Afrika çıkartmasının arkasındaki sebep | " /> Afrika çıkartmasının arkasındaki sebep | "/>

En Sıcak Konular

İsrail'in Afrika çıkartmasının arkasındaki sebep

8 Eylül 2009 10:19 tsi
İsrail'in Afrika çıkartmasının arkasındaki sebep Kurulduğu 1948'den bu yana Afrika kıtasına büyük ilgi gösteren İsrail 1950-1990 yıllarında bu kıtada meydana gelen 30'ı aşkın iç savaş ve askeri darbenin hep arkasında oldu. İsrailli işadamları Mossad adına bu kara kıtada her türlü pisliğin içinde ve ar

Hüsnü Mahalli / Akşam

Sudan sebepler...

Perşembe günü Ankara'da Fırat ve Dicle ile ilgili bir toplantı vardı.Toplantıya Türkiye'nin yanı sıra Suriye ve Irak sulama bakanları ve teknik heyetler katılmıştı. Suriyeliler  ve özellikle Iraklılar Türkiye'nin kendilerine az su bıraktığını söylüyor ve 1987'de imzalanan protokole uyulmasını isteyerek suların paylaşımı ile ilgili yeni bir anlaşmanın imzalanması gereğinden söz ediyor. İstenilen yeni anlaşmaya göre Türkiye her iki ülkeye Fırat'tan saniye'de 500 değil 600-650 metreküp bırakmalıdır. Türkiye ise Fırat ve Dicle'yi sınır aşan nehirler olarak kabul ettiği için ortak bir anlaşmadan yana olmadığını, her iki nehirde yeterince su olduğu sürece Suriye ve Irak'a istedikleri miktarı bırakacağını söylüyor ve bırakılan suyun sürekli ölçülmesi için teknik bir heyetin sınırın sıfır noktasında sürekli görev yapmasını öneriyor.

Tabii konunun birçok karmaşık, teknik, hukuki ve politik yanı var. Ama bunların farkında olan  üç ülke dostluk ve kardeşlik  ilişkileri çerçevesinde tüm sorunları çözme niyet ve kararlılığını gösterdi ve gösteriyor. Oysa başka zaman olsaydı böylesi toplantılarda kıyamet kopar ve pusuda bekleyen ortak düşmanlar sudan dolayı üç ülkeyi savaşın eşiğine getirirdi. Tıpkı Nil konusunda olduğu gibi.
Geçen ay Kahire'de bir araya gelen 10 Afrika ülkesinin sulama bakanları Nil sularının paylaşımı konusunda bir anlaşmaya varamadan dağıldı. Bazı ülkeler var olan anlaşmanın gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek Mısır ve Sudan'a fazla su bırakıldığını savunuyor.

Bu konunun önümüzdeki yıllarda çok ciddi sorunlara yol açacağı kesin. Sudan'ın parçalanması, Etiyopya ile Eritre'nin savaştırılması ve bazı Afrika ülkelerinde iç savaşların kışkırtılması hep beklenen gelişmelerdir.
Nil ile ilgili böylesi karmaşık ve tehlikeli hesapların ve senaryoların yapıldığı bir dönemde İsrail Dışişleri Bakanı  Liberman 5  ülkeyi kapsayan mini bir Afrika turuna çıktı. Bu beş ülkenin üçü Nil'in geçtiği ya da Nil'e katkısı olan ülkeler. Kenya, Etiyopya ve Uganda.

20 İsrail şirketinin yetkilileri ile Afrika'yı dolaşan Liberman  gittiği ülkelerin yöneticilerine 'Sizlere su ve tarım konusunda yardımcı olmak için geldik'' dedi.

Bu da şu demektir: 'Arap olan Mısır ve Sudan ile Nil savaşınızda sizin yanınızdayız ve bu ülkelere su vermek istemiyorsanız biz size yardımcı olabiliriz'. Yani düpedüz savaş kışkırtıcılığı.

Kurulduğu 1948'den bu yana Afrika kıtasına büyük ilgi gösteren İsrail 1950-1990 yıllarında bu kıtada meydana gelen 30'ı aşkın iç savaş ve askeri darbenin hep arkasında oldu. İsrailli işadamları Mossad adına bu kara kıtada her türlü pisliğin içinde ve arkasında oldu.

Afrika ülkelerinin yöneticileri  bu gerçeği görmesi geç oldu ama Afrika halkları bunun bedelini çok ağır ödedi.

Bu nedenle de İsrailli politikacılar, şirketler ve işadamları son 20 yılda Afrika'da çok kolay ve açıktan hareket edemiyor. İşte İsrail şimdi yeniden sahneye çıkmak istiyor hem de su gibi kutsal ve aziz bir malzemeyi kullanarak. Nasıl olsa İsrail buna alışık BM'nin, Filistin ile ilgili  İnsani Konular  Koordinatörü geçen hafta  bir rapor yayınladı. Rapora göre İsrail'in üç yıldır kuşatma altında tuttuğu Gazze'de Filistinlilerin % 60'ı (Bir milyon insan ) susuz evlerde yaşıyor ve çok zor koşullarda su ihtiyacını karşılıyor. Geri kalanların da büyük bölümü temiz ve sürekli suya sahip değil. Çünkü İsrail kuyuların açılması ve var olan kuyuların işletilmesi ve çıkartılan suların arıtılması için gerekli  olan alet ve malzemenin girişine izin vermiyor.

Benzer şekilde 1967'den bu yana işgal altında bulunan Batı Şeria'da ise durum pek farklı değil. İsrail Filistinlilerin topraklarında kuyular kazarak sularını çalıyor ve gerektiğinde bu suları onlara para ile satıyor.
İşgal altında tuttuğu Lübnan'ın güneyi ile Suriye'nin Golan bölgelerinden kendi su ihtiyacının neredeyse %45'ni karşılayan İsrailliler işgal altında yaşayan Filistinlilerin neredeyse 100 katı su tüketiyor. Ama yine İsraillilerin gözü başkalarının sularında. Çünkü birileri onlara ''Nil'den Fırat'a kadar olan bütün toprak ve sular sizin' demiş, onlar da buna inanarak gereğini yapıyor!



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs