'İhanet belgesi' | " /> 'İhanet belgesi' | "/>

En Sıcak Konular

Onlar için bu protokol 'İhanet belgesi'

5 Eylül 2009 08:52 tsi
Onlar için bu protokol 'İhanet belgesi' Türkiye ile Ermenistan tarafından açıklanan ve ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollere gelen itirazların arkasında yatan sebep ne?

Semih İdiz / Milliyet

Diasporadan beklenen tepki

Türkiye ile Ermenistan tarafından açıklanan ve ilişkinin normalleşmesini öngören protokollere en büyük tepkinin, her iki ülkedeki milliyetçilerin yanı sıra, Ermeni diasporasından geleceği biliniyordu. Zira diaspora, var oluş nedenini, Ermenilerin Türklerin elinde soykırıma uğradıkları inancına tartışılamaz bir şekilde bağlamış bulunuyor.

Diaspora için kesin olan bu inanç, aynı zamanda, dünyanın dört bir yanına yayılmış olan Ermenilerin kimliklerini koruyabilmelerinin başlıca ön koşulu olmuştur. Ermeni örgütlerinin son 40 yıldır çeşitli ülkelerin parlamentolarında Türkiye aleyhinde aktif bir şekilde yürüttükleri soykırım kampanyasının başlıca amaçlarından biri ise toplu tazminat istenebilmesini sağlayacak yasal zemini oluşturmaktır.

‘İhanet belgeleri’
Diaspora açısından bakıldığında, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesini öngören protokollerin önerdiği “tarih komisyonu,” yıllardır yürütülen bu çabaları boşa çıkaracak niteliktedir. Konunun böylece hukuki alandan tarihi alana taşınacağı düşünülmektedir. 

Diaspora bu nedenle, söz konusu protokolleri, Türkiye tarafından “soykırım sorumluluğundan kurtulmanın bir aracı olarak ortaya atılan metinler” olarak görmektedir. Ermenistan hükümetinin onay verdiği bu protokoller bu nedenle “ihanet belgeleri” olarak algılanmaktadır.
Diaspora için bu “ihaneti” daha da acı kılan unsur ise, Erivan’ın bu protokoller gereğince, iki ülke arasındaki sınırı belirleyen Kars Antlaşması’nı tanıyacak olmasıdır. Diasporanın içindeki aşırı unsurlar bu antlaşmanın tanınmasıyla Türkiye’den toprak talep etme hayallerinin önüne set çekileceğine inanmaktadır.

Diasporanın Karabağ korkusu
Daha önceki Türk-Ermeni uzlaşma çabalarına her zaman çomak sokmuş olan diasporanın ikinci en büyük korkusu ise Dağlık Karabağ ile ilgilidir. Protokollerde yer alan ve bölgesel sorunların barışçıl yollardan çözülmesini öngören görüşler ise “Karabağ elden gidecek” korkusuna yol açmıştır.

Buradaki en ilginç husus, Türkiye’deki milliyetçi muhalefet “protokollerde Karabağ koşulu yok” diye kıyamet koparırken, Ermeni diasporasının, tam zıt olan bir yaklaşımla, “Karabağ konusunun satır aralarında bir ön koşul olarak yer aldığını” iddia etmesidir.
Bu durumda, Azerbaycan’ın Türkiye’deki milliyetçi unsurları protokollere karşı harekete geçirme çabalarına paralel olarak, Ermeni diasporasının da Ermenistan içindeki aşırı milliyetçi unsurları Sarkisyan yönetimine karşı harekete geçirmeye çalışması beklenmelidir.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs