En Sıcak Konular

'Teröristler kolay hedeflere yöneliyor'

8 Eylül 2009 17:00 tsi
Teröristler, askeri ve kamu binalarında güvenlik önlemlerinin giderek artması nedeniyle, oteller gibi vurulması kolay hedeflere yöneliyor.

ABD'de 1996 yılında kurulan özel istihbarat şirketi STRATFOR'un yayımladığı raporda, El Kaide'nin küresel hedefleri olan merkezi bir örgütten daha yerel amaçlar taşıyan ve halktan güçlü destek alan bölgesel hücrelere dönüştüğü görüşüne yer verildi.

Raporda, bu küçük hücrelerin daha az eğitim ve para aldıkları, bu nedenle hedeflerini küçülttükleri belirtildi. STRATFOR'a göre, 11 Eylül saldırılarından bu yana otellere yapılan saldırıların sayısı bu tarihten öncesine oranla ikiye katlarken, bu saldırılarda ölen ve yaralananların sayısı da yine 11 Eylül'den önce düzenlenen benzeri saldırılara göre 6 kat artış gösterdi.

Raporda, otellerin aşırı dinciler için çok yumuşak bir hedef olduğu ifade edilirken, bunun nedenleri; otellerin sabit bir yerde bulunması, çok fazla insanı ağırlaması ve yüzeysel güvenlik çemberlerinin olması şeklinde sıralandı.

"Çok sayıda Batılıyı cezbeden otellerin, militanlara tek bir saldırıda çok sayıda Batılıyı öldürme veya yaralama fırsatı verdiği" kaydedilen raporda, aşırı dincilerin güvenlik bariyerini aşmak için buralara müşteri olarak girebildiklerine, örneğin Endonezya'da J.W. Marriott ve Ritz-Carlton otellerindeki saldırıları düzenleyenlerin iki gün önce müşteri olarak kayda geçirildiklerine işaret edildi.

Raporda, militanların bakış açısına göre yumuşak hedeflerin vurulduğu saldırıların dezavantajının, "daha iyi korunan hükümet binası veya askeri tesis gibi zor bir hedefteki kadar siyasi ve ideolojik yol katedilmemesi" olduğu belirtildi.

Özel istihbarat şirketinin raporunda, otellere yönelik saldırılardaki artışa rağmen çok sayıda otel sahibinin bu binaları daha fazla güvenlik önlemleriyle donatmada isteksiz oldukları, bu bakış açısının değişmesinin gerekebileceği bildirildi.



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,604 µs