En Sıcak Konular

Bozkürt'ler açılım için net konuştu

7 Eylül 2009 10:58 tsi
Bozkürt'ler açılım için net konuştu 'Demokratik açılım' özellikle MHP tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Ancak bölgedeki Kürt ülkücüler, aynı görüşte değil. Özellikle son dönemde bölgedeki MHP epey ses getirmiş iken..

Haşim Söylemez'in haberi


Alparslan Türkeş, yıllar önce “Milliyetçi Çalışma Partisi’nde Kürtler var.” dediğinde herkes şaşırmış, “Salt milliyetçilik yapan bir partide Kürtler nasıl barınır?” sorusu sorulmaya başlanmıştı. Aslında süreç daha sonra farklı işledi. Nitekim Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) az da olsa Kürtlerden oy almaya başladı.

Özellikle Kürt meselesinde sembol şehir hâline getirilen Diyarbakır’da MHP’nin varlığı son dönemlerde epey ses getirdi. Çünkü kadronun tamamı Kürtlerden oluşuyordu ve Kürtlere yönelik ciddi açılımları vardı. Ancak bu süreç kısa süre önce tersine döndü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Demokratik Açılım’ konusundaki muhalefeti partili Kürtleri fena hâlde kızdırmış durumda.


BAHÇELİ, KOPMA MEYDANA GETİRMİŞ

Devlet Bahçeli’nin hükûmetin ‘açılımı’na karşılık muhalefet dilini sertleştirmesi ve Kürtler için kullandığı “Kürtçe konuşan kardeşlerim” sözü bölgedeki ülkücülerde bir kopma meydana getirmiş. Eski Diyarbakır MHP İl Başkanı Abdullah Arzakçı, Bahçeli’ye öfkelenenlerden biri. “Ben Kürtçe diye bir dil konuşan kardeş değilim. Ben Kürt’üm.” diyen Arzakçı, kendilerinin Doğu ve Güneydoğu’nun ‘Bozkürtleri’ olduklarını anlatıyor: “Demokratik Açılımı destekliyoruz. Bu sorun bitmeli. Akan kanın durması için bütün partilere iş düşüyor. MHP’ye daha çok iş düşüyor. Ancak genel başkanımız farklı bir tavır içinde. Ben Kürt’üm, MHP’liyim; ama herkes gibi Türkiye’nin bölünmesini istemiyorum. Ve kimsenin böleceğini düşünmüyorum. Herkes kardeşçe aynı çatı altında yaşayabilmeli.” 

Arzakçı’ya göre, birileri bu işi kaşıyor. Ama o, Diyarbakır’dan seslerini yükselteceklerinin ve kanın durması için yapılan açılımı destekleyeceklerinin altını çiziyor: “Eğer MHP Genel Merkezi’nde 5-6 kişi ben Kürt’üm diyebilirse ve genel başkanımız ‘Kürt kardeşlerim’ diye bunlara karşılık verirse o zaman sorun biter. Terör de sona erer.”


Yıllarca MHP Diyarbakır İl Başkanlığı yapan Abdullah Arzakçı, 22 Temmuz seçimlerinde milletvekili adayı olmuştu. Aldığı 6 bin oyla da MHP’nin bu şehirde varlığını göstermişti. Arzakçı, daha sonra mevcut yönetimle ters düştüğü için partiden ayrıldığını anlatıyor: “Hâlen MHP üyesi ve üst kurul delegesiyim. Biz işi bırakınca Diyarbakır’da MHP diye bir şey kalmadı. Parti bitti, tabela indi. Doğu ve Güneydoğu’da da aynı durum var. Ancak ben ve arkadaşlarım burada çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Arzakçı, Kürt kökenli; ancak MHP’nin Diyarbakır ve bölgedeki toplantılarında Kürtçe şarkılar çalması ile ön plana çıkmış bir isim. Herkes onun MHP’liliğini Kürt kimliğine rağmen benimsiyor. Çünkü ‘Abdullah Başkan’ fazla oy almasa da toplum içindeki bazı buzları eritmeyi başardı. Kürtçe konuşarak MHP’yi bölgede tanıtan Arzakçı, genel merkezin Kürtlere yönelik ‘ırkçı’ bulduğu düşüncesini değiştirmesini bekliyor.


MİLLİYETÇİ ÇİZGİLER DEĞİŞTİ

Diyarbakır’da MHP teşkilatı vardı; fakat ülkü ocakları yoktu. Bu eksiğin giderilmesi için çalışmalar ise MHP çatışı altında yürütülüyordu. Hatta bir ara 600 kişiden oluşan bir genç kitleye ulaşan ‘Diyarbakır Ülkü Ocakları’ şu anda pasif durumda. Abdullah Arzakçı, gençlerle birlikte terörün bitmesi için farklı bir çatı altında bir araya geleceklerini ifade ediyor. Yeni sloganları ise ‘Biji (yaşasın) barış, biji kardeşlik’.


Diyarbakırlı ülkücü genç Ahmet Kale de tıpkı Arzakçı gibi düşünüyor. Kale’ye göre de artık milliyetçi çizgiler değişti: “Değişen dünyada ırka dayalı bir politika yok. Ben MHP’ye oy verdim. Kürt’üm ve Diyarbakır’da yaşıyorum. Abdullah Başkan’ı beğendiğim için oy verdim. MHP’nin temel görüşlerini benimsiyorum.

Ama Kürtler konusundaki tepkilerini anlamış değilim. MHP’li iş adamları Kürtlerle iş yaparken ırkını sormuyorsa, onları kabul ediyorsa, Kürtlere yönelik açılımı da desteklemek zorunda. Bu iş ne dışlamakla ne de dağa çıkmakla çözülür. Herkes eşit ve aynı şartlarda yaşarsa ülke o zaman vatana dönüşür.


aksiyon



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    180,876 µs