En Sıcak Konular

Bankalar yüzde 72 haksız çıkıyor

6 Eylül 2009 11:43 tsi
Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti'ne, 1 Eylül 2007 ile 14 Ağustos 2009 tarihlerine arasında gelen 2 bin 450 şikayetten 73'ünün (yüzde 2,9) tüketici lehine sonuçlandığı bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBB Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti'ne, 1 Eylül 2007 - 14 Ağustos 2009 tarihlerine arasında, 2 bin 450 başvuru geldiğini söyledi.

Bunların önemli bölümünün geri çevrildiğini, bazılarının ilgili bankaya yönlendirildiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

''Yapılan 2450 şikayetten sadece 234'ü, görüşmeye değer bulunmuştur. Görüşülen şikayetlerden 161 tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. Sadece 73 kişinin hakkına kavuşmuş olması çok üzücüdür. Yapılan şikayetlerin sadece yüzde 2,9 gibi küçük bir dilimin tüketici lehine sonuçlanması üzücü olduğu kadar düşündürücüdür. Burada genellikle bankaların haklı görüldüğü açıkça ortadadır. Yapılan başvuruların küçük bir bölümünün görüşmeye değer bulunması ve çok az kişinin haklı bulunması, hak arama mücadelesinin zorlaştırıldığını göstermektedir.''

Kaya, buradaki sorunun Hakem Heyeti'nde tüketici temsilcisinin olmamasından kaynaklandığını vurgulayarak, ''Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve tüketici mahkemelerine müracaatlarda çoğunlukla tüketiciler haklı bulunuyor. TBB bünyesindeki yapılanmada başvurunun ve hak aramanın engellenmesi, tüketici aleyhine kararlar verilmesi, heyetin varlık gerekçesini ve işlerliğini açıkça gösteriyor'' dedi.

İlgili yönetmelikte acilen değişiklik yapılarak TBB Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti'nde tüketici örgütlerinden temsilci bulundurulmasının sağlanması gerektiğini belirten Kaya, ''Tüketici temsilcisinin bulunmadığı bir hakem heyetinde alınacak kararların maksatlı olacağını düşünüyoruz. Tüketicinin tam anlamıyla haklarının düşünüldüğünü sanmıyoruz. Düzenleme yapılmadığı sürece alınan kararlara şüpheyle bakmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

aa



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs