En Sıcak Konular

Üniversiteler ek para talebinde bulundu

3 Eylül 2009 15:36 tsi
Yükseköğrenim Kurulu (YÖK) yasaklamasına rağmen üniversiteler kayıt sırasında öğrencilerden öğrenim katkı payı (harç) dışında değişik adlar altında para talep ediyor.

Üniversiteye göre 15 ila 110 TL arasında değişen ücretler, "hizmet bedeli, etkinlik ve sosyal faaliyet bedeli, zarf ücreti" gibi adlar altında alınıyor.

Yetkililer, söz konusu paranın zorla alınmadığını, isteyen öğrencinin bağış yaptığını öne sürüyor. Öğrenciler ise talep edilen ücreti yatırmadan bankalarda işlem yaptıramadıklarını, katkı paylarının da alınmadığına dikkat çekiyor.

Üniversitelerde 2009-2010 eğitim dönemi kayıtları 31 Ağustos'ta başladı. Bu yıl üniversiteyi kazanan yüz binlerce öğrenci de o tarihten itibaren kayıt için üniversitelerin kayıt bürolarına koştu. Yeni üniversiteliler her eğitim öğretim dönemi öncesinde ilk ve orta dereceli okullarda yaşanan 'kayıt parası' iddialarının bir benzeriyle bu kez üniversite kapısında karşılaştı. Kayıt için sadece katkı payı ödeyeceğini bilen yüz binlerce öğrenci, ek ücret talepleri karşısında neye uğradığını şaşırıyor.

Üniversiteler, YÖK'ün "Katkı payları dışında kayıt için öğrencilerden her ne ad altında olursa olsun mevzuat dayanakları olmayan hiç bir ücretin istenmemesi" genelgesine rağmen öğrencilerden katkı payı dışında değişik adlar altında para talep ediyor.

Söz konusu uygulama hemen her üniversitede olmakla birlikte ücretler ve gerekçesi değişkenlik gösteriyor. Rize Üniversitesi "etkinlik ve sosyal faaliyet" adı altında 100 TL, Karadeniz Teknik Üniversitesi "hizmet bedeli" olarak 100 TL, Ordu Üniversitesi "dosya ücreti" adı altında 110 TL, Ondukuz Mayıs Üniversitesi "dosya ücreti" olarak 30 TL katkı payı dışında ek ücret alıyor. Atatürk Üniversitesi de ilk gün kayıt yaptıran öğrencilerden "kimlik kartı ve İngilizce sınav bedeli" olarak 15 TL alınırken, şikâyetler üzerine rektörlüğün uygulamayı kaldırdığı bildirildi.

Söz konusu ücretler bankalar aracılığı ile katkı payı ile birlikte tahsil ediliyor. Bu bedeli yatırmadan katkı payı da yatırılamıyor. Yıllardır devam ettiği öğrenilen uygulamanın YÖK'ün yasaklamasına rağmen devam ettirilmesi ise dikkat çekiyor.


"ZORLA ALINMIYOR, İSTEYEN BAĞIŞ YAPIYOR"

Konuyla ilgili görüştüğümüz üniversitelerin yetkilileri, ücretlerin zorla alınmadığını, isteyen öğrencilerin bağışta bulunduğunu öne sürdü. Ek ücretlerin öğrenciler için verilen bazı hizmetlere harcandığını belirten yetkililer, hizmetlerin yürümesi için de buna ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

KTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı İrfan Candaş, söz konusu ücreti isteyen öğrencilerin ödediğini savundu.

Zorlu para alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını iddia eden Candaş, "İsteyen öğrenciler vakıf hesabına bağış olarak yatırıyor. Bize de bankaya dekontunu getiriyorlar. Bu ücrette yine öğrencilere verilen dosya, evraklar, kimlikler, çanta gibi kırtasiye hizmetlerine harcanıyor." diye konuştu.


ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

Katkı payı ücretlerinin yüksekliğinden dert yanan öğrenciler ve veliler, bir de sürpriz ek ücret talebiyle karşılaşınca neye uğradığını şaşırıyor. Belirlenen katkı paylarının kendilerine verilecek hizmetin bedeli olduğuna vurgu yapan öğrenciler, "hizmet bedeli, dosya bedeli" için ikinci kez para istenmesinin doğru olmadığını savundu.

Yetkililerin "isteyen yatırıyor" açıklamalarının ise gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan öğrenciler, "Bankaya gittiğimizde katkı payı ve istenen ek ücretin toplamı isteniyor. Katkı payının o kadar olmadığını söylediğimizde ise harç parasını eksik verdiğimizi, ücretin tamamı yatırılmadan işlem yapamadıklarını söylüyorlar." iddiasında bulundu.

(CİHAN)

 



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs