'artık susun' çağrısı | " /> 'artık susun' çağrısı | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye karşıtlarına 'artık susun' çağrısı

5 Eylül 2009 08:46 tsi
Türkiye karşıtlarına 'artık susun' çağrısı Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun alternatif ilerleme raporunda, Türkiye’nin AB sürecini rayından çıkaran Avrupalı liderlere susmaları çağrısında bulunuluyor; reformların da üzüntü verici şekilde yavaşladığı vurgulanıyor

İngiliz siyaset ve ekonomi dergisi The Economist, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecindeki pürüzleri değerlendirdiği bir makalede, Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun 7 Eylül’de yayımlayacağı ilerleme raporuyla, Türkiye’nin üyeliğine karşı görüş bildiren Avrupalı liderleri “susmaya” davet edeceğini belirtti.

Economist, “Türkiye’nin döngüsel endişeleri” başlıklı makalede şu ifadelere yer verdi:
“2005’te üyelik müzakereleri başladığında olumlu bir döngüden söz ediliyordu. Türk reformcular, AB sürecini Türkiye’de dönüşüm yaratacak değişiklikler için kullanacak, bu Avrupalıları rahatlatacak, AB üyeliğini yakınlaştıracak ve reformcuların elini güçlendirecekti. Bu döngü böyle sürüp gidecekti. Diplomatların çok sevdiği o deyim söyleniyordu: “Varılacak yer kadar yolculuğun kendisi de önemlidir.” Ancak şimdi anlaşılıyor ki, yolculuğun devam edebilmesi için yolcuların gidilecek yere inanmaları da gerekiyor.”
Türklerin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi Avrupalı liderlerin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı açıklamalarını duydukça AB’nin samimiyetinden şüphe ettiğini belirten dergi, ilk başta olumlu olacağı düşünülen döngünün yerini bir kısırdöngüye bıraktığını yazdı.
Makalede, Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlığındaki Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun, Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili olarak 7 Eylül’de bir ilerleme raporu yayımlayacağı hatırlatıldı ve raporun içeriğine yer verildi. Dergiye göre, raporda, bazı Avrupalı liderlerinin eylemlerinin, süreci hemen hemen raydan çıkarttığı belirtiliyor. Aynı zamanda Türkiye’de reformların üzüntü verici şekilde yavaşladığı vurgulanıyor.

Habere göre, Komisyon, Avrupalı liderlere, “susmaları” çağrısı yapıyor ve Türkiye’nin üyelik adaylığının AB kuralları ve değerlerine ne kadar uyum sağladığıyla değerlendirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Economist’e konuşan Ahtisaari, ülke liderlerinin bir süre sonra koltuklarından kalkmak zorunda kalacağına ve Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin yıllarca süreceğine dikkat çekerek, esas önemli noktanın Avrupa’nın verdiği sözleri tutması ve müzakerelerin sürmesine izin vermesi olduğunu belirtti.

Dergi, “İyi haber, Türk elitlerinin hâlâ üyelik müzakerelerine inanıyor olması... Kötü haberse Sarkozy’nin sözlerinde ciddi olması. Bazı kaynaklar, Fransa’nın, üyeliğe alternatif olabilecek seçenekleri tartışmak üzere gelecek sene Türkiye’yle bir görüşme başlatmak için ciddi adımlar attığını söylüyor” diye yazdı.

Makalenin sonunda, “AB açısından bakıldığında, zaman geçtikçe Türkiye’nin üyeliğini isteyenlerin eli güçlenebilir. Ancak Türkiye açısından, müzakerelerin yavaş ilerlemesi başarı şansını azaltıyor. Avrupalılar ve Türkler ortada bir yerde buluşabilirse tarih yazabilirler” denildi.

Milliyet



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs