IMF'siz de bu ülke ekonomisini batırabiliriz! IMF'siz de bu ülke ekonomisini batırabiliriz!

En Sıcak Konular

IMF'siz de bu ülke ekonomisini batırabiliriz! 8 Eylül 2009 09:10 tsi
IMF'siz de bu ülke ekonomisini batırabiliriz! "Bizler geçen yılda krizin en şiddetli aşamasında doğalgaz zammı yapmış bir ülkeyiz. Bugün onu yanlış görenler doğalgazı değil elektrik ve akaryakıt fiyatlarını artırıyorlar." İbrahim Kahveci'den ekonomi politikalarına sert bir eleştiri geldi.

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak

IMF de kimmiş...

Merkez Bankası Başkanı açıklıyor "mali disipline sadık kalırsak IMF'e gerek yok". Sayın Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz çok önemli bir tespit yapıyor. Bu tespite bizim yapabileceğimiz tek bir katkı olabilir: "Bu kriz ortamında mali disipline sarılırsak kimseye ihtiyacımız olmaz."

Zaten IMF değil miydi bütün dünya ülkelerine krize karşı genişletici ekonomi politikaları tavsiye ederken, sıra Türkiye'ye gelince kemer sıkmayı tavsiye eden kuruluş. Hatta bu çarpıklığa karşı Başbakan Erdoğan meydanlara çıkıp IMF'e karşı "Ümüğümüzü sıktırmayız" dememiş miydi?

Evet! Bunlar geçmişte kaldı ve Merkez Bankası Başkanı IMF ağzından konuştu: Kemer sıkın, gerek kalmaz. Aslında IMF sözcülüğü oluştuysa IMF'in sadece parasına ihtiyacımız kaldı demektir. Eee Merkez Bankası da para musluğunun başı ise, daha ne gerek var IMF'e diyebiliriz.

Ama burada bir gerçeği iyi anlamamız gerekiyor. Eğer kamu bütçesinde mali disiplin bir gider azatlımı değil de verimlilik anlamında ise Merkez Bankası Başkanı'nın görüşüne sonuna kadar katılmamak mümkün değil. Yok, ama mali disiplin ile bir açık azaltma gibi sadece parasal rakamlara bakılmak amaçlanıyorsa yukarıda değindiğimiz gibi IMF'e gerçekten hiç gerek olmayacağı aşikârdır.

Türkiye mali disiplini bırakırken harcamalarını nereye yapıyor diye de bir bakılmalıdır. Eğer sağlık sektörü bu Türk halkını kesip-biçip-doğrarken bir de parasını gasp ediyorsa işimiz bitik demektir. Eğer bütçemizi kendi elimizle yüksek faize ve faizci lobiye emanet edeceksek biz daha çok çekeceğiz demektir. Bu nedenle biz bütçeden gerçek bir harcama açığına bakmamız gerekiyor.

Bütçe açık verirken istihdam artıyor mu? Halkın refahını artıracak yatırımlar gerçekleşiyor mu? Özel sektörü destekleyici bir ekonomik gelişme sağlanabiliyor mu? İşte bizi IMF'e muhtaç edip etmeyeceği belli olmayan ama bütçede açık verecek bir maliye politikası örneği. Acaba Merkez Bankası Başkanı IMF için hangi açığa karşı, hangi kapanmaya karşı açılmayı savunuyor?

Bugün ülkemizde zaten en fazla tartışılan iki ana başlık;

1- Akaryakıt vergisine yapılan zam

2- Elektrik fiyatlarının artırılması

Olmadı mı?

Bizler geçen yılda krizin en şiddetli aşamasında doğalgaz zammı yapmış bir ülkeyiz. Bugün onu yanlış görenler doğalgazı değil elektrik ve akaryakıt fiyatlarını artırıyorlar. Yani krize karşı yükleri hafifletici adımlar yerine zaten ölmek üzere olan eşeğe bir yük daha yüklemeyi tercih ediyorlar.

Bu gidişle zaten IMF'e hiç ihtiyaç kalmayacak. Çünkü ortada ihtiyaç duyulacak bir ekonominin kalıp kalmayacağı meçhuldür.

Bu ülkede reel sektörün kâr oranı kriz olmadan bile yüzde 10'u aşamamıştır. Ama bu ülkede krizde bankaların kârı yüzde 35'e dayanmıştır. Şimdi geliyoruz ve enerjiyi en fazla kullanan sektörün yükünü bir kez daha artırıyoruz. Amaç vergileri artıralım-bütçeyi kapatalım. Bu mantıkla elbette IMF'e ihtiyacımız olamaz.

IMF'in yapacaklarını şimdiden yapmıyor muyuz? Eee o zaman neden IMF gelsin buraya? Bakın biz IMF'siz de bu ülke ekonomisini batırabiliriz. Biz IMF gelmeden de sanayinin çarklarını durdurabiliriz. Biz IMF olmadan da işsizliği körükleyerek işçiyi daha düşük ücrete razı edebiliriz.

Biz var ya biz.

IMF de kimmiş bile dedirtiriz.



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,553 µs