En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan: İş güzarlık ettiler

4 Eylül 2009 13:53 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin'den ayrılışı sırasında havaalanında yaşananlara ilişkin 'Herhangi bir kasıt söz konusu değil, iş güzarlık sadece' dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Halk Cumhuriyeti'nden ayrılışı sırasında Urumçi Havaalanı'nda yaşanan gerginliğe ilişkin, ''Urumçi Havalanı'nda bir kasıt söz konusu değil. Sadece orada bir işgüzarlık, iş bilmemezlik var'' dedi.

Çağlayan, İstanbul'dan uçakla İzmir'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çin ve Türkmenistan'a yaptığı ziyaretleri değerlendirerek, çok yararlı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Basın mensuplarının Urimçi Havaalanı'nda yaşanan gerginliğe ilişkin soruları üzerine Çağlayan, hava alanına geldiklerinde beraberinde bürokratlar ve gazetecilerden oluşan bir heyetin bulunduğunu, daha önceden beraberindeki kişilerin listesinin de verildiğini kaydetti.

Urimçi Havaalanı'nın çok küçük ve VIP uygulaması olmayan bir hava alanı olduğunu ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Alana geldiğimizde heyetteki diğer arkadaşlarımızın X-Ray cihazından geçmesini istediler. Tabii ki buna şiddetle karşı çıktım. 'Beraberimdeki heyet size daha önce bildirildi, biz Çin devletinin misafiriyiz' dedim. Pekin Havaalanı'nda gerek iniş, gerek çıkışımızda özel arabalarla alındık, uğurlandık.

En ufak bir problemle karşılaşmadık. Dışişleri Bakan Yardımcısı bizi karşıladı. Dolayısıyla Urimçi Havaalanı'nda böyle bir uygulamayı asla kabul etmeyeceğimi söyledim. Hava alanı kuralları olabilir, ancak daha önce Türkiye tarafından verilmiş bir liste var. Arkadaşlarımızı X-Ray cihazından geçirmeyeceğimi ifade ettim.

Asıl problem Urimçi Havaalanı görevlileriyle Çinli diplomatlar arasında yaşanan sıkıntıdır. Çünkü onlar Çinli diplomatlara da başka bir uygulama yapmayacaklarını söylediler. Bir süre konuşulduktan sonra oradan geçtik. Arkadaşlarımız da geçtiler.

Arkadaşlarımızın geçmesi esnasında orada bir itiş kakış oldu. Çünkü, arkadaşlarımız görmüş, daha evvel de bir Türkmen kadın orada şiddete maruz kalmış. Pasaportu elinden alınmak istemiş. Garip bir uygulama. Evet bir tartışma olayı yaşanmıştır. Tartışmanın asıl nedeni beraberimdeki heyetin X-Ray'den geçirilmesini benim kabul etmememdir. Bugün olsa yine aynı tepkiyi koyarım, aynı tavrı koyarım.''

Konuyla ilgili Türk basında bazı yanlış haberler çıktığını da dile getiren Zafer Çağlayan, ''Hiç kimsenin haddi değildir Türkiye Cumhuriyeti bakanının üstünü aramak, X-Ray cihazından geçirmek. Buna hiç kimsenin gücü yetmez, böyle bir şeye de Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak asla taviz vermeyiz. 'Yumruklar havada uçuştu' şeklinde haberler çıktı, böyle bir şey olmadı. Bazı şeyler gazeteci arkadaşların heyecanından kaynaklandı'' diye konuştu.


ÇİN'İN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ KARŞILAMAYA GELMİŞ

Çağlayan, Türkmenistan'dan bugün erken saatte Türkiye'ye geldiklerini ve beraberindeki heyetin Ankara'ya devam ettiğini anlatarak, ''Çin'in Ankara Büyükelçisi ve Büyükelçilik Müsteşarı beni karşılamak için Esenboğa Havalimanı'na gelmiş'' dedi.

Bakan Çağlayan, konunun Dışişleri Bakanlığına intikal ettirildiğini, Çin Büyükelçiliği'ne nota verilmesini istediğini belirterek, ''Urimçi'deki tamamıyla maksadı aşan bir uygulamadır. Ben bir kasıt görmüyorum, çünkü gerek Çin Başbakanı, gerek Dışişleri Bakanı, gerek Ticaret Bakanının bana ve heyetime gösterdiği ilgi, alaka gerçekten mükemmeldi. Urumçi Havalanı'nda bir kasıt söz konusu değil. Sadece orada bir işgüzarlık, iş bilmemezlik var'' diye konuştu.

Zafer Çağlayan, 27-28 Eylül tarihleri arasında yapılacak ''Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı''nın iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, ''Tabii ki önce gelişmeleri göreceğiz. Bizden bir özür dilenmesi gerekir. Gerçi orada Çinli diplomatlar heyeti de, benden defalarca özür diledi. Herhalde büyükelçinin Ankara Esenboğa Havaalanı'na gelmesinin nedeni de budur. Öğleden sonra Ankara'ya geçeceğim. Kendisi oraya gelirse orada da görüşürüz. Ben kasıt olmadığı kanaatindeyim. Tabii bizim hassasiyetlerimiz belli. Urimçi'de yaşanan olaylar konusunda Türkiye'nin hassasiyetleri belli'' dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, daha sonra özel bir uçakla İzmir'e gitti.

aa



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,818 µs