Ergenekon'da bir ilk yaşanacak! | " /> Ergenekon'da bir ilk yaşanacak! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'da bir ilk yaşanacak!

6 Eylül 2009 09:43 tsi
Ergenekon'da bir ilk yaşanacak! 

Yarın yapılacak duruşma bir çok ''ilk''e imza atacak...

Darbeciler ve Rektörler hakim karşına çıkıyorlar

Emekli Orgeneraller Eruygur, Tolon, Kılınç ve Yavuz ilk kez birlikte hakim karşısına çıkacaklar.

Ergenekon terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan 2 ve 3. iddianamelerin birleştirilen davaları yarın Silivri Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda start alıyor. 2. iddianamenin emekli orgeneral sanıkları Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, 3. iddianamenin emekli orgeneral sanıkları MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz’la birlikte ilk kez hakim karşısına çıkacak. İddianamelerin temelini darbe girişimleri ve darbeye zemin hazırlamak için planlanan eylemler oluşturuyor.

PAKSÜT’ÜN EŞİ DE SANIKLAR ARASINDA

İlk iki oturumunda sanıkların büyük çoğunluğunun kimlik tesbiti tamamlanan 56 sanıklı 2. Ergenekon davası sanıkları arasında emekli Orgeneraller Eruygur ve Tolon’la birlikte Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Örgüt yöneticisi olarak suçlanan Teğmen mehmet Ali Çelebi, ATO Başkanı Sinan Aygün, Tuncay Özkan, eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan, Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan gibi isimler var.

REKTÖRLER, CEPHANELER VE KENT OTEL

İlk duruşması yapılacak olan 52 sanıklı 3. Ergenekon iddianamesi sanıkları arasında ise MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski rektörler Fatih Hilmioğlu, Ferit Bernay, ve Mustafa Yurtkuran ile Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, Yarbay Mustafa Dönmez, Yalçın Küçük, Erol Manisalı, Kent Otel Toplantıları’nın sekreterylasını yürüten Engin Aydın gibi isimler var.

TOLON VE ERUYGUR’A 3’ER AĞIR MÜEBBET

Şener Eruygur ve Hurşit Tolon için ‘üst düzey örgüt yöneticisi’ oldukları için 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet, Tuncer Kılınç ile Kemal Yavuz’un ise ‘örgüt üyeliği’’nden 49’ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Eruygur ve Tolon görevde iken başladıkları darbe çabalarını emekliliklerinde de devam ettirmekle suçlanırken, Tuncer Kılınç, örgütün siyasi partiler, Kemal Yavuz da medya üzerindeki çalışmalarını organize etmekle suçlanıyor.

CEPHANELİKLER VE SUİKAST PLANLARI

3. iddianamenin temelini ise cephanelikler ve suikast planları oluşturuyor. Emniyet Özel Harekat Dariesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin ile Yarbay Mustafa Dönmez’in cephnanelikleri ile ikiliden çıkan Alevi ve Ermeni cemaat liderleri ile Başbakan Erdoğan’a yönelik suikast planları da yargılanacak. TSK içindeki Karargahevleri yapalınmasının yönetici kadrosu da geniş yer tutuyor.

Bu salon bugünler için yapıldı

Dosya:/dosya/icerik/090905-114444-p5.jpg 


Silivri Cezaevi Kampüsü yanındaki duruşma salonu, Ergenekon davasında davaların birleştirilmesi durumunda sanıkların hep birlikte yargılanabilmesi için yapılmıştı. Salon yarın 108 sanığın aynı anda hakim karşısında olmasına sahne olacak.

Örgüt yöneticileri için ağırlaştırılmış müebbet

2. iddianamede Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ‘üst düzey yönetici’ olarak yer alırken, 11 sanık da yönetici olarak suçlanıyor. Bunlardan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Kemal ve Neriman Aydın, Sinan Aygün, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur’un ‘darbeye teşebbüs” suçlarından 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması, Birol Başaran ve Turhan Çömez’in de 1’er kaz ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor. Tutuklu Teğmen Mehmet Ali Çelebi de ‘örgüt yöneticisi’ olarak gösteriliyor. Bin 454 sayfalık 3. Ergenekon iddianamesi sanıklarından Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, İbrahim Şahin, Mustafa Dönmez, Mustafa Koç, Ferit Bernay, Mustafa Yurtkuran, Erdal Şenel, Yalçın Küçük, Erol Manisalı ve Cihandar Hasanhanoğlu hakkında ‘darbeye teşebbüs’ suçundan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. Emekli Albay Mustafa Levent GöktaşAlbay Cengiz Köylü, Kemal Gürüz örgüt yöneticisi olarak gösteriliyor.

‘Görevimde hatam yok ki halen vazife başındayım’

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Özdemir, 2008 haziran ayında başlatılan soruşturmanın kendisi açısından olumlu sonuçlandığını söyledi. Özdemlir ‘’Okyanus Operasyonu ile ilgili tüm iddialar ve karanlık odaklarca aleyhimde yazılan 30’dan fazla profesyonel dilekçe bakanlık müfettişlerince incelenmiş, tamamının asılsız olduğu, görevimde bir hatamın olmadığı ortaya çıkmıştır. Zaten şu anda vazifemin başında olmam bunun göstergesidir’’ dedi. Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile aynı yerde hiç çalışmadığını ifade eden Özdemir “Sayın Osman Kaçmaz ile meslektaşlık çerçevesi kapsamında, özel hayatı içine almayan bir tanışıklığımız vardır” dedi. 

Yargılanırken de teknik takip altındalar

İşçi Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz, Ergenekon sanıkları Doğu Perinçek, Ferit İlsever ve İlhan Selçuk’un yargılamaları sürdüğü dönemde de evlerindeki telefonlarının teknik takip altında tutulduğunu iddia etti.  29 Temmuz 2008 tarihinde Perinçek, İlsever ve Selçuk’un ev telefonlarının dinlenilmesine karar verildiğini belirten Cengiz, bu kararın gerekçesinin de ‘’Perinçek, İlsever ve Selçuk’un terör örgütünün faaliyetleri kapsamında gerçekleştirmeyi planladıkları eylemlerin önceden tespit edilmesi’’ olduğunu söyledi. 

star



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs