En Sıcak Konular

İmzalasan da imzalamasan da politik!

8 Eylül 2009 12:13 tsi
İmzalasan da imzalamasan da politik! Batı'nın kafası karıştı: Taktik mi, stratejik mi? iyibilgi Ankara

IMF ile anlaşma cephesinde yeni bir noktaya gelindi. Merkez Bankası Başkanı ‘ihtiyaç yok’ dedi. Oysa Ekim başındaki ‘o toplantı’ için umut vardı. Şimdi Batı, bu yaklaşımın ‘taktik’ mi ‘stratejik’ mi olduğunu sorguluyor.

İktidar ve Başbakan Erdoğan, IMF ile olası bir anlaşmanın zemini mümkün olduğu kadar ötelemeyi başardı. Başardı derken, bunun kimilerine göre “yanlış” olduğunu söylemeliyiz.

Fakat görünen “şimdilik” şu ki, hükümet IMF’le yeni bir anlaşmaya yanaşmadığı gibi, bunu pek kârlı da bulmuyor. Öte yandan, Bakan Ali Babacan’ın bu yönde emek sarfettiğine ilişkin hayli bilgi var(dı).

Dün Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından yapılan, “Türkiye’nin mali disipline sadık kaldığı sürece IMF’den kredi almaya ihtiyacı olmaz” sözleri, anlaşma bekleyenleri hayli hayal kırıklığına uğrattı.

Ama bundan daha önemlisi Başkan Durmuş’un IMF’le anlaşma imzalanmasını ekonomik bir gerçekten çok “politik” görmesiydi: “Bir IMF programının öngördüğü performansı kendi başına yakalamak Türkiye için daha iyi olur. Anlaşma yapmak politik bir karar.”

Başkan’ın açıklamasının İngiltere’de ilgili bir toplantıda yapılmış olması manidar. Öte yandan bu açıklamanın Başbakan veya Bakan Babacan tarafından bilinip bilinmediği de merak edilebilir.

Yine de Ekim ayı başında İstanbul’da yapılacak IMF-Dünya Bankası toplantıları-hani Başbakan’ın “yerin 7 kat altını IMF’e göstereceği” anlaşma için uygun zemin sayılıyordu.

Bu açıklama ile denge bozuldu. Şu an bu konuda IMF ve Batı (!) cephesinden merak edilen tek bir detay var. Bu açıklama “teknik” mi “stratejik” mi?

Çünkü bu sorunun yanıtına göre, IMF ile bir anlaşmanın “imzalanmaması” da politik bir karar olacak! Böyle bir karar Batı için “huzursuz edici” olsa da, özellikle AKP seçmen kitlesi ve parti için liderliğe ve hükümete güvenoyu anlamına geliyor.

Keza, hükümetin esas olarak IMF ve benzeri örgütlerle yakınlaşmaya çok da sıcak baktıkları söylenemez. Bu nedenle kimi yorumcular “Türkiye’nin IMF’sizliğe alıştırıldığını” söylüyor. Ne demekse?

Eğer Ekim başında İstanbul’daki toplantıda “daha uygun pazarlık şartları için” yaratılan bir zemin söz konusu değilse, ki bu da mümkün olabilir-IMF anlaşmasının imzalanmaması politik bir karar olacak. Sonuçları zamanla görülecek.

Ha bir de IMF’le ilgili teknik bir konu var. IMF’i besleyen ülkeler değişiyor. Gelişmekte olan ülkeler daha çok söz sahibi olacak deniyor.

Fakat büyük parayı bu sefer Hindistan ve Çin koyuyor. Peki Türkiye için bu fark eder mi? Bu da ayrı bir haber konusu olacak gibi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,428 µs