Anayasa Mahkemesi ve suikast uyarısı... | " /> Anayasa Mahkemesi ve suikast uyarısı... | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi ve suikast uyarısı...

8 Eylül 2009 08:47 tsi
Anayasa Mahkemesi ve suikast uyarısı... Bazı çevrelerce demokratik açılımın arkasındaki isimlerden biri olarak gösterilen ABD’li Henri Barkey net konuştu...

Bazı çevrelerce demokratik açılımın arkasındaki isimlerden biri olarak gösterilen ABD’li Henri Barkey, bu iddiaları net bir şekilde yalanladı.

Bazı çevrelerce demokratik açılımın arkasındaki isimlerden biri olarak gösterilen ABD’li Henri Barkey, bu iddiaları net bir şekilde yalanlarken, "Kürt sorunu çözülürse Türkiye'nin önü tamamen açılır" dedi...

Carnegie Endowment adlı Amerikan düşünce kuruluşunda Türkiye uzmanı olarak çalışan Henri Barkey, demokratik açılım konusunu değerlendirdi. Bazı çevrelerce açılımın arkasındaki isimler arasında gösterilen uluslararası ilişkiler uzmanı Berkey, henüz planın detaylarının bilinmediğine işaret ederek, "Türkiye'nin buna uzun zamandır ihtiyacı vardı. Şu anda konjonktürel durum düzeldiği ve bir fırsat olduğu için bence hükümet, bu fırsatı kullanmaya çalışıyor. Ve aynı zamanda sırf hükümet değil ordu da... Başbuğ'un geçen nisan ayında dediği gibi tarihi bir fırsat var" diye konuştu.

Çalışma hayatımı Türkiye’ye adadım

2000 yılında Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda önemli görevlerde bulunan Barkey, planın Amerikan ürünü olduğu iddialarını da yalanlayarak "İyi ki bir iki plan ortaya çıktı. Bunlardan biri de benim. Onlara göre o zaman bu bir Amerikan planı oluyor. Değil... Görünen köy kılavuz istemez. Benim yazdığım, başkasının söylediği o kadar düşünülmesi zor bir konu değil" dedi.

Kendisinin zaman zaman ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına tavsiyede bulunduğunu, bunu Türk yetkililere de yaptığını anlatan Barkey, en son geçen mayıs ayında Türkiye'ye gittiğini belirterek şunları söyledi:

"Ben devamlı Türkiye'den gelen insanlarla görüşüyorum. Gerek milletvekili olsun, gerek aydın olsun, gerek gazeteci olsun, gerek Dışişleri Bakanlığı temsilcileri olsun. Bu benim işim. Ben bütün hayatımı Türkiye üzerine çalışmaya adadım. Dolayısıyla, insanlarla devamlı görüşüyorum. Ancak son süreçte ise kimseyle görüşmedim."

Öcalan muhatap alınmaz

PKK elebaşısı Öcalan'ın bu sürece katılımının Türkiye'de hazmedilecek bir konu olmadığını dile getiren Henri Barkey, sorunun çözülmesinin Türkiye'ye nasıl bir katkı sağlayabileceği konusunda ise ülkenin önünün tamamen açılacağını vurguladı. Barkey, Türkiye'yi pranga gibi her yerde zorlayan bir konu varsa onun da içerideki Kürt meselesi olduğunu savunarak, "Atatürk, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' dedi. Ancak Türkiye'de 'yurtta sulh' olmamıştır bu kadar senedir" dedi.

CHP bitecek farkında değil

Planın başarılı olmasıyla Türkiye’nin kazanacağını ifade eden Barkey, CHP'nin ise sona ereceğini iddia etti. Amerikalı uzman, "CHP şimdiye kadar hiçbir konuda olumlu bir fikir ileri sürmedi. Devamlı muhalefet etti. CHP, kendi eski söylemlerine karşı çıkıyor. Bu nasıl bir parti?

Bu süreci aslında CHP'nin ortaya koyması gerekiyor, AK Parti'nin değil. CHP yakında bitecek ama bunun farkında değil" diye konuştu. Barkey, süreç içinde MHP'nin takınacağı tavra göre gençlik tabanının sokaklara çıkma ihtimaline ilişkin olarak da Devlet Bahçeli'nin göreve gelmesinin ardından bu kesimi kontrol altına almayı başardığına dikkat çekti. Amerikalı uzman, "Ancak, ‘Eğer gerekirse dağa çıkarız' dediler. Bunu yaparlarsa, Türkiye çok zor bir duruma girecektir" dedi.

PKK silah bırakmalıdır

Sorunun çözümü için belli başlı adımlarını atılması gerektiğini ifade eden Barkey, bunları Anayasa’da reform, kültürel alanda reform, merkezi yönetimde değişiklik ve PKK'nın silah bırakması olarak sıraladı. PKK'nın dağdan indiği zaman silahlarını teslim etmesi gerektiğini de vurgulayan Henri Barkey, "Kime teslim edecek? Herhalde Türk askerine yapmayacak. Kuzey Irak'taki Peşmergelere de yapmayacak. Burada Amerika'nın bir rolü olabilir" diye konuştu.

Suikast uyarısı yaptı

Eski CIA görevlisi Graham Fuller'le birlikte Kürt sorunu kitabını yazan Barkey, sürecin ilerlemesi durumunda hükümet üyelerine suikast düzenlenebileceğini iddia ederek, "İzhak Rabin bile İsrail'de öldürüldü. Mahatma Gandhi de öldürülmüştü. Genellikle barışa gitmek isteyen liderler aşırılar tarafından öldürülmüştür" dedi.

Barkey, planın Meclis'ten geçmesi durumunda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilme ihtimali bulunduğunu da hatırlatarak, "Mahkeme, bu açılımla ortaya çıkan bazı değişiklikleri bence durduracaktır" diye konuştu.

bugün



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs