Atatürk gibi liderleri yok | " /> Atatürk gibi liderleri yok | "/>

En Sıcak Konular

Karlsson: Atatürk gibi liderleri yok

8 Eylül 2009 10:50 tsi
Karlsson:  Atatürk gibi liderleri yok İsveç'in eski İstanbul Başkonsolosu, Kürt uzmanı Ingmar Karlsson'dan, Kürt açılımı ile ilgili çarpıcı tespitler:

İsveç'in Kürt uzmanı eski başkonsolosu Karlsson, Kürtlerin Atatürk gibi bir liderleri olmadığı için, Türkiyeli Kürtleri de içine alan büyük bir devlet kurmalarının imkansız olduğunu söyledi.

İSVEÇ'İN eski İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, Türkiye, Kürtler ve İslam üzerine kitapları ile tanınan önemli bir isim. Türkiye'nin Kürt açılımını tartıştığı günlerde Kültür Üniversitesi'nde yapılan 'Kürt Sorunu ve Milliyetçilik' adlı yuvarlak masa toplantısında değerlendirmelerde bulunan Karlsson, toplantı sonrası AKŞAM'ın sorularını yanıtladı.

BARZANİSTAN

Karlsson, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devletinin kurulmasını toprak bütünlüğüne bir tehdit olarak algıladığına dikkat çekerek, 'Kürtlerin Türklerin Atatürk'ü gibi bir Atakürt'ü yok. Kürt liderlerin hiçbiri, Kürtlerin bir çatı altında birleştirilmesini öngören Pan-Kürdizm fikrini savunmuyor. Bugün, Irak'ın kuzeyinde Barzanistan ve Talabanistan adlı iki ayrı devlet var' dedi.

Avrupa'nın pek çok ülkesindeki haritalarda Türkiye'nin güneydoğusunu içeren bir Kürdistan'ın yer aldığını belirten Karlsson, bu devletin asla bir ütopyadan öteye gidemeyeceğini şu sözlerle açıkladı: 'Böyle bir devlette Iraklı Kürtler azınlık olacaktır. 4-5 milyon civarındaki Iraklı Kürtlerin, sayıları 15-20 milyon arasında değişen Türkiyeli Kürtlerle birleşip petrol kaynaklarını paylaşmak isteyeceklerine inanmak için hiçbir neden yok.'

TÜRKİYE'YE BAĞIMLI

Türkiye'nin Kürt sorununu çözmesinin Irak'ın kuzeyindeki 'de facto' Kürt devletinin çekiciliğini azaltacağını belirten Karlsson, 'Türkiye, Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devletinin zaman içinde kurulacağını kaçınılmaz bir siyasi gerçeklik olarak tanımalı. Askeri açıdan daha güçlü ve büyük Türk devleti, bu yapının bir çeşit koruyucusu olabilir. Kerkük'teki petrol yatakları Kürt devletine ait olsa dahi, bu devlet Türkiye'ye bağımlı olacaktır' dedi.

CHP NASIL SOSYALİST?

Türkiye'de görev yapmaya başladığı 2001 yılından bu yana Kürt meselesine bakışta büyük değişim gördüğünü belirten Karlsson, 'Türkiye, yıllarca Kürtlerin örgütlenmesini yok sayarak, PKK'yı Kürtlerin tek temsilcisi haline getirdi. Hükümetin açılımı ile bu değişecektir. Türkiye'deki Kürtlerin çoğu, şiddete karşı. DTP'ye sorumluluk düşüyor' diye konuştu.


Türk siyasetindeki en büyük eksikliklerden birinin yapıcı bir muhalefet olduğunu belirten Karlsson, CHP lideri Deniz Baykal'ın 'açılımın Norveç finansörlüğünde hazırlandığı' sözlerine ise 'Bu tam bir saçmalık. Hiç ciddiye alınacak bir tarafı yok. CHP'nin hala nasıl Sosyalist Enternasyonal üyesi olduğuna gerçekten şaşırıyorum' yorumunu yaptı.

akşam

 



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs