beklenmeyen sonuçlar doğurabilir | " /> beklenmeyen sonuçlar doğurabilir | "/>

En Sıcak Konular

Protokol, beklenmeyen sonuçlar doğurabilir

7 Eylül 2009 12:57 tsi
Protokol, beklenmeyen sonuçlar doğurabilir Rusya'da yayınlanan Kommersant gazetesi, Türkiye- Ermenistan yakınlaşmasının beklenmeyen sonuçlar doğrulabileceğini, Erivan'ın Nabucco doğalgaz boru hattı projesine dahil olmasının gündemde olduğunu yazdı.

Gürcistan'da siyasi istikrarsızlığın devam ettiğini kaydeden gazete, Ermenistan ve Türkiye'den uzmanların Hazar ve Orta Asya doğalgaz kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılmasında Erivan'ın yeni güzergah olabileceği değerlendirmesinde bulunduklarını belirtti. Türkiye ve Ermenistan sınırının açılmasının, Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden gerçekleşmesine karşı olan Bakü'nün durumunu değerlendiren Kommersant, "Azerbaycan Yukarı Karabağ çözülmeden Ermenistan'ın güzergah olmasını asla kabul etmez." tespitinde bulundu.

Türkiye ile Ermenistan arasında geçen hafta imzalanan protokolün ardından Avrupa basınında konunun tartışıldığını kaydeden gazete, "Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, ülkesinin bölgedeki tüm enerji projelerine dahil olmak istediğini açık bir şekilde ifade etti. Ortak protokolde enerji işbirliğine işaret var. Taraflar, ulaşım, haberleşme ve enerji alt yapılarının iki ülke arasında en iyi şekilde kullanılmasında fikir birliği içinde olduğunu kaydediyor." ifadelerine yer verdi.

Ermenistan devlet enerji şirketi ArmRosGazprom (yüzde 80 Gazprom, yüzde 20 Ermenistan devletine ait) başkanı Karen Karapetyan Kommersant'a yaptığı açıklamada, Nabucco gibi bölgesel enerji projelerine katılım konusunda henüz bir görüşme yapılmadığını söyledi. Karapetyan, "Türkiye ve İran arasında enerji projeleri konusunda müzakereler mümkün." dedi. Gazprom Başkanı Aleksey Miller de, Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının ardından İran ve Türkiye arasında enerji değişim projelerinde Erivan'ın yer almasının mümkün olabileceğini kaydetti.

Azerbaycan siyaset uzmanı Sabit Bagirov, gazeteye yaptığı değerlendirmede Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden Bakü'nün Erivan üzerinden doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

RUSYA ERMENİSTAN ALTERNATİFİNİ DESTEKLİYOR

Rus haber portalı Svobodnaya Pressa'da önceki gün yer alan makalede, Nabucco doğalgaz boru hattının Ermenistan'dan geçmesi için Moskova'nın tüm gücünü seferber edeceği belirtildi. Moskova'nın istememesi durumunda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesinin mümkün olmadığı kaydedilen değerlendirmede, "Ermenistan'ın tüm enerji altyapısının kontrolü Rusya'nın elinde. Erivan'ın Nabucco'ya dahil olması durumunda Moskova'nın kazançlı çıkacağı açık." ifadeleri yer aldı. Uzmanlar Rusya'nın kendisiyle savaş halinde olan Gürcistan'ın Kafkaslar'da stratejik transit ülke olma konumunu, Erivan'a devretmesinden memnun olacağını kaydediyor.

Zaman



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs