunda kalan Hasan Ersoylu, Dink'in katili Ogün Samast'ın tutuklandıktan sonra asker ve gardiyanlar tarafından nasıl kahraman gibi karşılanıp krallar gibi ağırlandığnı anlattı. Hasan Ersoylu, hafızasını biraz zorlayan Radikal okuru için tanıdık bir isim. Yanlış bir yargı kararı yüzünden yıllarca hapis yattıktan sonra devletin 'pardon' diyerek serbest bıraktığı kader mahkûmlarından biri o. Ersoylu'nun hayat hikâyesi, Ferhan Şensoy'un çektiği 'Pardon' filminin de senaryosuna ilham vermişti. Ersoylu'nun film gibi hayatı hiç mutlu bir son vaat etmeyecekti. Nitekim; Bayrampaşa Cezaevi'ne ocak ayı ortalarında yeniden düşmesi de, haksız yere onca yıl hapis yattıktan sonra bir türlü iki yakasını bir araya getirememesinin sonucuydu. Ersoylu, kredi kartı borcunu ödeyemediği için açılan davada "mal bildiriminde bulunmadığı" için 10 gün hapse çarptırılmış, Bayrampaşa Cezaevi'nin müşahede bölümüne konulmuştu. Sayılı gün tez geçiyordu. Ta ki, bir sabah gardiyanlar kapısına gelip "Hazırlan, B-4 koğuşuna gideceksin" diyene kadar. Ersoylu, huzuru kaçan diğer arkadaşlarıyla birlikte koğuşu boşaltıp maltaya doğru yürüdüğünde gözleri önünde çevrilecek olan bir başka 'derin film'in de seyircisi olacaktı.

Hasan Ersoylu, Bayrampaşa Cezaevi'nde yataklarından kaldırılıp B-4 koğuşuna gittikten sonra tanık olduklarını şöyle anlatıyor:

"Bizi 100 kişi aynı koğuşa tıktılar. Bizden boşalan tektekleri (müşahede) yıkayıp temizlediler. Biz orada kalırken pislik içindeydik, vücudumuz tahtakurusu ısırıklarıyla dolmuştu. Kaç defa ilaçlayın desek de bizi dinleyen bile olmamıştı. Şimdi hücreler ilaçlanmış, hatta duvarlar da boyanmıştı. Bir hücrenin tabanına kırmızı halı döşemişler. Yeni yataklar, ipek nevresimler... Bir de 102 ekran televizyon getirtildi. Burayı kimin için hazırladıklarını başlangıçta hiçbirimiz anlayamamıştık. Ama bu kral dairesine ya ünlü bir mafya lideri ya da tanınmış bir politikacının geleceği konuşuluyordu.

Alkışlarla karşılandı

Bir gün sonra maltadan büyük bir alkış yükseldi. Duvarlardan yankılanan sesler, bütün koğuşlardan duyuldu. Meğer gardiyan ve askerler dizilmiş, ana kapıdan içeri giren Ogün Samast'ı karşılıyorlarmış. Sonra onu temizleyip ilaçladıkları, duvarlarını boyayıp tabanına kırmızı halı serdikleri bölüme yerleştirdiler. Başına da iki gardiyan dikmişler, bütün istekleri karşılansın diye.

Kebap servisi

Samast'ın Bayrampaşa Cezaevi'nde kaldığı dört gün boyunca bütün istekleri yerine getirildi. Biz tıkıştırıldığımız koğuşta üst-üste ve yerlerde yatarken, o ipek çarşafların içinde 102 ekran televizyonunu seyretti. Asla bizim gibi karavana yemedi. Biz kumlu yeşil mercimekleri, happak gibi yapışmış bulgur pilavını kaşıklarken, ona dışarıdan kebaplar taşındı. Sonra onu Kandıra F tipi cezaevine götürdüklerini duyduk. O gidince bizi tekteklere geri getirdiler. Günümü, Samast için temizlenmiş hücrede tamamladım."

Milliyet



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs