En Sıcak Konular

Serdar Turgut'dan Zaman'a ilginç öneri

3 Eylül 2009 10:49 tsi
Serdar Turgut'dan Zaman'a ilginç öneri Serdar Turgut bugünü medyaya ayırmış. Muhafazakar medyanın tiraj sorununu tartışan Turgut, Zaman'a çok ilginç öneriler yapmış.

Serdar Turgut / Akşam
 

Özlem Albayrak'ın yazısını Ekrem Dumanlı iyi okumalı

Özlem Albayrak, 1 Eylül'de Yeni Şafak gazetesindeki köşesinde 'Muhafazakar gazete neden tiraj almaz' başlıklı benim çok önem verdiğim ve dikkatle okuduğum bir yazı yazdı.
Mesele özetle şu: Muhafazakarlık gittikçe güçlenirken, AKP iktidardayken ve onu destekleyen gazetelerin sayısı her gün artarken, bu desteği açıkça veren gazeteler her türlü maddi desteğe sahipken, o gazetelerin tirajları neden bir türlü arzu edildiği kadar artamıyor.


Bu neden böyle?


Tabii bu soruyu politik rövanşlar almak isteyenler hemen, 'Cumhuriyete bağlı insanların okuyucu tepkisi' olarak yorumlayacaklardır. Bu olabilir. Ama onun görüleceği yer gazete tirajları değil oy dağılımında olacaktır. Bekleyeceğiz, göreceğiz bakalım.


Tiraj alamama sadece muhafazakar gazeteleri değil, modern ve merkezdeki gazeteleri de etkiliyor. Dolayısıyla sorun politikada değil bence.
Bence sorun neyin doğru yapılmadığında yatıyor.


Özlem Albayrak yazısında çözümün nerede olduğunu adını tam vermeden koymuş. Aslında yazıda beni heyecanlandıran da bu oldu.


Hatırlayın; ben Ekrem Dumanlı ile ilgili birkaç yazı yazmıştım. Keşke o yazılar tasfiye edilecek gazeteciler listeleri polemiği içinde boğulup kalmasaydı. Çünkü yazılarda daha önemli bir başka konu vardı.


Dumanlı tasfiye edilme nedenleri arasında life-style yazılmasını da koymuştu. Değişen Türkiye'de artık life-style türü yazılara ihtiyaç olmadığını söylemişti.


Bence tamamen tersi. Asıl bugün Türkiye'de life-style yazılara özellikle ihtiyaç büyük. Çünkü biz belki farkında değiliz ama bütün siyasi kavgalarımızın temelinde aslında yaşam stillerimizi savunma çabaları yatıyor.


Özlem Albayrak bunun farkında. Adını tam koymasa da style yazılarına ihtiyaç olduğunu ima ediyor. Bu konunun muhafazakar basın içinde tartışılmasının yararı  büyük.


Mehmet Şevki Eygi bir süredir bu tür yazılar yazıyor ama başka fikirlere de ihtiyaç var. Bence Fehmi Koru'nun bu konuda yapacağı katkılar büyük olabilir.


Style denilince sadece yediğini içtiğini ve ilişkileri yazan yazarlar anlaşılır ise beyinsel sınır duvarlarını zor aşarlar.


Özlem Albayrak çok da haklı. Cumhuriyet döneminde yapılan hatalar nedeniyle insanlar nitelikli yaşam imkanlarına fazla ulaşamadılar. Dediği gibi bunun değişme zamanı gelmiştir, Geç bile kalındı bence.


Bu nasıl yapılacak? Paylaştığımız bu hayat içinde insanların nitelikli yaşama kavuşmaları, başkalarının nitelikli yaşam anlayışlarına darbe vurulmadan nasıl başarılacak?


Ben işte bu nedenlerle Ekrem Dumanlı'ya, kızacağı yerde Zaman gazetesinde bir style eki vermesini önermiştim. Bunun bir şaka olduğunu sananlar yanılıyor. Hayır; bu tür bir ek büyük bir ihtiyacı karşılayacak ve tiraj da aldıracak gazeteye. Özlem Hanım'ın çözüm aradığı soruna da belki çözüm böyle bulunacak.


Ben burada yazacağım, onlar orada yazacak. Nitelikli yaşama ulaşmaktan ne anladığımızı ortaya koyacağız. Farklı yaklaşacağız meseleye, sonra tartışacağız (polemik değil konuşmak anlamında). Paylaştığımız yaşam hakkında ortak önerilerimizi ortaya koyacağız.


'Nitelikli yaşam' kavramı benim yazılarımda ortaya attığım stilize edilmiş yaşam kavramından farklı değildir. Özlem Albayrak'ın bu yazısını muhafazakar basında bir tartışmayı, sorgulamayı başlatacak önemde buluyorum. Ekrem Dumanlı da aslında bu konuyu bilir ve anlar da ama onun yaklaşımı maalesef siyasi kaygılar altında ezildi kaldı.


Muhafazakar gazete de modern gazete de tiraj alabilir. Muhafazakarların hangi kanallardaki hangi programları izlediğine bakılırsa onların da modern insanın arzu ve zevklerini paylaştıklarını göreceksiniz.


Evrensel geçerliliği olan duygu ve zevkler var. Bunların açıkça yaşanması insanı inançsız yapmaz.
Bu konulara önem veren, dünyadaki gelişmeleri takip eden ve en önemlisi kendisi hakkında yalan söylemeden açık, tüm sahiciliğiyle yazan yazarlara ihtiyaç var bu dönemde. Hem modern gazetelerde hem de muhafazakar gazetelerde durum aynı.

Habertürk beni izliyor
Bugüne kadar kimin bacak dekoltesi hakkında yazı yazdıysam Habertürk onu transfer edip ekrana taşıdı.


İlk önce Ece Üner gitti Habertürk'e. Akşam haberlerini sunuyor, çok da başarılı gidiyor. Hatta artık ayağa kalkmaktan da korkmuyor. Her şey hoş, güzel...


Sonra da Fox kanalının başarılı haber sunucusu Özge Uzun geçti Habertürk'e. İnşallah o Fox'taki hatasını yeni kanalında tekrarlamaz.


Onun ekran görüntüsünün hoşluğu hakkında birkaç yazım çıktıktan sonra, nedense dekoltesini gizlemeye başlamıştı. Kendisinin o dekolteden ibaret olmadığını söylemek ister gibiydi ama zaten bunun böyle olduğunu söyleyen de yoktu.


Öyle bir yanlış anlama olmasın diye kendimi uzun uzun anlatmıştım ve konuya bu kadar alakalı gözükmem Rana'nın dikkatini çekmişti de başımı yok yere belaya sokmuştum.


İkisine de yeni kanallarında başarılar diliyorum. Habertürk beni izlemeyi sürdürsün. Bundan sonra takacağım kadını da almalısınız bence. Ben şu aralar Müge Anlı'ya ısınır gibiyim ama ne olur bilmem. Beni takip edin.

Kadınlara güvenin
Hürriyet'te pazar günü çıkan fotoğraflardan sonra kadın okuyucular Hıncal Uluç'un verdiği görüntüyü seksi bulduklarını belirtmişler.


Buna hiç şaşırmadım. Çünkü bu ülkede kadın okuyucu duyarlılığı erkek okuyuculardan çok daha sağlam ve güvenilir.


Bu benim tecrübemden de bildiğim bir durum. Ne zaman terbiyesiz denilebilecek yazı yazsam tepkiler hemen her defasında erkek okuyuculardan gelir ama kadın okuyucular yazıdaki mizahı ve bilinçli yapılan terbiyesizlikteki oyun dozunu hemen kavrarlar.


Ben tüm yazılarımı aslında kadın okuyucularım için yazıyorum. Erkekler de okurlarsa mutlu oluyorum tabii. Kadınlar için yazıyor hissetmek yazılarımda bana da iyi ayar veriyor, bunu hissediyorum.

 Serdar Turgut'un köşesine gitmek için tıklayınız



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,941 µs