açılırsa...' | " /> açılırsa...' | "/>

En Sıcak Konular

'Sınır açılırsa...'

6 Eylül 2009 16:05 tsi
'Sınır açılırsa...' Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma, yabancı medyanın ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

Son olarak prestijli Newsweek dergisi, Kars’taki eski Ermeni krallığı başkenti Ani (Anı) harabeleri bölgesine hakim olan ıssızlığa vurgu yaptığı makalede Türk ve Ermeni hükümetlerinin yakınlaşma çabalarına da dikkat çekerek “Orta çağın bütün büyük ticari kentleri gibi Ani de, inançların ve halkların yoğun bir karışımı idi, bir kavşak, bir buluşma noktası, herkesin eşit durumda olduğu bir yer. Sınırın açılması ile belki dünyanın bu köşesi, ıssız bir kör uç yerine, bir kavşak olmaya yeniden başlar” ifadesini kullandı.

Newsweek dergisi, son sayısında Owen Matthews imzası ile yayımladığı makalede Kars’taki eski Ermeni krallığı başkenti Ani (Anı) harabeleri bölgesine hakim olan ıssızlığa vurgu yaparken bugün bir zamanlar Ermeni kültürü beşiği olan yerlerde Ermeni kalmadığını belirterek, “Hayaletlere inanmasam da belki yerlerin ruhuna inanıyorum ve Ani’de, bugün Türkiye’nin doğusu olan eski Ermenistan’da eksik olan bir şey var” diye yazdı.

Dergi şöyle devam etti:
“Ancak son dönemde Türkiye ve Ermenistan hükümetleri, barışma yolunda el yordamıyla ilerliyor. Türkiye’nin 1915 katliamlarını soykırım olarak kabul etmeyi reddetmesini, Ermenistan’daki Ermeniler, diasporadaki Ermeniler kadar önemsemiyor. Yerliler için asıl önemli olan sınır ticareti, daha ucuz elektrik, turizm ve günlük hayatının sorunları. Ve diplomasinin unsurları yerli yerine oturuyor: dostane bir futbol maçı, bunun kadar dostane bir iade maç ve cumhurbaşkanları düzeyindeki ziyaretler.”

Buna karşın “Birkaç futbol maçı, bir halkın öldürülmesini, anılardan tamamen silmez. Ancak belki Ani, geleceğin nasıl görülebileceğinin anahtarını veriyor. Ani’nin en büyük iki katedrali, Selçuklarca camiye çevrilmeden Hrıstiyanlığa 70 yıldan az bir süre hizmet vermişti. Ancak Türk fatihleri, çoğu kiliseleri olduğu gibi, bu iki kiliseyi de yeni camilerin yanında bıraktı. Orta çağın bütün büyük ticari kentleri gibi Ani de, inançların ve halkların yoğun bir karışımı idi, bir kavşak, bir buluşma noktası, herkesin eşit durumda olduğu bir yer. Sınırın açılması ile belki dünyanın bu köşesi, ıssız bir kör uç yerine, bir kavşak olmaya yeniden başlar.”

anka



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs