En Sıcak Konular

Türkiye'ye ilaç gibi yatırımlar...

3 Eylül 2009 10:54 tsi
Hyundai, daha önce Çek Cumhuriyeti için de adı geçen i20 üretiminde Türkiye’yi seçti.Türkiye cazibesini koruyor: Çinli otomotivci DFM; 250 milyon dolar, Güney Koreli çelikçi POSCO; 24 milyon dolarlık yeni yatırım yapacak. Hyundai i20’yi Türkiy

Küresel krizin etkilerinin, Türkiye’de de sürdüğü ortamda gündeme gelen yerli ve yabancı girişimcilere ait yeni ve genişletici yatırımlar, hem umut verdi hem Türkiye’nin cazibesini ve potansiyelini bir kez daha ortaya koydu.

POSCO’DAN AÇILIM

Bu kapsamda, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, dün uluslararası girişimciler tarafından iki yeni yatırım kararı alındığını açıkladı. Ajanstan verilen bilgiye göre dünyanın dördüncü büyük çelik şirketi, Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), ilk etapta 24 milyon dolar yatırımla Bursa’da bir yassı çelik üretim tesisi hizmete sokuyor. Yıllık üretim hedefi 170 bin metre. Temeli yılsonunda atılan tesisin 2010 içinde üretime geçmesi planlanıyor.

POSCO-TOPC Genel Müdürü Kim Cheol-Min ise bu konuda “Türkiye yatırımımız bölge açılımı açısından önemli bir itici güç olacaktır” dedi.

1000 KİŞİYE YENİ İŞ

Çin’in üçüncü büyük otomotiv üreticisi Dong Feng Motor (DFM) ise 250 milyon dolarlık tesis kuracak. Bu yatırımla Türkiye’de yılda 52 bin adet araç üretilmesi planlanıyor. İstihdam hedefi ise 1000 kişi. Temelin 2010’un ilk çeyreğinde atılacak tesisteki üretim planında mini Pick Up, çift kabin LCV ve binek bazlı LCV modelleri var. DFM’nin Türkiye’deki distribütörü MGY Otomotiv’in Başkanı M.Gökhan Yeşilkaya, şunları söyledi:

“Bu yatırımla Avrupa’nın yanı sıra hem Ortadoğu hem de Kuzey Afrika pazarına Türkiye üzerinden açılmayı planlıyoruz.”

TÜRKİYE'Yİ BOSTİK'İN BÖLGE ÜRETİM MERKEZİ YAPACAK

Fransız petrol şirketi Total’in, “Bostik” markası altında Türkiye’de gerçekleştirdiği yatırımlarıyla yapı kimyasalları sektöründe Türkiye’yi Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin üretim üssü yapacağı bildirildi. “Bu coğrafyada Fransa ve Almanya üzerinden yürütülen organizasyonlar da artık Türkiye üzerinden gerçekleştirilecek” diyen Bostik Türkiye Genel Müdürü Mehmet Aksun, yıllık 250 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin ilk 3 fabrikası arasına girmeyi hedeflediklerini belirtti.

Aksun, 9 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirilecek yeni fabrikanın 2011’de tam kapasite ile faaliyete geçeceğini belirtti.Yatırımın Türkiye’ye gelmesinde yeni teşvik yasasının da önemli rolü var...

Fluence modelini Türkiye’de üretme kararı alan Renault’tan sonra Hyundai de yeni yatırımını Türkiye’de yapacak. Çek Cumhuriyet’inde üretilmese de gündeme gelen Hyundai’nin i20 modelini Türkiye kaptı. i20’nin Türkiye’de üretilme kararında hükümetin açıkladığı yeni teşvik sisteminin etkisi olduğu belirtildi. Hyundai’nin İzmit fabrikasında 75 milyon dolarlık yatırımla üretilecek i20, 2010 yılının mayıs ayında üretim bandından çıkmaya başlayacak.

500 KİŞİ İŞE ALACAK

Konu hakkında düzenlenen toplantıda konuşan Hyundai Türkiye Başkanı Kwang-Heum Um, “Avrupalı tüketici için Avrupa’da hazırladığımız i20’nin beş kapılı versiyonlarını tüm Avrupa’ya Türkiye’den ihraç edeceğiz” dedi. i20 üretimiyle birlikte 500 kişiye de istihdam sağlayacaklarını belirten Um, Hyundai i20’nin ilk etaptaki üretim rakamının yılda 80 bin adet olacağını ve Türkiye’ye en az 1 milyar liralık ek ihracat girdisi kazandıracaklarını vurguladı.

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise, ilk etapta yılda 80 bin adet üretilecek olan Hyundai i20 sayesinde, şu anda Accent Era ve Matrix modellerinin üretimi gerçekleştirilen İzmit fabrikasının mevcut yıllık üretim hacminin de 100 bin adete ulaşacağını söyledi.

10 BİN ADETİ YURTİÇİNDE

 80 bin adet üretilecek i20’nin 10 bin adetinin iç piyasaya sunulacağını, diğerinin ihraç edileceğini anlatan Kibar, i20’nin Türkiye’de üretilmesiyle Accent üretiminde bir miktar düşüş olabileceğini, ancak Accent modelinin üretimine devam edeceklerini belirtti.

YERLİ ÜRETİM SATIŞ FİYATINI DÜŞÜRÜR

Hyundai Türkiye Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu da i20 üretiminin yerlileşmesiyle birlikte gümrük vergilerinin ortadan kalkacağını belirterek, “Böylece aracın yurtiçi fiyatı düşecek, bunun için çalışacağız” dedi. i20 üretiminin tam kapasiteye ulaşması durumanda mevcut fabrikanın yeterli gelmeyeceğini söyleyen Tarakçıoğlu, “İleride ciddi bir yatırımla fabrikaya ek yapmamız gündeme gelecek” dedi.

bugün



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs