En Sıcak Konular

Fitre 6.5 liradan fazla verilebilir mi?

3 Eylül 2009 10:47 tsi
Prof. Dr. Orhan Çeker, halk arasında Diyanet İşleri Başkanlığının her yıl açıkladığı rakamın üzerinde verilen fitrenin caiz olmadığı yönünde bir kanı olduğunu belirtti. Peki bu doğru mu?

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, halk arasında Diyanet İşleri Başkanlığının her yıl açıkladığı rakamın üzerinde verilen fitrenin caiz olmadığı yönünde bir kanı olduğunu belirterek, bunun yanlış olduğunu söyledi.

Çeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fitrenin Ramazan Bayramı öncesinde fakirlere verilen sadaka olduğunu ve bayram sonrasına bırakılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Fitrenin kelime olarak ''yaratılış'', ''oruç tutmama'' gibi anlamlara geldiğini ifade eden Çeker, ''Ramazan Bayramı'nın diğer anlamı da şükür bayramıdır. Ramazanı oruçla geçirdiğimiz için şükrediyoruz ve şükür bayramı yapıyoruz. Dolayısıyla fitrenin de diğer anlamı şükür sadakasıdır'' dedi.

-''KİŞİ BAŞINA 50, 100 HATTA BİN LİRA DA VERİLEBİLİR''-

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun bu yıl 6,5 lira olarak açıkladığı fitrenin ailedeki her birey için ayrı ayrı verildiğini vurgulayan Çeker, şunları kaydetti:

''Halk arasında Diyanet'in her yıl açıkladığı rakamın üzerinde verilen fitrenin caiz olmadığı yönünde yaygın bir kanı var. Bu çok yanlış. Diyanetin açıkladığı 6,5 liralık rakam alt sınırdır. Diyanetin açıkladığı limitin altına düşülemez ancak kişi başına fitre olarak 50 veya 100 lira hatta bin lira dahi verilebilir. Bu tamamen kişilerin maddi durumuna bağlı bir durum. Yani maddi durumu çok iyi olan bir aile fert başına 6,5 lira değil de 50 lira veya 100 lira da fitre verebilir. Fazla verilen fitreye hem fakirler sevinecek hem de bu fitreyi veren kişi huzur bulacak, mutlu olacaktır.''

-''BAYRAMLAR TATİL YAPMAK İÇİN DEĞİLDİR''-

Hazreti Muhammed'in hayatı boyunca hiçbir mal ve mülk edinmediğini, fakirlere destek olduğunu anlatan Çeker, ''Ramazan ayı cömertlik, güzel ahlak ve ibadet ayıdır. Bu nedenle vatandaşlarımız cömert ayı olan ramazanda fitre verirken de cömert olmalı'' diye konuştu.

Çeker, ayrıca Ramazan bayramlarının ''tatil'' olarak algılandığını ve tatil merkezlerinden rezervasyonlar yaptırıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Bayramlar tatil yapmak için değildir. Dinimiz de bu günleri tatil için koymamıştır. Dolayısıyla bayramda ortadan kaybolmak, tatile çıkmak bayramın ruhuna aykırıdır. Bayramda tatile değil bayramlaşmaya gidilmeli. Evde oturulup ziyaretler kabul edilmeli, ikramlarda bulunulmalı. Böylece eş, dost, yakın akraba ile sevinç ve kederlere de ortak olunmalıdır.''

aa



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,473 µs