En Sıcak Konular

Filistinli Meryem'in hüzünlü hikayesi

5 Eylül 2009 09:43 tsi
Filistinli Meryem'in hüzünlü hikayesi Filistinli ‘Zeytinin Hayali’ Türk çizgi filmi oldu.

Filistin sorununu Meryem adlı küçük bir çocuğun hayat hikayesiyle anlatan Zeytin’in Hayali adlı çizgi film gösterime girdi. 1940’lı yıllarda Kudüs’ün ’Ayn Karim’ adlı köyünde doğan bir kızın gerçek hayat hikâyesinden uyarlanan çizgi film ’Zeytin’in Hayali’ 60 sinemada birden gösterilmeye başladı. 85 dakikalık filmdeki 120 bin çizim Ukrayna, Çin, Suriye gibi ülkelerden 250’den fazla sanatçı tarafından çizildi.

“Milli hassasiyetlerimiz var”

Filmi Ella Çizgi Film şirketi yaptı. Şirketin Genel Koordinatörü Abdullah Koçyiğit, şirketin Türkiye’de kurulmuş, Türk ortakları olan bir şirket olduğunu belirterek, “Şirketimizin Suudi ortakları da var. Bu gizli değli. Dünya global hale geldi. Artık herkesin yabancı ortakları var” dedi. Film, Türkiye için de ilkleri beraberinde getiriyor. ’Zeytinin Hayali’ ülkemizde sinema formatında yapılan ilk uzun metrajlı çizgi film. 2005 yılında çalışmalarına başlanan film 60 sinemada gösterime girdi. Abdullah Koçyiğit kendilerini şöyle anlattı: “Milli hassasiyetleri olan bir şirket. Çocuklarımızı bir takım yabancı kültür etkilerinden korumayı amaçlayan bir şirket. Filmde kesinlikle politik bir mesaj yok. Dünya izlesin istiyoruz.”

7 yaş altı yasak

Koçyiğit 7 yaş altı çocuklara yasaklanan film için, “Güzel hoş esprilerle dolu. Hatta ordaki İsrail askeri de çok komik çizildi. Biraz daha çocuklara hitap eder hale getirildi” dedi. Filmi Ortadoğu’da, Malezya’da, Avusturalya’da, hatta ABD’nin bazı eyaletlerinde gösterilecek. Film için 250 sanatçı 120 bin çizim yaptı. Müziği tanınmış Arap müzisyen İlyar Rahmani yaptı.

FİLMİN KONUSU

2002 yılında Filistin’in Cenin kentinde sokakta bilye oynayan Faris ve arkadaşlarının aralarında birbirlerine anlattıkları olaylarla başlayan filmde, Faris’in ninesi Meryem, başından geçen olayları hatırlayıp torununa anlatıyor. Hikaye ise şöyle: Meryem, anne ve babasıyla, Filistin’de bir köyde yaşarken, Avrupalı Yahudiler gruplar halinde göç etmeye başlar. Göç eden Yahudilerle birlikte ölümler, baskınlar ve zorbalıklar da artmaya başlar. Meryemler katliam yüzünden başka köye sığınır.

Vatan



Bu haber 1,510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs