En Sıcak Konular

Araplar Kerkük'te meclisten çekildi

6 Eylül 2009 16:25 tsi
Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentine Amerikan, Iraklı ve Peşmerge güçlerinden oluşan bir karma güvenlik gücü yerleştirilmesini istemeyen Kerküklü Araplar, tepkilerini sürdürüyor.

Kerkük'e bağlı Hevice'de dün bir protesto gösterisi düzenlenmesinin ardından bugün de Kerkük İl Meclisi'nin Arap üyeleri, meclisten geri çekildiklerini ilan etti. Kerkük Valilik binasında basın açıklaması yapan Arap meclis üyeleri, Amerikalı komutanların Kerkük'e ABD, Irak ve Peşmerge güçlerinden oluşan bir karma güç yerleştirilmesi teklifinin geri çekilmediği sürece İl Meclisine katılmayacaklarını duyurdu.

Kerkük'te düzenlenen basın toplantısında konuşan Kerkük İl Meclisi Arap üyesi Abdurrahman Munsid Alaasi, Kerkük ile ilgili konularda herkesi dikkatli davranmaya çağırdı.

Kerkük'ün hassas durumuna dikkat çeken Alaasi, "Yanlış bir adım atılırsa kentte yaşayan diğer etnik gruplar zarar görür." dedi. Amerikalı komutanların Kerkük hakkındaki önerilerini reddettiklerini belirten Alaasi, "Bu anayasaya aykırı bir davranıştır. Bu öneri, anayasadaki 121. maddeye göre ABD ve Irak hükümeti arasında varılan güvenlik anlaşmasının ihlalidir. Hükümetten ve parlamentodan Irak Ordusu'nu her tarafta bulundurmasını istiyoruz." diye kaydetti.

Kürt Bölgesi Yönetimi'nin Irak Ordusu'nun her yerde görev almasına neden karşı çıktığını da anlamadıklarını belirten Munsid Alaasi, "Neden Kerkük Valiliği bir güvenlik gücü oluşturmuyor da bunlar oluşturmak istiyor. Bu nedenle Kerkük için düşünülen öneriyi reddediyoruz. Bu öneri geri çekilmeden İl Meclis toplantılarına ve oturumlarına katılmayacağız." şeklinde vurguladı.

Kerkük İl Meclisi Arap üyelerinden Burhan Muzhir de çekilme nedenlerinden birinin kısa süre önce gerçekleşen genel seçimlerde hile yapılması olduğunu ifade etti. Muzhir, "Kente Peşmerge gibi bir kuvvetin bulunması siyasal Kürt etniği için bir avantaj olur. Resmî olmayan bir kuvvetin gelmesine karşıyız. Geçen seçimlerde çok hile yapıldı. Temennimiz Irak ordusunun ülkede bir rol sahibi olması, seçim bölgelerinde de iyi bir rol oynamasıdır. Tüm etnik gruplar eşit haklara sahiptir. Biz bu öneriyi kabul etmiyoruz." şeklinde anlattı.

Kerkük İl Meclisi'nin bir diğer Arap üyesi Muhammed Halil El Cuburi de sunulan öneriyi tümünden reddettiklerini yineledi. Cuburi, önerilen karma birlik gücünün kanunlara ve anayasaya aykırı olduğunu savunarak, "ABD güçleri ile bir güvenlik anlaşmamız var. Öncelikle sunulan öneri, bu anlaşmaya aykırı. Anlaşmada ABD askerlerinin kendi merkezlerinde kalması öngörülüyor. Bu merkezler de il dışındadır. Kent merkezleri değildir. Bu konuda Irak hükümeti ve Parlamentosu karar verecek. Vereceği bu karar bu bölge için çok önemlidir. Umarız seçimler ve genel nüfus sayımı yapılana kadar böyle bir karar alınmaz." ifadelerini kullandı.

Kerkük İl Meclisi'nde 24 sandalye ile Kürtler, 9 sandalye ile Türkmenler, 6 sandalye ile Araplar temsil ediliyor.



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs