Dediklerimiz şimdi yapılıyor | " /> Dediklerimiz şimdi yapılıyor | "/>

En Sıcak Konular

Öymen: Dediklerimiz şimdi yapılıyor

4 Eylül 2009 10:13 tsi
Öymen: Dediklerimiz şimdi yapılıyor CHP'nin, Ergenekon iddianamesinde fişleme iddialarına konu olan, 2000'deki açılıma Diyarbakır'da başladığı ortaya çıktı. Dönemin genel başkanı Öymen'in katıldığı toplantıda Kürtçe eğitim, genel af gündeme geldi. Peki Altan Öymen açılım için bugün atıl

CHP'nin fişlenen açılımı Diyarbakır'dan başladı

CHP'nin, Ergenekon iddianamesinde fişleme iddialarına konu olan, 2000'deki açılıma Diyarbakır'da başladığı ortaya çıktı. Dönemin genel başkanı Öymen'in katıldığı toplantıda Kürtçe eğitim, genel af gündeme geldi.

Demokratik açılım konusunda MHP ile birlikte AK Parti'ye cephe açan CHP'nin benzer bir açılımı 9 yıl önce yapmak istediği ortaya çıktı. Ergenekon iddianamesinde, o dönem fişlendiği yönünde iddialar da bulunan bu açılım kapsamında, dönemin CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Diyarbakır'da yapılan açılım toplantısında Kürtçe TV'den Kürtçe eğitime kadar birçok görüşü masaya yatırdı. Bundan 9 yıl önce CHP Genel Başkanı Altan Öymen ve kurmayları "Halkla Birlikte Çözüm Projesi" kapsamında bir dizi toplantılar organize etti. Altan Öymen, toplantıların Güneydoğu ayağında şu an açılım olarak konuşulan birçok konu masaya yatırdı. Toplantıda CHP'nin Kürt realitesini kabul ettiği, bu nedenle Kürt enstitüsü, Kürt araştırması çalışmalarının yapılmasını önerildiği vurgulandı. Toplantıda CHP'nin genel af, Kürtçe TV ve Kürtçe eğitim imkanların sağlanması için projeleri olduğu açıklandı. Toplantıda açılıma dair dile getirilen diğer başlıklar ise şunlardı: Köye dönüş projesinin gerçekleştirilmesi, mağdur olan vatandaşların masraflarının karşılanması, insanların özgürce Kürt kimliğini açıklayabilmesi, Kürt kimliğinin yasaklanmaması ve anayasayı değiştirmek için birlikte çalışılması gerektiği. Altan Öymen bir makalesinde o toplantıyı şöyle anlattı: "2000 yılı Mart ayıydı. CHP'nin genel başkanıydım. Türkiye'nin her ilini kapsayan bir toplantı programı uyguluyorduk. Programın adı 'Halkla Birlikte Çözüm'dü... Düzenlenen 16 bölge toplantısından biri 'Güneydoğu illeri toplantısı' olarak Diyarbakır'daydı. 2000 yılı Mart'ının 8'inde orada toplandık. Güneydoğu'yla ilgili her konu enine boyuna konuşuldu. Sorunlara çözümler önerildi. Bölgenin ekonomik açıdan hızlı bir kalkınma sürecine girebilmesi için kullanılabilecek olanaklar üzerinde duruldu. Bunları değerlendirmek üzere iki 'devamlı çalışma grubu' kurduk. Hepimiz sonuçtan memnunduk. Bu çalışmaları sürdürmeye kararlıydık." O dönem ortaya atılan iddialara göre, toplantıları Genelkurmay İstihbaratı da dikkatle izledi. Öyle ki, Ergenekon davasının 1'inci iddianamesine de yansıyan bir iddiaya göre Genelkurmay İstihbaratı, CHP'nin Kürt açılımını MGK'ya rapor etti. 18 sayfalık istihbarat raporunda CHP'nin Kürt açılımı başlıklar ve şemalarla birlikte sunuldu.

'SÜREÇ GEÇ BAŞLADI'
Konuyla ilgili görüştüğümüz Altan Öymen, istihbarat raporunu teyit etmekle uğraşmadığını belirterek "Tekzip edilmedi. Kitaplarda yayınlandı. Nazlı Ilıcak'ın, Zihni Çakır'ın kitaplarında yayınlandı. En son Ergenekon iddianamesinde de yer aldı. Bir araştırma yapılmadığı için bir şey söylemek istemem" dedi. Öymen, Diyarbakır'dan Ankara'ya döndüklerinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in kendilerini eleştirdiğini anlattı. "Rahmetli Ecevit'in niçin birden bunun üzerinde durduğunu anlayamamıştım" şeklinde konuştu. 2007 seçimlerinde AK Parti'nin güçlü bir şekilde iktidar olduğuna dikkat çeken Öymen, "DTP de bağımsızların girmesi çok güç olduğu halde girmişti ve bir grup kurabilmişti. Bu bir realiteyi ortaya koydu. Belirli yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın büyük bir kısmı DTP'yi destekliyordu. Kürt sorununun çözüm sürecine başlamak için asıl o zaman çok müsait bir zamandı. Bu kullanılmadı. Onlarla konuşmak bile bir şarta bağlandı. Şart, 'PKK'yı bir terör örgütü olarak açıkça kınayacaksın' şeklinde, cümle empoze eder gibi dendi. Halbuki Ahmet Türk gibi isimler 'her türlü teröre karşıyız' gibi sözler söylediler. Süreç geç başladı" diye konuştu.

'Dediklerimiz şimdi yapılıyor'

Altan Öymen, açılım için bugün atılan adımları şu sözlerle değerlendirdi: "O zamanlar 'Kürtçe televizyonlar olmalı, Kürtçe öğretilmeli' dedim. Bu polemik konusu oldu. Şimdi bunu tartışan var mı? Dershaneler açıldı, bir zarar görülmedi bundan. TRTŞeş kuruldu, kimseye bir zararının olduğunu sanmıyorum. 'İdam cezası kaldırılsın' dedim. Şimdi 'idam kalkmamalıydı' diyen de yok."

Fikri Sağlar: Tasfiyeye uğradık

Süreci değerlendiren eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar "Rapordan sonra binlerce açılım yanlısı partili ihraç edildi. O dönem bundan haberdar değildik. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu'na bir rapor sunuyor. O raporda resmi ideolojinin temsilcisi, CHP'nin Kürt açılımıyla ilgili yeni getirdiği ve bugün birçoğu tartışılan veya gerçekleştirilmiş olan önerilere karşı çıkıyor. Bu öneriyi yapan Altan Öymen'in başkanlığındaki yapı, 30 Eylül 2000'deki kurultayda tasfiye ediliyor" şeklinde konuştu.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu ise, rapor ve tasfiye iddiasına ilişkin, "Genelkurmay'ın bir takibati olduğu söyleniyor ama Genelkurmay 'böyle bir talebimiz olmadı' diyor" dedi. Hacaloğlu, "Toplantılarda dile getirilen öneriler parti programının gereğiydi" diye konuştu.

 

sabah



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs