En Sıcak Konular

90 kişilik NATO katliamında sarsıcı iddia

4 Eylül 2009 16:04 tsi
90 kişilik NATO katliamında sarsıcı iddia 90 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili iddia: "Tanker çamura saplandığında yükü hafifletmek için vana açılınca köylüler yakıt almak için toplandı. NATO birlikleri havadan ateş açtı ve..

TALİBAN SÖZCÜSÜ: TANKERLER ÇAMURA SAPLANDIĞINDA YÜKÜ HAFİFLETMEK İÇİN VANA AÇILINCA KÖYLÜLER UYARILARA RAĞMEN YAKIT ALMAK İÇİN TOPLANDI

Afganistan'daki Taliban'ın sözcüsü Zebullah Mücahid, Kunduz'da kaçırdıkları petrol tankerlerini hedef olan NATO güçlerinin hava saldırısında ölen militan olmadığını söyledi.

Mücahid, petrol tankerlerinin Kabil'deki NATO güçlerine yakıt sevkiyatı için Tacikistan'dan gelirken kaçırıldığını açıkladı.

Tankerlerin Kunduz nehrinden geçirilmeye çalışırken çamura saplandığını söyleyen sözcü, tankerlerin yükünü azaltmak için vanaları açıldığında yaklaşık 500 köylünün, hava saldırısı olabileceği uyarılarına rağmen yakıt almak için toplandığını ifade etti.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz'da NATO güçlerinin militanlara yönelik düzenlediği hava saldırısında petrol tankerlerin patlaması sonucu yaklaşık 90 kişinin öldüğü bildirilmişti.

NATO güçleri ise Kunduz'un Ömer Hel köyü yakınında şafaktan önce düzenlenen hava saldırısında "çok sayıda isyancının" öldürüldüğünü, sivil kayıp olup olmadığının araştırıldığını açıklamıştı.

Kunduz Emniyet Müdürü Gülen Muhiddin, Taliban militanlarının tankerleri Kunduz nehrini geçerken durdurduğunu, NATO'nun kaçırılan iki petrol tankerine düzenlediği hava saldırısında 90 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Kunduz valisi Muhammed Ömer de ölü sayısını 90 olarak vermiş, ancak ölenler arasında Taliban komutanlarından biri ile 4 Çeçen savaşçının olduğunu kaydetmişti.

İnsanların canlı canlı yanarak can verdiği ve cesetlerin tanınamayacak halde olduğu bildirilen saldırı sırasında Taliban'ın kaçırılan tankerlerden bölge halkına yakıt dağıttığı haberleri de gelmişti.

Kunduz'daki aşiret büyüklerinden Muhammed Server, saldırının, Taliban militanlarının kaçırdığı tankerlerden bölgedekilere yakıt dağıtırken kalabalık toplandığı sırada düzenlendiğini söylemişti.

NATO GENEL SEKRETERİ: SÜRATLİ VE EKSİKSİZ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, bugün Afganistan'ın kuzeyindeki bir NATO operasyonu sonucunda en az 90 kişinin ölümüne ilişkin "süratli ve eksiksiz soruşturma" yapılacağını açıkladı.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz'da NATO güçlerinin militanlara yönelik düzenlediği hava saldırısında petrol tankerlerinin patlaması sonucu yaklaşık 90 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Rasmussen, konuya ilişkin açıklamasında, "Afgan halkı kendisini korumak için görev üstlendiğimizi bilmelidir. Bu olayı derinlemesine ve eksiksiz bir şekilde soruşturacağız" dedi.

Afganistan'da Taliban rejiminin çökmesinin ardından, 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF), 11 Ağustos 2003 tarihinden beri NATO tarafından yönetiliyor.

Rasmussen, ISAF'ın dün gece Taliban'a karşı bir hava operasyonu düzenlediğini, militanların öldüğünün kesin olduğunu, sivillerden de kayıplar olabileceğini, ancak bu konuda henüz kesin veri bulunmadığını anlattı.

NATO Genel Sekreteri, bir araştırma ekibinin olay yerine gönderildiğini bildirerek soruşturma sonuçlarının beklenmesini istedi.

AA



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs