En Sıcak Konular

Dünyayı kurtaracak 7 basit tedbir

0 0 0000 00:00 tsi
Dünyayı kurtaracak 7 basit tedbir Dünyanın en büyük sorunlarından enerji israfını ve küresel ısınmayı engellemek için bilim adamları seferber oldu. Önerdikleri 7 tedbir çok basit ama etkili...

Newsweek dergisinin yaptığı habere göre dünyayı kurtaracak tedbirler şunlar:

Yalıtım: Dünyada tüketilen enerjinin yüzde 36'sı bir mekanı ısıtma veya soğutmaya gidiyor. Bina çevresine yapılan yalıtım, hem ısıtma masraflarını hem de enerji kullanımını azaltıyor.

Ampulleri değiştirin: Dünya enerjisinin yüzde 20'si ya da yılda 600 bin ton kömür kullanılarak elde edilen enerji aydınlanmaya gidiyor. Yeni nesil Kompakt Floresan Ampuller, normal bir ampüle oranla yüzde 80 daha az enerji tüketiyor. 10 kat daha dayanıklı. 2030'a kadar eski ampullerden kurtulmak 700 milyon ton karbon gazının atmosfere yayılmasını engelleyebilir.

Geleneksel ısınmaya son: Bir mekanı kalorifer ya da başka bir geleneksel yöntemle ısıtma tarihe karışıyor. "Isı pompası" denen yöntem ısının, üretilmesini değil de bir yerden taşınmasını sağlıyor. Japonya'da 2 yıl içinde 1 milyon ev bu sistemle döşendi. Bu yöntemi konutlarında kullananlar arasında ABD Başkanı Bush ve İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth de var.

Fabrikalar arasında enerji alışverişi: Endüstri, dünya enerjisinin 3'te 1'ini yiyor. Japon endüstri devi Mitsubishi tarafından 80'lerin başında başlatılan yöntem, şirkete yüzde 70 enerji tasarrufu sağladı. Çelik eritmek için yakılan fırınlarda aynı zamanda elektrik üretiliyor. Alman BASF firması, ürettiği bir kimyasal maddenin oluşturduğu ısıyı, başka bir ürünü üretmek için kullanıyor.

Arabalarda tasarruf: Dünyadaki petrolün 3'te 2'si ulaşımda harcanıyor. Sadece aracınızın lastiklerini düzenli bir şekilde kontrol etmeniz ve tavsiye edilen havada tutmanız enerjiden yüzde 6 tasarruf sağlar.

Çevreyle dost buzdolabı: Evlerdeki elektrikli aletlerin çalışması için kullanılan enerji, atmosfere yayılan karbon miktarının yüzde 20'sini oluşturuyor. AB'nin de bir standart haline getirdiği A Class buzdolapları bu enerji tüketimini yüzde 43 oranında azaltıyor.

Enerji tasarrufu şirketleri: Almanya ve Çin'de yükselen bir sektör olan enerji tasarrufu şirketleri şöyle çalışıyor: Şirket, bir fabrika ile enerji tüketimini azaltmak konusunda uzlaşıyor. Tüm alt yapı kuruluyor. Tasarruf edilen enerji miktarının bir kısmı danışman şirkete ödeniyor.



Bu haber 3,247 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,079 µs