En Sıcak Konular

CHP, 5 yıl saklanan telefon kayıtlarını sordu

8 Eylül 2009 13:45 tsi
CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, telefon şirketlerinin dinleme kayıtlarını 5 yıl boyunca saklamalarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, telefon şirketlerinin dinleme kayıtlarını 5 yıl boyunca saklamalarını Meclis gündemine taşıdı. Anadol, “Benim iletişimime ilişkin izleme ve dinleme kayıtları ne zaman yok edilecektir” diye sordu.

Anadol Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Türkiye’de faaliyet gösteren telefon operatörlerinin kayıtlarını geçmişe yönelik olarak 5 yıl boyunca sakladıklarının basına yansıdığını hatırlattı. Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın konuyla ilgili milyonlarca kişinin hukuksuz bir şekilde 5 yıl boyunca iletişiminin izlenebildiğini itiraf ettiğini kaydeden Anadol, “Telefon operatörlerinin iletişim kayıtlarını beş yıl gibi uzun bir süre saklamaları salt müşteri ilişkileri söylemi ile açıklanamaz. Bu durum Yargıtay 9’ncu Ceza Dairesi kararında vurgulandığı gibi, Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan insanların hepsinin şüpheli konumuna getirilmesi sonucunu doğurmaktadır” dedi. Anadol, soru önergesinde Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

"İletişim bilgilerinin, 1 yıl gibi kısa bir süre için değil de 5 yıl gibi uzun bir süre için saklanmasının gerekçeleri nedir? Bu konuda telefon şirketlerine 5 yıllık saklama zorunluluğu getiren herhangi bir mevzuat var mıdır? Bir yasal zorunluluk yoksa, telefon şirketleri kendileri için ek giderlere neden olacak bir uygulamaya niçin gitmiştir?Telefon şirketleri iletişim bilgilerinin geçmişe yönelik olarak 5 yıl saklanmasına ilişkin uygulamayı idarenin, resmi ya da gayri resmi talebi üzerine mi gerçekleştirmektedir? Telefon şirketlerine iletişim bilgilerini geçmişe yönelik olarak 5 yıl saklamaları için idari birimlerce resmi tebligat yapılmış mıdır?Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı aracılığı ile yıllar itibariyle kaç yurttaşımızın iletişim bilgileri geçmişe yönelik olarak talep edilmiştir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kemal Anadol olarak, bugüne kadar iletişimim kaç yıldır izlenmekte ve dinlenmektedir? Devletin ya da telefon şirketlerinin elinde kaç izleme ve dinleme kaydım bulunmaktadır? Bu kayıtlardan hangileri mahkeme kararına dayanmaktadır? Benim iletişimime ilişkin izleme ve dinleme kayıtları ne zaman yok edilecektir?"


ajanslar



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs