En Sıcak Konular

Avrupa'dan Suriye'ye zeytin dalı

4 Eylül 2009 23:50 tsi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Suriye'yle ilişkileri güçlendirme kararı almak üzere olduklarını açıkladı.

AB'nin Suriye ile ilişkileri geliştirme vizyonu, Danimarka'nın itirazı nedeniyle gerçekleştirilemiyor. Kopenhag, Şam yönetiminin insan hakları karnesini gerekçe göstererek anlaşmaya çekince koyuyor.

AB dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısının yapıldığı Stockholm'de basın toplantısı düzenleyen Benita Ferrero-Waldner, Suriye'yle ilişki kurmanın AB'nin çıkarına olduğunu vurguladı.

Bu konuda kendi içlerinde bir anlaşmaya varmak üzere olduklarını kaydeden Komisyon üyesi, "Tabii ki bazı çekinceler var. Ama yakın gelecekte anlaşmayı sağlayacağımıza eminim." dedi.

AB, daha önce benzer anlaşmaları bazı Arap ülkeleri ve İsrail'le de imzalamıştı. Birliğin, Şam yönetiminin uygulamalarını dikkatle izlemesi gerektiğini vurgulayan Ferrero-Waldner, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve Ortadoğu'da yapıcı bir rol oynama konusunda Beşşar Esad yönetimini cesaretlendirmeleri gerektiğini de ekledi.

Suriye'yle yapılacak bir anlaşmada yalnızca işbirliği çerçevesinin çizilmeyeceğini vurgulayan AB Komisyonu üyesi, belgede bir dizi yükümlülüğün de yer alacağını belirtti. Ferrero-Waldner, "Bence bunun Suriye'ye bir hediye vermek olmadığı çok açık. Suriye'yle karşılıklı anlaşma imkanı. Bu yüzden buna taraftarım ve sürecin devam edeceğini umuyorum." diye konuştu.

İSRAİL, YERLEŞİM BİRİMLERİNİ DURDURMALI

Ortadoğu barış süreci ile ilgili bir soruya da cevap veren Benita Ferrero-Waldner, İsrail'in yerleşim birimi inşaatlarını durdurması için Amerikan yönetimini desteklediklerini söyledi. Ferrero-Waldner, Arapların da bundan sonra tavizde bulunabileceklerini dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband da, yerleşim birimlerinin yasadışı olduğu konusunda tüm AB ülkelerinin mutabık kaldığını vurguladı. Arap ülkelerinin de önemli sorumlulukları bulunduğuna dikkat çeken Miliband, birçok Arap ülkesinin İsrail'in inşaatları durdurması halinde paralel adımlar atmaya açık olduğunu söyledi.

AB Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise toplantılarda alacakları konular arasında İran'ın nükleer programının da bulunduğunu ifade etti. Bildt, "Eğer bizimle müzakere etmek isterlerse işbirliğine hazırız. Çatışmacı bir ortama gitmeye karar verirlerse, olacak budur." şeklinde konuştu.

Stockholm'de bugün başlayan AB bakanlar toplantısı yarın da devam edecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yarınki toplantılar için Mısır'dan İsveç'e geldi.

cihan



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs