En Sıcak Konular

Kaçmaz'a soruşturma Eminağaoğlu'nu kızdırdı

4 Eylül 2009 19:07 tsi
Kaçmaz'a soruşturma Eminağaoğlu'nu kızdırdı Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı'nın Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın ifade vermemesiyle ilgili yaptığı açıklamadan rahatsız oldu.

Açıklamanın doğrudan suçlayıcı ve ön yargıları dayanak aldığını iddia eden Eminağaoğlu, soruşturmada tarafsız kalması gereken Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın nerede ve nasıl durduğunun, hem de anılan soruşturmanın şekli anlamda yürütülüp, sonuç kararın savunmaya gerek duyulmadan peşinen verildiğinin açıkça ortaya çıktığını ileri sürdü.

Yazılı açıklama yapan Eminağaoğlu, bilgi ve belgelerin saklandığını savundu.

Teftiş Kurulu'na ait savunma istek yazısı imzasız örneğinin sadece bunu yazan kişilerde/başmüfettişlerde bulunması gerekirken bir basın organında ve internette yayınlanmasının da soruşturmanın hukuk içinde yürütülmediğini gösterdiğini iddia eden Eminağaoğlu, "Teftiş Kurulu Başkanlığı, soruşturmanın kendi tüzük ve yönetmeliğine de dayanılarak bağımsız mahkemelerden aldığı kararlar uyarınca yürütüldüğünü ifade etmiştir. Bu ifade, yargı üzerindeki tavsiye ve telkini de aşan baskı ve vesayet halinin ikrarıdır. Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 'mahkemelerin bağımsızlığı' kuralını, sadece ve sadece kendi talep ettiği kararları aldığı mahkemeler konusunda vurgulama gereği duyması dikkat çekicidir." dedi.

Mahkemelerin görevlerinin sadece yasa ile düzenlenebileceği kuralına rağmen, Adalet Bakanlığı'nca çıkartılan Teftiş Kurulu Yönetmeliği ile Bakanlık'ça talep edilmesi halinde yargıç ve savcıların iletişimlerinin tespitleri gibi konularda mahkemelere' görev yüklendiğini vurgulayan Eminağaoğlu, "Yönetmelikle mahkemelere görev yükleyen de mahkemelerden bu kararları alan da Adalet Bakanlığı'dır. Müfettişlerin reddedilemeyen bu talepleri ile vesayet altında tutulmaya çalışılan ve gizli tutulan bu mahkemeler için 'mahkemelerin bağımsızlığı' vurgusunun yapılma gereğinin hissedilmesi, maskelenmeye çalışılan yargı üzerindeki baskının ulaştığı boyut açısından önemlidir." ifadesini kullandı.

Amacın meslektaşları üzerinde baskı oluşturmak olduğunu ileri süren Eminağaoğlu, yargıyı hizaya getirmek, yargıyı baskı altına almak olarak ortaya çıktığını savundu.

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararlarına karşı itiraz mercii olarak görev yapması nedeniyle çok önceden ve aylarca takibe uğrayan meslektaşımızın, bu bağlamda vermiş olduğu Cumhurbaşkanı ile ilgili dosya halen nerededir?" diye soran Eminağaoğlu, şunları kaydetti: "Bu sorunun yanıtı, baskının nedenini ve neden sürmekte olduğunu da ortaya koymaktadır. Söz konusu karar ve dosyanın, hukuk neyi gerektiriyorsa o işleme tabi tutulması gerekirken, inceleme adı altında o dosyanın aylardır bekletilmesi, mahkeme kararlarının da artık beklentilerle örtüşmediği durumlarda uygulanmadığı bir dönemin başladığını göstermektedir. Adalet Bakanlığı hukuk içerisinde hareket etmeli, yapılan yanlışlardan dönmelidir. Hiçbir hukuk devletinde eşine ve örneğine rastlanmayan bu davranışlar, yargı üzerinde yaratılan baskıyı ve baskının da ulaştığı boyutu yansıtmaktadır."

cihan



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,041 µs