En Sıcak Konular

İran: ABD psikolojik harekat başlattı

0 0 0000 00:00 tsi
İran: ABD psikolojik harekat başlattı İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD'nin İran'a karşı psikolojik savaş başlattığını, ancak bütün baskılara rağmen son günlerde çeşitli alanlarda toplam 33 milyar dolarlık uluslararası yatırım anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Tahran Üniversitesi'nde kılınan Cuma namazından önce cemaate seslenen Mutteki, ülkesinin dış politikası hakkında bilgi verdi, bazı bölgesel konulara ilişkin açıklamalar yaptı.

Ağırlıklı olarak Irak'taki durumu değerlendiren Mutteki, bu ülkedeki güvensizlikten ABD ve diğer işgalci güçleri sorumlu tuttu.

"Irak'ta güvenlik en çok bizim için önemli" diyen Mutteki, "ABD, bölgedeki tehditler ve bunları yapanlar konusunda bölge ülkelerine yanlış adres gösteriyor. Biz İran olarak, kendi diplomasimizle ABD'nin bölgedeki planlarını yenilgiye uğrattık" diye konuştu.

İran'ın bölge ülkeleriyle, özellikle Arap ülkeleriyle ilişkilerinin "çok iyi" durumda olduğunu ifade eden Mutteki, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki yenilgisini örtmek için İran'a psikolojik savaş başlattığını, ancak bu girişiminde de başarısız olacağını kaydetti.

Mutteki, "ABD'nin bütün şeytanca girişimlerine rağmen, son günlerde, petrol, doğal gaz, enerji ve ulaşım alanında 33 milyar dolarlık uluslararası yatırım anlaşması imzaladık" dedi.

"ABD, Şİİ-SÜNNİ ÇATIŞMASI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR"

ABD'nin Orta Doğu'da Şii-Sünni çatışması çıkarmaya çalıştığını savunan Mutteki, bazı Batılı medya organlarının da bunu "körüklediğine" dikkat çekti ve dünya Müslümanlarından birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerini istedi.

Bağdat'ta, Irak'a komşu ülkeler toplantısı yapılması için çalışmaların sürdüğünü de belirten Mutteki, ABD'nin Irak'ta güvensizliğin sürmesinden yana olduğunu ifade etti ve toplantının Irak'ta güvensizlik isteyen ülkelerin (ABD) çabalarını boşa çıkaracağını söyledi.

Mutteki, Soğuk Savaş döneminden sonra ABD'nin dünyayı tek kutuplu olarak algıladığını, dünyada tek karar verici mercinin kendisi olduğunu düşündüğünü ifade ederek, "Aslında bu böyle değil. ABD politikaları son zamanlarda her yerde başarısızlığa uğramıştır. Latin Amerika'da ABD karşıtı iktidarlar iş başına geliyor. Afrika ve Asya'da da böyle..." diye konuştu.

"BM'NİN YAPISI DEĞİŞMELİ"

BM'nin yapısını da eleştiren Mutteki, ABD'nin bugüne kadar 80'den fazla BM Güvenlik Konseyi kararını veto ettiğini hatırlattı ve bunlardan 40'tan fazlasının İsrail ile ilgili karalar olduğuna dikkat çekti.

"Bu sistem hasta bir sistem" diyen Mutteki, "Çünkü burada bir ülkenin kararı, bütün ülkelerin kararının önüne geçiyor. Kesinlikle BM'nin yapısının düzeltilmesini istiyoruz" dedi. BM Güvenlik Konseyinde 5 ülkenin veto yetkisine sahip olduğunu hatırlatan Mutteki, şunları söyledi:

"BM Güvenlik Konseyinin mevcut yapısı adaletsizdir. Bu yapının bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Bu durumun düzeltilmesi için İran olarak bir önerimiz var: İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) çerçevesinde Güvenlik Konseyinde İslam ülkelerine veto yetkisi verilmelidir. Böylece İslam ülkeleri de kendi inançları çerçevesinde çıkarlarını koruyabilirler."

Mutteki'nin konuşması sırasında cemaat zaman zaman, "Amerika'ya ölüm", "İsrail'e ölüm" sloganları da attı.

Milliyet



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,674 µs