Gizli servisin işkencelerine doktorlar da ortak oldu | " /> Gizli servisin işkencelerine doktorlar da ortak oldu | "/>

En Sıcak Konular

Gizli servisin işkencelerine doktorlar da ortak oldu

3 Eylül 2009 16:31 tsi
Gizli servisin işkencelerine doktorlar da ortak oldu Dünya çapında faaliyet gösteren İnsan Hakları için Doktorlar (PHR) örgütü, Amerikan Merkezi Haberalma örgütünün (CIA) çalıştırdığı doktorların, şimdiye kadar bilinenlerden daha fazla CIA'nın gizli "işkence programında" yer aldığı suçlamasında bulundu.

Dünya çapında faaliyet gösteren İnsan Hakları için Doktorlar (PHR) örgütü, Amerikan Merkezi Haberalma örgütünün (CIA) çalıştırdığı doktorların, şimdiye kadar bilinenlerden daha fazla CIA'nın gizli "işkence programında" yer aldığı suçlamasında bulundu.

İngiliz The Guardian gazetesinin internet sitesinde yayımlanan habere göre, ABD'nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo, Ebu Garib, Bagram ve diğer gözaltı tesislerindeki işkence iddialarında doktorların rolünü araştıran PHR, CIA'nın "geliştirilmiş sorgulamalarını" izlemeleri için çalıştırdığı doktor ve psikologların insanlar üzerinde yasa dışı deney yapmaya yaklaştıklarını, hatta belki de yaptıklarını kaydetti.

Bu doktorların CIA'nın sorgulama tekniklerinin etkinliği üzerine çalıştığını belirten PHR, sağlık uzmanlarının, CIA'nın gizli "işkence programı"nın geliştirilmesi, uygulanması ve yasal gerekçelendirilmesinin her aşamasında yer aldığını bildirdi.

PHR'nin "İşkenceye Yardım"a ilişkin son raporunda, doktorların CIA'nın sorgulama tekniklerini, etkili olup olmadığını belirlemek üzere aktif olarak izlemesi ve rızaları olmadan gözaltındakileri denek olarak kullanması en ağır suçlama olarak yer aldı.

Raporda, doktorların bu tür verileri toplamasının da "yasa dışı deney"i işaret eden bir uygulama olduğu belirtildi.

Her tür ortam ve zamanda, insanlar üzerinde rızasız yapılan deneyler 1947'den bu yana, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullandığı doktorların yargılanması sonrası çıkarılan ve 10 ilkeyi içeren Nürnberg yasası uyarınca yasak.

Cenevre anlaşmaları da mahpuslar ve savaş esirleri üzerinde tıbbi deneyleri yasaklarken, bunu "ağır ihlal" olarak niteliyor.

ABD'deki doktorların en büyük meslek örgütü Amerikan Tabipler Birliği de doktorların rolünün araştırılması konusunda Barack Obama yönetimi ve resmi kurumlarla diyaloğa açık olduklarını belirterek, "doktorların işkence ve sorgulamaya katılmasının temel etik ilkelerin ihlali" olduğunu vurguladı.
Uluslararası Kızılhaç örgütünün Nisan ayında basına sızan bir raporunda, CIA'nın sorgulamada suda boğulma hissi verilen "waterboarding" uygulaması sırasında görevli sağlık personelinin esirin parmağına yerleştirilen nabız ölçer bir aletle oksijen doygunluğunu izlediği ortaya çıkmıştı.
Kızılhaç bu tür uygulamaları "tıbbi etiğin ağır ihlali" olarak kınamıştı.

PHR başta insanlar üzerindeki deneylerle ilgili suçlamalarına dayanak olarak, mahkemelerin baskısı sonucu iki hafta önce ancak ağır biçimde sansürlü olarak yayımlanan, CIA'nın kendi müfettişinin hazırladığı 2004 yılına ait sorgulama yöntemleriyle ilgili raporunu alıyor.

CIA'nın, şimdi dünyada yaygın biçimde işkence iddialarını gündeme getiren programında yer alan doktorlar için resmi soruşturma açılmasını isteyen bu tıbbi etik örgütü, bu programlara kaç doktorun katıldığını, neler yaptıklarını, ne kayıtlar tuttuklarını, ne gibi "bilimsel" uygulamalar yaptıklarını bilmek istiyor.

A.A.



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,944 µs