iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bu numarayı yeniden yutacak mıyız?

8 Eylül 2009 13:27 tsi
Bu numarayı yeniden yutacak mıyız? Şam ve Ankara'yı destekleyen ülkeler? İyi de kime karşı? iyibilgi Ankara

Mesele, bugün Hürriyet’ten Cüneyt Ülsever’in basite indirgediği kadar var aslında.. Irak enerjisinin Batı’ya aktarımı için iki tane yol var. Biri Türkiye (Mersin), ikincisi Suriye (Tartus).

İkisinden biri bu bölgenin herşeyi sayılan enerjiyi Batı’ya nakledecek yol olarak kullanılacak.

Ancak tanım bu kadar basit olsa da yanıt aynı oranda yalın değil. Çünkü konu zaten ve “ister istemez” ve doğası gereği iki ülkeyi rakip haline getiriyor.

Böyle kalsa ve rekabet bir tür ekonomik mücadeleyle sınırlansa yine problem yok! Ama öyle değil. Çünkü bazı ülkeler “kendi dengeleri”ne göre, enerji yollarının Türkiye’den, bazıları da Suriye’den geçmesini istiyor.

İşte o yüzden hayli zamandır gayet iyi ve birbirine dost-sadık iki ülkenin içine kurt düşme ihtimali var. Ama iyi tarafı şu, şu an hem Ankara hem Şam bu tehlikenin farkında.

Peki ama iki ülkeyi kendi menfaat beklentilerine göre-aslında normal!-destekleyen/bastıran ülkeler kim?

Açık açık yazalım. Arap ligi Suriye’yi istiyor. Malum milliyetçi damar kadar, bölgede gittikçe artan Türkiye dalgasından korkuyorlar. Bunların başında da Mısır var.

Pek adı zikredilmiyor ama (dağılımı bu bölgede tuttuğumuzda gerek de yok) Fransa da oyuna dahil. Hem Suriye hem Mısır üzerinden.

Tabii yine dillendirilmiyor ama İsrail de-inanması garip gelse de-Suriye’nin bu yollara sahip olmasını istiyor. Tabii şu sıralar dengeler biraz değişmiş durumda.

Çünkü Türkiye’nin imzaladığı Samsun-Ceyhan hattı, Suriye-İsrail-Hindistan hattını desteklediğinden, Tel Aviv’in sesi gür duyulmuyor.

Fakat bölgenin dengesi böyle. Öte taraftan Ankara’nın sırtı da sağlam! En başta ABD, Ankara’yı destekliyor ve işin bu kısmı herkes tarafından biliniyor.

Ama asıl önemlisi şu: Şam ve Ankara bu meseleye ne diyor? Kimi yorumcular, kısa süre önce gerçekleşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun gezisini bu manada okuyorlar.

Evet ama o da dahil olmak üzere en üst seviyede ilişki var Suriye ile Türkiye arasında ve muhtemelen oldukça uzun zamandır kurulmuş en iyi ilişkileri sahip her iki ülke de.

Ama diplomasinin doğasını da unutmamak gerekir. Türkiye için ilk gerekli olan bu güzergahın güvenliği. Bunun için terörün Suriye tarafından da halledilmesi gerekiyor.

Yani “Suriye’nin açılım yapması gerekir” diyenler biraz buradan ivmeleniyor. Peki Suriye bunu yapar mı? Yaparsa koz Türkiye’ye geçer diyenler çok. Zaten ikilem de bu. 

İnsanın içini yiyen kurt burada ortaya çıkıyor. İki ülke yeniden aynı oyuna gelecek mi?.. Şimdi Suriye ve Türkiye’nin kendi planlarını geliştirmeleri gerekiyor.

Tarihten çıkarılan dersler de, akıl da, gönül de bunu istiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,618 µs