En Sıcak Konular

Terör bitti aşırı pahalılık sona erdi

3 Eylül 2009 16:21 tsi
Sri Lankalılar, Tamil kaplanlarıyla askerî mücadelenin sona ermesinin ardından aşırı pahalılıktan da kurtuldu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) raporuna göre adanın 30 yıldır kanlı çatışmalara sahne olan kuzey ve doğu eyaletlerinde gıda ve petrol fiyatları yarı yarıya düştü. Özellikle halkın temel besin maddesi kırmızı mercimeğin fiyatının üçte iki oranında azalması fakir halkı çok rahatlattı. Bölgede balık avlama yasağının kalkması da binlerce işsize ekmek kapısı açan diğer çok önemli gelişme oldu.

Tamil gerillaları uzun yıllar adanın güneyi ile kuzeyi arasındaki bölgeyi elinde tutunca başkentle karayolu bağlantısı kesilen yerlerde fiyatlar fırlamıştı. Çatışmaların devam ettiği dönemlerde adanın kuzeyine gıda ve petrol gibi temel ihtiyaç maddelerinin sevkıyatı hava ve deniz yoluyla yapıldığı için fiyatlar zaman zaman normalin beş katına kadar çıkıyordu.

Çatışmaların sona ermesiyle adanın güneyini kuzeye bağlayan A-9 karayolunun yıllar sonra açılması; petrol, mazot, gazyağı, bitkisel yağ, kırmızı mercimek gibi temel maddeler artık çok ucuza taşınıyor.

Sri Lanka'da terör hayat pahalılığının yanında eğitimi de ciddi şekilde etkiledi. Çatışmaların sona erdiği geçtiğimiz Mayıs ayına kadar terör bölgelerinde yüzlerce okul kapalı tutulurken, on binlerce öğrenci aylarca eğitimlerine ara vermek zorunda kalmıştı. Savaşın ardından Tamil gerillalarının zorla silah altına aldığı binlerce 'çocuk asker'de başkent yakınlarındaki rehabilitasyon kamplarına alındı. Hükümet geçtiğimiz ay eski çocuk askerlerden oluşan bir grubun lise hazırlık sınavlarına girdiğini duyurdu.

Fiyatların düşmesi halkı rahatlatsa da, çatışmalarının ardından geçici kamplara yerleştirilen 300 bin sivilin durumu Sri Lanka hükümetini zor duruma düşürdü. Dünyanın büyük tepkisini çekmeye devam eden, geçici kamplardaki olumsuz koşullar ülkenin en büyük sorunları arasında yer alıyor.

(CİHAN) 

 



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs