En Sıcak Konular

Isınıyoruz: İsviçre Alpleri yazlık belde olacak!

0 0 0000 00:00 tsi
Isınıyoruz: İsviçre Alpleri yazlık belde olacak! Uluslararası İklim Değişikliği Paneli, nihai raporunun ilk kısmını bugün (2 Şubat 2007) yayınlayacak. Yayınlanacak raporun taslağında geleceğimize yönelik “alarm zilleri çaldıracak” bulgular yer alıyor.

Dünyanın her köşesinden bilim insanları geçtiğimiz pazartesi günü iklim değişikliği hakkında yazılacak nihai bir raporun son detaylarını konuşmak üzere bir araya geldiler. Bu iklim değişikliğinin, atmosferin ısısını alt üst eden karbon dioksit ve diğer gazların emisyonunu düşüremediğimiz sürece, önümüzdeki yüzyıllarda giderek artan hava sıcaklıklarına ve yükselen deniz seviyelerine neden olacağı tahmin ediliyor.

Raporun yazımı ve gözden geçirilmesinde emeği geçen bilim insanları, raporun hemen hemen şu sonuca varmak üzere olduğunu söylüyorlar: Küresel ısınmanın baş nedeni, en azından yüzde 90 olasılıkla, insanların 1950’lerden beri neden olduğu emisyon. Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 1990’dan beri yayınladığı dördüncü rapor olacak bu.

Yazarlarının söylediğine göre rapor, ısınmanın gezegenimizi büyük ölçüde dönüştüreceğinin artan kanıtlarını gözler önüne serecek.

Raporun üç büyük bölümü bu yıl içinde çıkacak. Politikacılara yönelik bir özet ve iklim bilimi üzerine temel bilgiler içerecek ilk bölümünün ise bugün yayınlanması bekleniyor.

Son taslaktaki bulgulardan bazıları şöyle:

• Bu yüzyılın ilerleyen yıllarında Arktik Okyanus yazları buzsuz geçirecek.
• Avrupa’nın Akdeniz kıyıları yaz mevsiminde oturulamaz hale gelirken, Alpler karlı kış beldesi olmaktan çıkıp yaz cennetine dönüşebilir.
• Ilımlı bölgelerde tarım sezonu uzarken, kuraklık Afrika ve Güney Asya’nın yarı kurak bölgelerini muhtemelen daha beter kasıp kavuracak.

Erime ve ısınma her zamankinden hızlı

Panel Başkanı Rajendra Pachauri, pazartesi günü delegelere “iklim değişikliği hakkındaki endişelerin ve kamuoyunun konuya ilgisinin her zamankinden yüksek” olduğunu söylüyordu.

Çaba harcayan bilim insanları, 100’den fazla ülkeden gelen hükümet temsilcileri ve gruplar arasında 21.yy’da deniz seviyesinin ne kadar artacağı hakkında yapılan gereksiz ve uzayan tartışmaların, dikkatimizi asıl önümüzdeki yüzyıllarda kısalan kıyı şeritlerinin normal hale geleceği bulgusundan uzaklaştırmaması gerektiğini söylüyorlar.

Raporun iklim bilimini özetleyen 1644 sayfalık bölümünün redaktörlerinden olan Colo Boulder’daki Atmosfer Araştırmaları Ulusal Merkezi araştırmacısı Jerry Mahlman, şimdiye dek medyaya sızan haberlerden çoğunun ya korkutucu ya da güven verici bulgular duymaya hevesli insanlardan çıktığını söylüyor. Bir söyleşide tartışılmamış temel bulgulardan uzaklaşıldığını ve genellikle en yıkıcı trendlere dikkat çekildiğini ekliyor. Örneğin önümüzdeki yüzyılda hangi denizlerin ısınma ve buzulların erimesi sonucu yükseleceği henüz kesinlik kazanmamış bir tartışma konusu ve deniz seviyelerindeki bu değişme bin yıllık bir değişim sürecinin yalnızca başlangıcı.

Bilim insanları raporun kimi rakamlarının yeterince yeni olmadığını, Antarktika ve Grönland’daki kimi son buzul hareketlerini dikkate almadığını vurguluyorlar. Bazıları da raporun önümüzdeki yıllarda ısınma oranının artacağını söylemesi gerektiğini belirtiyorlar.

ABD Çevre Programı Direktörü Achim Steiner, yayınlanacak bulguların yetkilileri önlem almaya iteceğini söylüyor, zira ekibiyle yaptığı araştırma erimenin ve ısınmanın her zamankinden hızlı olduğunu kanıtlıyor.

iyibilgi.com



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,523 µs