En Sıcak Konular

ABD: Kürtleri PKK'ya karşı ikna edemedik

0 0 0000 00:00 tsi
ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Washington'un, terör örgütü PKK'ya karşı kısa sürede sonuç alacak adım atması gerektiğini, aksi takdirde Türkiye nezdinde güvenilirliğini kaybedeceğini söyle

Bryza, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Washington ziyareti öncesinde Türk gazeteciler için düzenlediği brifingde, "Biz, terör örgütü PKK'ya karşı verdiğimiz sözü tutmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bunu sadece Türk liderleri ve ordu değil Türk halkı talep ediyor. PKK'ya karşı bir şey yapmak zorundayız. Teröristlerin sığınaklarını yok etmek zorundayız ve bunu yapacağız. Kısa sürede somut sonuçlar alınmalı. Bunu yapamazsak güvenilirliğimizi koruyamayız" dedi.

Matt Bryza, Türk ordusunun PKK'lı teröristlere operasyon yapmak için Irak'a girmesi ihtimaline ilişkin bir soru üzerine, "Bu, bizim bu noktada konuştuğumuz bir konu değil" diyerek Bağdat hükümetinin egemen olduğunu ve her şeyin koordinasyon içinde yapılması gerektiğini söyledi. Bryza, "Bu söylediklerimi, yeşil ışık veya kırmızı ışık olarak değerlendirmeyin" dedi.

Ancak Bryza, konuşmasının başka bir yerinde, Türk ordusunun, geçmişte zaman zaman terör örgütü PKK'ya karşı operasyon için kuzey Irak'a girdiğini hatırlatarak, "Bu, sadece askeri bir problem değil. Türkiye, dünyanın en yetenekli ordularından birine sahip, ancak 10 yıl boyunca Kuzey Irak'a girilmesine karşın askeri olarak sorun çözümlenemedi" dedi.

Bryza, Kuzey Irak'taki Mahmur kampının da kapatılma süreci içinde bulunduğunu ve kampta silah araması ve nüfus sayımı yapılmasının, bu sürecin parçası olduğunu anlattı. Amerikalı yetkili, bu konuda bir sonraki adım için Türkiye, Irak, ABD ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden yetkililerin, bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

“TÜRKİYE'YE, 'DİĞER YANAĞINI DA UZAT' DİYEMEYİZ”

Matt Bryza, terör örgütü PKK sorununun af yoluyla çözüleceğini söyleyemeyeceğini belirterek "Türkiye'ye 'diğer yanağını da uzat' diyemeyiz. Terör suçu işleyenler cezasını çeker" diye konuştu.

Bryza, buna karşılık, bizzat terör suçlarına bulaşmamış kişiler için Türkiye'nin çözüm geliştirmesi durumunda bunun yararlı olabileceğini kaydetti.

Matt Bryza, "Neden Irak'ta İranlıları tutukluyorsunuz da PKK teröristlerine aynı şeyi yapmıyorsunuz?" diye sorulması üzerine, PKK militanlarının ABD güçlerinin karşısına çıkmadığını ve bu teröristlerle karşılaşılması durumunda bunların tutuklanacağını söyledi.

Bryza, geçmişte PKK'lıların yakalanması amacıyla bazı çabalara girişildiğinde, ABD güçlerinin baskın için söz konusu yere gittikleri zaman PKK'lıların orada olmadığının görüldüğünü belirterek "başarılı olamadık" dedi. Bryza, Türkiye'nin bu konuda kendilerine bilgi verebileceğini kaydetti.

IRAKLI KÜRTLER

ABD Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkilisi Bryza, "Türk yetkilileri, Iraklı Kürtlerin PKK'ya karşı işbirliği yapmadığını düşünüyor. Neden Iraklı Kürtlere bu konuda baskı yapmıyorsunuz?" diye sorulması üzerine, "Bunu yapıyoruz, ancak onları (Iraklı Kürtleri), daha fazla işbirliği konusunda şimdiye kadar ikna edemedik. Onların bu konuda daha fazla şey yapması gerek ve onlara bu yönde bastıracağız" dedi.

Bryza, buna karşılık Türkiye'nin Iraklı Kürt liderlerle, Iraklı yetkililer olarak bağlantılarının gelişmesinin yarar getireceğini kaydederek, ABD ve Türkiye'nin PKK terörüyle mücadele özel temsilcileri Joseph Ralston ve Edip Başer'in Iraklı Kürt liderlerle bir araya gelmesinin “iyi olacağını” söyledi.

Matt Bryza, "Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Türkiye'ye davet edilmesini ister misiniz?" diye sorulması üzerine, "Bu, harika bir adım olur. Biz, Türkiye ile Irak arasında yakın ilişkiler istiyoruz" dedi.

KERKÜK

Bryza, Kerkük referandumunun bu yıl düzenlenmesinin planlandığının hatırlatılması ve görüşünün sorulması üzerine, "Bu yıl içinde yapılır mi? Kim bilir... şeklinde yanıt verdi.

Matt Bryza, Kerkük sorununun son derece hassas ve zor olduğuna işaret ederek, "Bu sorunun uygun şekilde çözümlenmemesi durumunda bunun korkunç bir soruna dönüşebileceği yönünde Türkiye'nin kaygılarını paylaşıyoruz" dedi.

“TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ GÜÇLÜ”

Bryza, Türkiye'de demokrasinin tersine çevrilebileceğine ilişkin Washington'un herhangi bir endişesi bulunmadığını belirterek, "Türk demokrasisi güçlü" dedi.

Matt Bryza, milliyetçiliğin şovenizme dönüşmesi halinde bunun kötü olduğunu, ancak Türkiye'de durumun böyle olmadığını kaydetti. Bryza, buna karşılık, Türkiye'de AB ve ABD'ye karşı eğilimlerin sertleşmekte olduğunu ve bundan kaygı duyduklarını kaydetti.

301'İNCİ MADDE

ABD Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkilisi Bryza, son günlerde tartışmalara konu olan TCK'nin 301'inci maddesine ilişkin olarak da siyasi durumdan dolayı Türk hükümetinin bunu kaldırmasının zor olduğunu kendilerinin anladığını belirtti.

Ancak Bryza, Türkiye'yi dışarıda eleştiren çevrelerin, kendilerine malzeme olarak bu maddeyi kullanamamalarını sağlayacak bir çözümün çok iyi olacağını söyledi.

SÖZDE SOYKIRIM TASARISI

Matt Bryza, Başkan George W. Bush yönetiminin, ABD temsilciler Meclisine yeni sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabulüne karşı çıkan politikasının aynen sürdüğünü kaydetti.

Bryza, bu çok karmaşık tarihi konu üzerinde siyasi kararlar almanın yanlış olduğunu vurguladı.

SURİYE-İRAN

Bryza, "Geçen yıllarda Türkiye'nin Suriye ve İran ile görüşmesine tepki duyduğunuz yönünde bir izlenim vardı, şimdi ise yok. Ne değişti?" diye sorulması üzerine, "Özellikle rahatsız olduğumuzu söyleyemem, ama evet, geçmişte bir farklılık vardı, ancak durum şimdi biraz değişti" diyerek, örneğin Türkiye'nin geçen yaz kaçırılan bir İsrail askeri konusunda Şam'da temasta bulunmasını olumlu olarak değerlendirdi.

Bryza, Sam'daki Beşar Esad rejimini kucaklamadıklarını, ancak Suriye ile kesinlikle görüşülmemesi gerektiği yönünde bir telkinleri olmadığını belirtti.

Matt Bryza, İran'ın nükleer programı konusunda da ABD ve Türkiye'nin yaklaşımlarının örtüştüğünü kaydederken, Tahran'da rejim değişikliği değil tutum değişikliği istediklerini anlattı.

Bryza, Kıbrıs'taki son kıta sahanlığı sorunu konusunda da ortaya çıkan her gerginliğin, tarafları esas konu olan çözümden uzaklaştırdığına işaret etti.

Matt Bryza, içinde kendisinin de yer alacağı bir Amerikan heyetinin, gelecek cuma Ankara'da, iki yıldan sonra ilk defa bir araya gelecek olan Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantılarında Türk yetkilileriyle bir araya geleceğini ve enerji güvenliğinin, ana konu başlıklarından biri olacağını bildirdi.

 
 hürriyet



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,957 µs