En Sıcak Konular

Hileyle yüksek lisans kazandırdılar

7 Eylül 2009 14:26 tsi
İstanbul Üniversitesi yaşanan skandal ortalığı karıştıracak.Mülakata girmediği halde, yüksek lisans kazanan aday,excel hilesiyle saklandı.Kendisinden daha fazla puan alan adaylar böyle elendi.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce İktisat bölümü Yüksek Lisans’a giriş sınavlarında yaşanan skandal üniversiteyi zor durumda bırakacak. Üniversitenin mülakatına girmediği halde  ve  yüksek lisans için gereken puanları diğer adaylardan daha düşük olan aday sınavı küçük bir hile ile kazandı. Yüksek lisans sonuçlarının duyurulduğu listede Excel oyunu ile kazandırılan adaya tanınan iltiması gizlemeye çalışan Üniversitenin skandal uygulaması ortaya çıkınca mahkemelik oldu.

Üniversitelerde akademik kariyer yapmak isteyenlerin ilk aşamalarından olan yüksek lisans programları özellikle son dönemde çok revaçta. İlgi fazla olunca kadroculuk ve adam kayırma gibi yanlış uygulamaların da zaman zaman önü alınamıyor. Özellikle bu tür olayların yaşandığı bazı üniversitelerde, işin kokusu erken çıkıyor.

 Son günlerde, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce İktisat Bölümü’nün Yüksek Lisans Programında yaşanan haksızlık şüpheleri haklı çıkaracak türden…

Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünü burslu olarak kazanmış ve bu Bölüm’ü 80,50 puan ortalamasıyla, (4 yıllık fakülte) 3 yılda bitirerek mezun olmayı başarmış İbrahim Faruk Adıgüzel, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce İktisat Bölümü’nün Yüksek Lisans Programına üniversitenin duyurduğu süreler içerisinde başvurdu.

İ.Ü. SBE İngilizce İktisat Yüksek Lisans için gerekli olan ALES sınavından, üniversiteye başvuran adaylar arasında 94,971 ile en yüksek puana sahip olan Adıgüzel, aynı zamanda yüksek lisans için yapılan İngilizce sınavında başvuran adaylar arasında 91 puanla ikinci sırada yer aldı.  Adıgüzel mülakat öncesi en yüksek ikinci puana sahipti.

27.08.2009 tarihinde Prof. Dr. Nihal Tuncer başkanlığında oluşan jüri tarafından mülakat yapıldı. Mülakata katılan Adıgüzel, bilimsel yeterlilik soruları yerine adaylara  ‘adı, soyadı, bitirdiği bölüm, başka bilim dallarına başvurup vurmadığı vb’ sorular yöneltildiğini ve mülakatların bazılarının uzun bazılarının kısa sürdüğünü ifade etti. Girdiği mülakatın 3 dakika gibi bir sürede sonlandığını belirtti. Mülakata katılan 21 öğrenciden 12’sine 100 tam puan 5’ine 50 puan verildiğini kendisine verilen notun ise en düşük not olduğunu ve 40 puan verildiğini belirten Adıgüzel, hiç mülakata girmediği halde sınav kazanan adayın da listede ilan edildiğini ifade etti.  Söz konusun mülakatta kendisine verilen puanın 50 olması durumunda bile puanı yeterli gelip kazanacağını söyleyen  Adıgüzel bu haksız uygulamanın bilerek yapıldığını iddia ediyor.

EXCEL HİLESİ İLE ADAYI SAKLADILAR

Mülakatlardaki asıl skandal ise sonuçların duyurulmasıyla yaşandı. Üniversite sonuçları duyurduğu listede Excel hilesiyle liste üzerinde oynadığı iddia edildi. Kazananların ilan edildiği listedeki isimler 4. sıradan 6 sıraya atlıyor. 5. sıradaki isim ise saklanıyor. Başlangıçta basit bir hata olarak gözüken durum, beşinci sıradaki adayın puanlarına bakıldığında skandalı gözler önüne seriyor.

5. sırada yüksek lisans programını kazandırılan SD.’nin puanları gizlenmiş bölümde şöyle sıralanıyor. ALES’ten 71 puan, lisan mezuniyet notu 74 puan ve yabancı dil notu 72 puan olan adayın listede mülakat notu yer almıyor. Yani mülakata girmeyen öğrenci yüksek lisansı kazanıyor. Ayrıca 5. sıradan yüksek lisans programını kazanan adayın mülakattan 100 tam puan almış olduğu kabul edilse bile, puanı diğer adayların aldıkları puanın altında kalıyor. 

Adıgüzel söz konusu yanlışı tespit ettiğinde konuyu ‘yürütmeyi durdurma talebi’ ile mahkemeye taşıdıklarını ve benzer konuda kendilerini haklı çıkaracak mahkeme kararları olduğunu belirtti. İstanbul Üniversitesi’nde yaşanan skandal uygulama çok ses getireceğe benziyor…

İşte sınavla ilgili sonuç belgeleri
1- İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce İktisat bölümü Yüksek Lisans (1826'ncı excel satırında başlıyor )

2. Sınav sonucu sıralama eksik liste

3. Sınav sonucu sıralama tam liste



Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs