En Sıcak Konular

Merkezi ezan sistemi kaldırılıyor

8 Eylül 2009 11:32 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, merkezi ezan sisteminin iflas ettiğini ima ederek uygulamanın kaldırılacağını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, merkezi ezan sisteminin köylerden başlayarak kaldıracaklarını açıkladı. Merkezi ezan sisteminin getirdiği aksaklıklardan şikayet eden Bardakoğlu durumun artık bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Vakit gazetesinden Serdar Arseven'nin sorularına cevap veren Bardakoğlu, merkezi ezan sisteminin özellikle kırsal kesimlerde neden olduğu sorunları sıraladıktan sonra, ugyulamanın aşamalı olarak kaldırılacağını belirttii.

Bardakoğlu yaptığı açıklamda, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Ehil hoca sayısı arttıkça eksikleri gidereceğiz. Kademeli şekilde merkezi ezan yerine, her bir minarede ehil arkadaşlarımızın ezan okumasını hedefliyoruz. Bir defa, merkeze bağlı köylerdeki merkezi ezan uygulamasını kaldıracağız. Çünkü köy kendi imamının sesini duymak istiyor. Ve bizde, arkadaşların büyük bir kısmı görevine bağlı ama bir kısmı için söylüyorum; merkezi ezan uygulaması göreve devamsızlık açısından bir gölgeleme olmamalı. Birincisi bu, ikincisi: Bu konuda il müftülerimize takdir hakkı verdik. Katı bir merkezi ezan uygulaması yerine; güzel ezan okuyabilen, makamı, edası, sadası iyi camilerde merkezi ezan uygulamasının sona erdirilip din görevlisinin bizzat ezan okumasını istiyoruz. Şimdi, işin bir başka kısmı da kişisel tavrım: Küçük ilçelerde, tek bir celsede ezan okunup bitmesinin yerine farklı seslerde, farklı makamlarda bir ezan, coşkunun minarelerden yükselmesini daha estetik buluyorum. Seslerin birbirine karışarak bir ahenk oluşturduğu ezan coşkusunu daha estetik buluyorum."

Ali Bardakoğlu merkezi ezan sisteminin getirdiği olumsuzlukları ise şöyle sıraladı: "İlk mahzur, din görevlilerimizin ezan okuma kabiliyetleri dumura uğruyor. Belli şahıslar okuduğu için, din görevlilerimizin ezan okuma becerileri zayıflıyor. Daha önemlisi, merkezi ezana bağlanan civar köylerde, din görevlilerimiz görevi ihmal edebiliyorlar, merkezi ezan okunduğu için de orada din hizmetlerinin yürüdüğü zannediliyor. Merkezi ezanın okunmuş olması, din görevlilerimizin hizmeti aksatmasına yol açabiliyor. Bir başka mahsur, bazen de frekanslar karışıyor, olmadık anlarda araya radyo vesaire giriyor, olumsuz durumlar ortaya çıkabiliyor"

dunyabulteni



Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,054 µs