açılıma ne diyor? | " /> açılıma ne diyor? | "/>

En Sıcak Konular

CHP-MHP tabanı açılıma ne diyor?

6 Eylül 2009 18:13 tsi
CHP-MHP tabanı açılıma ne diyor? Hükümetin başlattığı 'Demokratik Açılım' sürecine sert muhalefetleriyle dikkat çeken CHP ve MHP liderleri bu anketin sonuçlarına üzülecek...

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre CHP ve MHP genel başkanlarının aksine iki partinin tabanı Hükümet'in attığı adımları olumlu buluyor. Hükümet'in başlattığı ve devletin bütün kurumları tarafından da desteklenen demokratik açılıma özellikle CHP ve MHP genel başkanlarının sert muhalefeti dikkat çekiyor.

SETAV ANKETİ MUHALEFET LİDERLERİNİ KIZDIRACAK

Ancak muhalefet liderlerinin bu uzlaşmaz tutumları parti tabanları tarafından kabullenilmiş görünmüyor. Zira Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Tarafından yapılan araştırmadan Bahçeli ve Baykal'ı üzecek sonuçlar çıktı.

AÇILIMA VATANDAŞTAN DESTEK VAR

Yaklaşık 10 bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırmada "Hükümet'in Kürt sorununun çözümü için son zamanlarda başlattığı açılımı nasıl buluyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Açılımı 'olumlu' bulanların oranı yüzde 48.1, 'olumsuz buluyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 36.4.

CHP'YE VATANDAŞ DESTEĞİ YOK

Asıl çarpıcı sonuçlar ise muhalefet parti yönetimlerinin tutumları ile ilgili sorularda ortaya çıktı. "Demokratik açılıma CHP'nin yaklaşımını nasıl buluyorsunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 63.5'i "olumsuz buluyoruz" cevabı veriyor. CHP'nin tavrını olumlu bulanların oranı ise
sadece yüzde 15.6.

Bu noktada CHP'ye mesaj CHP'li olduğunu söyleyen seçmenlerden geliyor. Öyle ki, ankete katılan Türk kökenli CHP'lilerin yüzde 47.4'ü, Kürt kökenli CHP'lilerin ise yüzde 57.5'i parti yönetiminin tutumununu tasvip etmediğini söylüyor.

MHP'NİN DURUMU CHP'DEN FARKSIZ

Benzer tablo MHP için de geçerli. Açılım ile ilgili olarak MHP'nin yaklaşımını olumsuz bulanların oranı yüzde 62.3 olurken, 'olumlu buluyorum' diyenlerin oranı ise sadece 16.1'de kalıyor. Aslında bu oran MHP'nin son seçimlerde aldığı oy oranı ile orantılı gibi görünse de parti tabanı MHP yönetiminin tutumunu tasvip etmediğini gösteriyor. Zira MHP'li olduğunu söyleyip liderinin tutumunu olumsuz bulanların oranı da yüzde 43.3.

VATANDAŞ DTP'Yİ CHP VE MHP'DEN DAHA OLUMLU BULUYOR

Anket çarpıcı bir sonucu daha ortaya çıkardı. Bugüne kadar marjinal duruşu ile dikkat çeken DTP, Hükümet'in Kürt açılımı sonrası aldığı pozisyon dolayısı ile vatandaştan MHP ve CHP'ye göre çok daha olumlu bir tepki aldı. Öyle ki, vatandaşların yüzde 35'i Kürt açılımı ile ilgili DTP'nin yaklaşımını olumlu buluyor. DTP'nin yaklaşımını olumsuz bulanların oranı ise yüzde 41.3 düzeyinde.



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,760 µs