bu fotoğrafı konuşuyor | " /> bu fotoğrafı konuşuyor | "/>

En Sıcak Konular

ABD bu fotoğrafı konuşuyor

5 Eylül 2009 18:21 tsi
ABD bu fotoğrafı konuşuyor ABD'li Associated Press haber ajansının bu hafta içinde Afganistan'dan geçtiği bir fotoğraf ülkede basın organlarının ikiye bölünmesine neden olurken, Amerikalı yetkililer ise ajansa sert tepki gösterdiler.

AP, Afganistan'daki muhabirinin yaptığı bir haberle birlikte foto muhabiri Julie Jacobsen tarafından çekilmiş fotoğrafları da servise verdi.





 
Ancak fotoğraflardan birinde 21 yaşındaki bir Amerikan askerinin vurulduktan sonra ağır yaralı halini gösteren fotoğrafın yer vermesi, ülkede adeta kıyameti kopardı.
 
Er Joshua "Bernie" Bernard, bu olayın ardından kaldırıldığı hastanede üç hafta sonra hayatını kaybetti.
 
ABD Savunma Bakanlığı ve Bernard'ın ailesi, AP'ye sert tepki göstererek, fotoğrafı yayından çekmesini istedi.
 
AP, talepleri reddederken, ABD basını da fotoğrafı yayınlayıp yayınlamama konusunda ikiye bölündü. Bazı gazeteler, fotoğrafı kullanmadan konuyla ilgili haberi yayına verirken, bazı yayın organları ise internet sitelerinde uyarı notuyla birlikte yayımladılar.
 
Haberi yayımlayan gazetelerden hiçbirisi fotoğrafa birinci sayfasında yer vermezken, bazıları resmi iç sayfalarında bastılar.
 
ABD'nin önde gelen gazeteleri, New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times yalnızca konuyla ilgili haberi yayına verdi.
 
Washington Post, ilk etapta haberle birlikte servis edilen fotoğraflardan oluşan bir galeriyi, tartışmalı resme yer vermeden internet sitesinde yayımladı.
 
Ancak daha sonra Washington Post, bir uyarı notu eşliğinde tartışmalı fotoğrafı da sitesine koydu.
 
BAKANDAN TELEFON
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, AP Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Tom Curley'ye Perşembe günü sert ifadelerle dolu bir mektup gönderdi.
 
Mektupta Gates, fotoğrafı yayınlamamanın bir "muhakeme ve ortak terbiye" meselesi olduğunu söyledi.
 
Bir Pentagon sözcüsü de Gates'in mektubun ardından Curley'yi telefonla aradığını ve fotoğrafın kullanılmaması için adeta "yalvardığını" açıkladı.
 
AP Haber Müdürü John Daniszewski, Gates'in görüşlerine saygı duyduklarını ancak zaman zaman hükümet ile basın organlarının farklı bakış açılarına sahip olabileceklerini belirtti.
 
Daniszewski, AP'ye ajansına konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu fotoğrafın bir fedakarlık ve cesaret öyküsü anlattığını düşündük... Fotoğrafın insanların görmeleri ve farkında olmaları gereken bir hikaye anlattığını hissettik" dedi.
 
BASIN BÖLÜNDÜ, HALK TEPKİ GÖSTERDİ
New Jersey'de yayımlanan Star-Ledger, birinci sayfasında Bernard'ın cenaze töreninden bir görüntü kullanırken, AP'nin tartışmalı resmine de iç sayfalarında yer verdi.
 
Gazetenin editörü Jim Willse, bizim için "zor bir karar olmadı" dedi ve AP'nin haberinin farklı bir şekilde yazılmış olması durumunda tartışmalı fotoğrafı da birinci sayfada kullanmaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.
 
The Wheeling Intelligencer de fotoğrafı iç sayfalarında kullanan gazeteler arasında yer alıyor. Gazete, o günkü başyazısında saatler süren tartışmanın ardından neden fotoğrafı kullanmaya karar verdiklerini anlattı.
 
Yazıda, "Çoğu zaman maalesef Amerikan halkının, kayıplarını Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan istatistikler olarak gördüklerini düşünüyoruz" yorumu yapılırken şöyle devam edildi:
 
"Herkesin bu rakamların arkasında zaman zaman bizim için hayatını bile ortaya koyan gerçek kadınların ve adamların olduğunu anlamasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz."
 
Ancak bu açıklama okurların tamamını tatmin edemedi. Gazetede fotoğrafı gören kadın bir okur, protesto etmek için AP Sözcüsü Paul Colford'a telefon etti.
 
Bernard'ın memleketi Portland da Press-Herald gazetesi, fotoğrafın kendisine ulaştığını ancak yayınlamanın "kötü bir davranış" olacağı gerekçesiyle sayfalarında yer vermediğini bildirdi.

 



Bu haber 1,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,306 µs