nefesler tutuldu | " /> nefesler tutuldu | "/>

En Sıcak Konular

Devletin zirvesinde nefesler tutuldu

8 Eylül 2009 15:40 tsi
Devletin zirvesinde nefesler tutuldu Cumhurbaşkanı Gül'ün dosyası 11. Ceza Dairesine gönderildi. Şimdi ne olacak?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığının, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin Cumhurbaşkanı Gül hakkında “Kayıp trilyon” davasında verilen takipsizlik kararının kaldırmasına ilişkin kararının “kanun yararına” bozulması istemli başvurusunu Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne gönderdi.

Adalet Bakanlığının, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında “Kayıp trilyon” davasında verilen “takipsizlik kararının” kaldırmasına ilişkin kararının “kanun yararına” bozulması istemli başvurusunda, takipsizlik kararına “şikayetçinin itiraz hakkı bulunmadığına”, “itirazın süresinde yapılmadığına” ve “Anayasa'nın 105 ve 148/3 maddeleri uyarınca cumhurbaşkanı hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre hukuki işlem yapılamayacağına” işaret edildi.

Başsavcılığın internet sitesinde yer alan basın bildirisinde dava sürecine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, Adalet Bakanlığının Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nca 15 Mayıs 2009'da verilen takipsizlik kararının kaldırılmasına ilişkin kararının “kanun yararına” bozulması isteminin gerekçeleri de yer aldı.

Adalet Bakanlığının başvurusunda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının “takipsizlik kararına”, “şikayetçinin aleyhine doğrudan bir zararı olmadığı için itiraz hakkı bulunmadığı” belirtildi.

“Takipsizlik kararına itirazın süresi içerisinde yapılmadığı” ileri sürülen başvuruda, “Anayasa'nın 105 ve 148/3. maddeleri uyarınca Cumhurbaşkanı hakkında 5271 sayılı CMK kapsamında bir hukuki işlem yapılamayacağına” da işaret edildi.

Başvuruda belirtilen Anayasa'nın 105. maddesi Cumhurbaşkanının “Sorumluluk ve Sorumsuzluk” halini düzenliyor. Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddesinin üçüncü fıkrası ise Cumhurbaşkanı ve diğer üst düzey görevlileri, Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan sıfatıyla yargılayacağını öngörüyor.

Adalet Bakanlığı bu gerekçelerle Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının kanun yararına bozulmasını istedi.
Adalet Bakanlığının bozma talebini tebliğname düzenlemeden Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne gönderen Başsavcılığın, Dairenin vereceği karara itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz olursa son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek.

SÜREÇ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında “Kayıp trilyon” davasıyla ilgili, “özel evrakta sahtecilik” ve “2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na” aykırılık suçlarından soruşturma açılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “mevcut anayasal sistem gereğince, Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkansızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığına” karar vermişti.

Karara, şikayetçi Cahit Nalbantoğlu Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinde itirazda bulunmuştu. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının “kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” ilişkin kararını kaldırmıştı.

İtiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıdığı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının “kanun yararına” bozulması istemiyle Yargıtay'a götürülmesi için Adalet Bakanlığına başvurmuştu.



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,488 µs