Soruşturmanın temellerinde eksik var | " /> Soruşturmanın temellerinde eksik var | "/>

En Sıcak Konular

Soruşturmanın temellerinde eksik var

5 Eylül 2009 08:32 tsi
Soruşturmanın temellerinde eksik var Danıştay saldırısına ilişkin dosyadaki eksiklikler, Ergenekon davasıyla birleştirme kararının ardından ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten savcılar, dosyayı tekrar düzenlemeye başlıyor. Peki eksik kalan temel bilgiler hangileri?

Mahkeme heyeti de önceki gece verdiği ara kararda söz konusu talebi kabul etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara 11. Ağır Ceza'nın araştırması gereken, ancak üzerine gidilmeyen onlarca kritik sorunun cevabının peşine düşen mahkeme, saldırıya ilişkin dava dosyasına konulmayan delilleri tamamlamak için harekete geçti.

Danıştay dosyasında yer almayan deliller için ilgili kurumlara yazı yazan mahkeme, olay günü bozuk olma nedeni hiç araştırılmayan güvenlik kameralarını OYAK'tan istedi. Alparslan Arslan'ın, saldırıdan bir gün önce keşif yaptığını gösteren 14 karanlık telefon mesajını kime gönderdiğinin tespiti için de Türkiye İletişim Başkanlığı'yla irtibata geçildi. Gelişmeyi değerlendiren emekli Başsavcı Reşat Petek, "Ergenekon davası savcılarının ve hâkimlerinin yerinin değiştirilmemesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır." dedi.

Danıştay saldırısıyla ilgili hazırlanan iddianamede eylemlerin 'türban' ile ilgili olduğu ileri sürülüyordu. Davaya bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında Ergenekon'la Danıştay arasındaki bağlantıyı görmezden gelerek, saldırının 'türban' sebebiyle gerçekleştirildiğine hükmetmişti. Ancak Ergenekon soruşturmasıyla ortaya çıkan deliller sonucu Danıştay ve Ergenekon davaları birleştirildi. Dosyaya ilişkin asıl yargılama da şimdi başlıyor. Hâkim Köksal Şengün başkanlığındaki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin birinci Ergenekon davasının 110. duruşmasında aldığı kararlar da bunu gösteriyor. İşte o kararlar:

SUSURLUK RAPORU YILMAZ'DAN İSTENECEK

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'a yazı yazılarak, kendisinde olduğu belirtilen Susurluk raporu iade edilmek üzere istenecek.

3-17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliğiyle ilgili kameraların, arızaları nedeniyle alınan cihazların arızalı olsa bile Oyak Savunma ve Güvenlik AŞ'den temin edilerek gönderilmesi talep edilecek.

Danıştay binasının çevresindeki kurum ve kuruluşlardan temin edilen kamera görüntülerinin incelenmesi için mahkeme hâkimi Hüsnü Çalmuk, naip hâkim olarak tayin edildi.

ALPARSLAN ARSLAN'IN ARACI SORULACAK

Alparslan Arslan'a ait 34 BE 026 plakalı aracın 4-16 Mayıs 2006 arasındaki köprü ve otoban geçiş zamanının bildirilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılacak. Ayrıca bu aracın kimin adına kayıtlı olduğu ve gördüğü satışlar tarihleriyle araştırılacak.

İlgili kuvvet komutanlıklarına da müzekkere yazılarak dosya kapsamında el konulan el bombaları ve mühimmatın tesliminden itibaren, birlik ve şahıs olarak tarihlerini belirtir şekilde zimmet silsilesinin, sarf edilmişse sarf raporunun ayrıntılı olarak bildirilmesi istenecek.

Ankara Ulus semtinde faaliyet gösteren Selvi Otel yetkilisine müzekkere yazılarak, otelin 15, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerine ait defter ve bilgisayar kayıtlarının celp edilmesi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak Osman Yıldırım, Alparslan Arslan, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu'nun Selvi Oteli'nde veya Ankara'daki diğer otellerde 15, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerinde kalıp kalmadıklarına ilişkin otel yetkilileri tarafından bildirim yapılıp yapılmadığı sorulacak.

DANIŞTAY SANIKLARINA YENİ AVUKAT

Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılarla ilgili yargılanan sanıklarla ana dosyada yargılanan sanıklar arasında menfaat çatışması olduğundan yeni avukat atanması için İstanbul Barosu'na yazı yazılacak.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden ayrıca Ankara ve civar ilçelerinde 'Aksu' isminde otel olup olmadığı sorularak, var ise 15, 16 ve 17 Mayıs 2006'ya ait defter ve bilgisayar kayıtları istenecek.

Danıştay binasının bulunduğu yer ve çevresindeki baz istasyonlarıyla Selvi Otel ve civarında bulunan baz istasyonlarının isimleri sorulacak.

16 Mayıs 2006 tarihinde, Danıştay binasının önüne gelen Alparslan Arslan, kimliği bilinmeyen bir kişiye; 'Tarkan işinize yarar mı?', 'Bekliyorum..', 'Bir eksiğin var mı?', 'İçeride mi dışarıda mı?', 'Bilmiyorum yolcuyu görmeli miydim?', 'Yanlış mı doğru mu?' ve 'Tekrar dönmek için geleyim mi?' şeklinde mesaj gönderdiği ortaya çıktı. Ancak bu mesajların gönderildiği kişi araştırılmadı. 536 ile başlayan bir telefonun abone kimlik bilgilerini, bu telefon hattının kullanıldığı telefonların ayrı ayrı IMEI numaralarını, bu numaralar ile kullanılan tüm hat numaralarını 1 Haziran 2006'ya kadar arayan, aranan, mesaj alma, gönderme ve arama zamanını sırasıyla ilgili baz istasyonları adreslerini içeren ayrıntılı raporlar ilgili kurumdan istenecek.

Belgelerde geçen biri Ankara, ikisi İstanbul Anadolu yakasından 3 sabit telefon numaralarının abone kayıt bilgilerinin sorulmasına, tüm bu telefon hatlarıyla 1 Nisan 2005-1 Haziran 2006 tarihleri arasında yapılan görüşme dökümlerinin arayan ve aranan numaralar, kimlik ve adres bilgileriyle baz istasyonlarını, aranan, arayan numaraların abone bilgilerini de gösterir şekilde excel formatında ve CD halinde gönderilmesi için iletişim hizmetleri müdürlüklerine yazı yazılmasına.

Mahkeme heyeti, ayrıca sanıklar Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Zekeriya Öztürk, Osman Yıldırım, Mehmet Fikri Karadağ, Rasim Görüm, Alparslan Arslan, Fikret Emek, Emin Caner Yiğit ve Veli Küçük'ten ele geçen cep telefonları ile hangi sim kartlarının kullanıldığının ve bunların kullanım numaraları sorulacak.

Ümit Sayın'ın rahatsız olduğu ileri sürüldüğünden Silivri Devlet Hastanesi'ne sevkinin sağlanarak, sağlık durumunun raporla tespiti ile tedavisi için gerekli işlem yapılacak.

Ümit Sayın'ın bir kısım sanık beyanları ve basında çıkan haberler dikkate alındığında duruşmada hazır edilmesi için cezaevi idaresine müzekkere yazılacak.

İki yıl önce söyledik, ama dikkate alınmadı

Avukat Mehmet Ener: Ergenekon savcılarının taleplerini biz 2 yıl önce Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dile getirmiştik. Bombaların araştırılması gerekiyordu. 'Danıştay'a giriş-çıkışlardaki kamera kayıtları incelensin' dedik. Alparslan Arslan'ın çelişkili ifadeleri vardı, bunların üstüne gidilmeliydi. Şimdi özellikle Glock marka silahın nereden geldiği gibi önemli birkaç delil daha ortada. Bu nedenle yeni araştırmalar da söz konusu olacak. Silahın İzmir'den temin edildiğine dair raporlar var. Dava sürecinde Orhan Karadeniz'in koyduğu muhalefet şerhinin de bu silahın sağlanması konusunda önemli olduğu ortaya çıktı. Kısaca, 2 yıl önce Ankara 11. Ağır Ceza bu taleplerimizi yerine getirmedi, fakat İstanbul 13. Ağır Ceza şimdi bu talepleri kabul etti.

İstanbul'daki mahkeme eksiklikleri gördü

Avukat Reşat Petek: Anlaşılıyor ki İstanbul'daki mahkeme, Ankara'daki davada eksiklikleri gördü. Bu eksiklikler önemli oranda örgütsel bağlantıların bilinmemesinden kaynaklanıyordu. Ergenekon davası savcılarının ve hâkimlerinin yerinin değiştirilmemesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Çünkü bu tip önemli davalara alanında uzmanlaşmış ve özel yetkili savcılar bakmalı. Onlar nerelerden delil temin edileceğini, bu deliller üzerinden kişilerin birbirleriyle olan bağlantılarının nasıl ortaya çıkartılacağını daha net görebiliyorlar. Mesela İstanbul'daki savcıların talepleri doğrultusunda telefon konuşmaları, silah belgeleri gibi kanıtlar da dosyaya girdi. Davanın örgütsel bağlantılar araştırılmadan işlemesi mümkün değildi. Kanun böylece yerine gelmiş olacak.

Zaman



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs