saygısızlık sırası İngiltere'de | " /> saygısızlık sırası İngiltere'de | "/>

En Sıcak Konular

Çin'den sonra saygısızlık sırası İngiltere'de

3 Eylül 2009 10:23 tsi
Çin'den sonra saygısızlık sırası İngiltere'de Parmak izi ısrarı diplomatik kriz çıkardı.

Barkın Şık / Akşam

İngiltere'den diplomatik skandal. Savunma fuarına katılmak için İngiltere'ye vize başvurusunda bulunan Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar'dan parmak izi istendi. Bayar programı iptal etti Bakan Gönül de fuara gitmiyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın, Çin'in Urumçi Havalimanı'nda üstünün aramak istemesinin yankıları sürerken, ikinci bir diplomatik skandal da Ankara'da İngiltere Büyükelçiliği'nde yaşandı. İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek Defence Systems and Equipment İnternational (DSEi) Fuarı'na katılmak üzere bu ülkeye gitmeye hazırlanan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, vize işlemleri sırasında kendisinden parmak izi istenince programını iptal etti. Londra'da 8 - 11 Eylül tarihleri arasında 21 Türk firmasının da katılımıyla DSEi Fuarı düzenlenecek. Londra'daki fuarda yer alacak Türk pavyonunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı için de 150 metrekarelik bir alan ayrıldı. SSM, üç gün sürecek fuarda, Türk savunma sanayi ürünlerinin tanıtımı ve 3. ülkelere satışı için temaslarda bulunmayı hedefliyordu.

PROGRAMI İPTAL ETTİ
Bu ülkeye giriş için gerekli vize işlemleri sırasında Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Birçok ülkenin vize istemediği yeşil pasaport sahibi Bayar'dan, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği parmak izi talep etti. ABD ve AB ülkelerine vize uygulamasında bulunmayan İngiltere, Türk bakanların kullandığı kırmızı pasaport ile üst düzey bürokratların kullandığı yeşil pasaporta dahi vize uyguluyor. İngiltere'nin parmak izi talep etmesi Bayar tarafından, 'Diplomatik nezaketsizlik' olarak algılandı. Bayar, parmak izi verilmesi talebini reddederek, programını iptal etti.

BAKAN DA GİTMİYOR
İngiltere Büyükelçiliği'nin vize işlemleri için geri adım atmaması durumunda Bayar, bu ülkeye gitmeyecek. Bu kriz öncesinde Bayar'ın 8 - 12 Eylül tarihleri arasında Londra'daki fuara katılması planlanıyordu. Bayar, 11 - 14 Eylül 2007 tarihinde Londra'da düzenlenen DSEi Fuarı'na katılmıştı. Fuara katılmayı planlayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de Bayar ile ilgili gelişmeler nedeniyle bu ülkeye gitmeyi düşünmediği bildirildi.

TEPKİ ÇEKEN UYGULAMA
Türkİye'nİn Londra Büyükelçiliği yetkilileri, İngiltere'nin son bir yıldır, vize uygulaması kapsamında parmak izi almaya başladığını kaydetti. ABD ve AB ülkelerinden vize istemeyen İngiltere'ye, son dönemdeki uygulamalarının ardından çok sayıdaki Türk diplomatın da tepki gösterdiği ve bu ülkeye olan ziyaretlerini iptal ettiği bildirildi.

FUARA 21 TÜRK ŞİRKETİ KATILIYOR
Londra'dakİ fuara 21 Türk firması katılacak. Fuar alanı ücretlerini ödeyen, vize işlemleri ile uçak ve otel rezervasyonlarını tamamlayan firmaların da bu gelişmeler üzerine fuara katılmak istemediği, ancak yapılan harcamalar nedeniyle fuara gitmek zorunda kalacakları belirtiliyor. Fuara Otokar, Aselsan, Mikes, MKEK, Yakupoğlu, Atel, TTAF, Roketsan, Meteksan, Genetlab, Ay Yazılım, Target, TSKGV, Oztek, Samsun, Milsoft, Gate, Girsan, Elektroland, Ares ve Figes şirketleri katılıyor.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs