En Sıcak Konular

'Kemer sıkma' operasyonu başlıyor

3 Eylül 2009 12:17 tsi
Kriz darbesi yiyen bütçede, harcama kısıcı köklü önlemlerde mutabakata varıldı. İlk neşter sağlık harcamalarına vurulacak.

İlaç kalemleri sınırlanacak. Memura hedef enflasyon kadar zam yapılacak.

Hükümet, yılsonunda 70 milyar liraya çıkması beklenen bütçe açığını kapatmak için harekete geçti. Kriz darbesi yiyen bütçede köklü harcama kısıcı önlemlerde mutabakata varıldı. Sosyal güvenlik giderlerinde sıkıyönetim uygulanacak. İlaç masrafları kısılacak. Bunun için eşdeğer ilaç tüketimi özendirilecek. Hastanelerin sarf malzemesi alımları tek tek değil topluca yapılarak maliyet aşağıya çekilecek. Kamuda araç alımı kısıtlanacak, cari giderler azaltılacak.

Memurlara, 2009 için öngörülen enflasyon hedefi ile orantılı zam yapılacak. Gerek memur maaşları gerekse asgari ücret ayarlamaları enflasyonla uyumlu tutulacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen 'ekonomi zirvesinde', Orta Vadeli Plan, bütçe, sosyal güvenlik harcamaları, memur zammı ve Ekim'de İstanbul'da yapılacak IMF-Dünya Bankası sonbahar toplantılarına yönelik hazırlıklar konuşuldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katıldığı toplantı yaklaşık dört saat sürdü. Toplantıda, Sosyal Güvenlik Yasası sonrası gelişmeler, yılın son 6 ayında 14 milyar liraya ulaşan sosyal güvenlik açığı değerlendirildi. Bu kapsamda, Türkiye genelinde "akılcı ilaç kullanımı kampanyası" başlatılacak.

İÇKİDE VERGİ ARTACAK

Vergi gelirlerinin nisbi ekonomik canlanma ile artacağı dikkate alınacak. Bu nedenle tütün ürünleri ve alkollü içkiler üzerindeki vergi yükü ile harçlar artırılacak.

Prim gelirleri düştü

Sosyal Güvenlik Kurumu mali dengesi, yılın ilk 6 ayında 14 milyar lira açık verirken, prim gelirleri de yüzde 7 azaldı. Prim gelirleri yılın ilk yarısında 25 milyar lira düzeyinde kaldı. Yıl sonu için ise 59 milyar liralık prim geliri hedefleniyordu. 2009 bütçesinde, SGK'nın yıl sonu açık tahmini 21.3 milyar lira, gelirleri 84.3 milyar ve giderleri de 105.7 milyar lira öngörülmüştü.

aa



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs