En Sıcak Konular

Diyarbakır Barosu: Askeri yargı kaldırılsın

7 Eylül 2009 13:18 tsi
Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, askeri yargının ya tamamen kaldırılması ya da salt askeri disiplin suçları ve asker kişilerle sınırlanması gerektiğini söyledi.

Adli yılın açılışı nedeniyle açıklama yapan Aktar, yeni adli yıla ağır hukuk, yargı, demokrasi sorunlarıyla girildiğini savundu. Sorunların, yargının kendi içinde bölünmesine, zayıflamasına ve dış müdahalelere açık hale gelmesine yol açtığını belirten Aktar, adli yargı içerisinde 'askeri yargı'nın var olmasının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesine gölge düşürdüğünü savundu.

Sivil toplum, çağdaş devlet ve hukuk anlayışıyla bağdaşmayan bu durumun giderilmesi gerektiğini vurgulayan Aktar, "Bu yıl yapılan değişikliğin anayasal düzeyde gerçekleşmesi gerekir. Askeri yargı ya tamamen kaldırılmalı ya da askeri yargının yetkisini salt askeri disiplin suçları ve asker kişilerle sınırlamak gerekir." dedi.

Hazırlanan yargı reformu taslağının tartışmaya açılması gerektiğini de dile getiren Aktar, şöyle konuştu: "Yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının güvence altına alınarak süreklileşmesini sağlayacak kurumsal önlemler alınmalı. Mevcut HSYK yapısının değiştirilmesi, yürütmenin yargı üzerindeki denetiminin kaldırılması, yargının yürütmenin bir görev alanı şeklinde örgütlenmesinin terk edilerek güçler ayrılığı ilkesine uygun yeniden yapılandırılması gerekir."

Avukatların sorunlarına da değinen Aktar, meslektaşlarının sıklıkla saldırılara maruz kaldığını, yaralandığını ve öldürüldüğüne işaret etti. Avukatların mesleki ve ekonomik sıkıntılar da yaşadığını anlatan Baro Başkanı Aktar, zorunlu avukatlık ücretinin en az asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini aktardı.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olarak 15-18 yaş arasındaki çocukların özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasının kendilerini kaygılandırdığını da ifade eden Aktar, değişikliğin geri alınmasını talep etti.

Kürt sorununun şiddet dışı demokratik yöntemlerle çözümü konusunda oluşan iyimser havanın sonuç alınıncaya kadar sürmesini isteyen Diyarbakır Baro Başkanı Aktar, muhalefetin tepkisinin de anlaşılmaz olduğunu kaydetti.

Aktar, anayasanın değiştirilerek, üzerinde toplumsal mutabakatın sağlanan bir demokratik ve sivil anayasa yapılmasını sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,705 µs