'memnun' etti | " /> 'memnun' etti | "/>

En Sıcak Konular

Demokratik açılım AB'yi 'memnun' etti

3 Eylül 2009 08:53 tsi
Demokratik açılım AB'yi 'memnun' etti 

AB Komisyonu bu yılki Türkiye İlerleme Raporu'nda, Demokratik Açılım çalışmalarından övgüyle söz etti. TRT6'da tam saatli olarak Kürtçe yayına başlanması en büyük övgüyü aldı.

AB Komisyonu'nun her yıl hazırladığı ve Türkiye'nin karnesi olarak değerlendirilen İlerleme Raporu'na, bu yıl hükümetin başlattığı Kürt açılımı ve Ermenistan'la başlatılan diyalog da girdi. 14 Ekim'de açıklanacak raporda, Kürt açılımından övgüyle söz ediliyor ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme süreci için de 'memnuniyet verici' deniliyor. Her yıl olduğu gibi Ankara'daki AB Komisyonu Delegasyonu, 2009 yılının gelişmelerini değerlendiren raporunu Brüksel'deki AB Komisyonu'na iletti. Raporda Kürt açılımının yanı sıra Ermenistan-Türkiye arasındaki diyalogdan da övgüyle söz edilirken, iki ülkenin 1 Eylül'de açıklanan protokolleri rapora yansımadı.

TRT ŞEŞ VURGUSU
2008'de hazırlanan raporda Türkiye'de Kürtçe yayına izin verilmesine karşın sıkı takip altında yayınların yapıldığı vurgulanmıştı. Bu defa TRT'nin tam saatli olarak yayına başlaması ve diğer dil ve lehçelerde de yayın yapılmasından övgüyle söz ediliyor. TRT'nin azınlık dillerine yönelik yayınlara başlaması olumlu değerlendiriliyor. 14 Ekim'de açıklanacak rapora ilişkin Sabah'a bilgi veren AB diplomatik kaynakları, "Raporun yazılması henüz tamamlanmadı. Bununla birlikte hem Kürt açılımı, hem de Ermenistan ile gelinen son uzlaşı AB raporuna yansıyacak" dediler. Raporda, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının, AB süreci açısından Ankara'nın diplomatik başarısı olarak not edilmesi bekleniyor. AB kaynakları, Kürt açılımı konusunda ise, raporun açıklanacağı altı hafta içerisinde Ankara'dan daha somut adımlar atılmasını temenni ettiklerini ve AB'nin bu inisiyatifinin içinin doldurulması beklediğini söylediler.

REHN'DEN MESAJ
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de dün Avrupa Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmasında Türkiye'den Kürt açılımına ilişkin somut adımlar beklediği mesajını verdi. AB yetkilisi, "yürütülen görüşmelerin somut eylemlerle sonuçlandırılmasını umuyoruz" diye konuştu. Raporda Türkiye ve Ermenistan ilişkilerindeki normalleşmeye yönelik adımlara ilişkin 'memnuniyet' ifadeleri yer alacak. AB'nin dönem başkanı İsveç tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye-Ermenistan arasında yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz" denildi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen dün yaptığı basın toplantısında, "İki ülke arasındaki gelişen ilişkilerin, Avrupa'nın bu bölgesinde istikrar ve güvenliği sağlanmasına katkıda bulunacağına güveniyorum" diye konuştu.

ASKERE SİVİL YARGI
Raporda ayrıca, askerlere sivil mahkeme yolunun açılması, Türkiye'nin Irak ve Kuzey Irak ile gelişen ilişkileri de yer alıyor. Başmüzakereci olarak hükümetin bir bakan atamasının olumlu olduğu belirtilen raporda Türkiye'nin liman ve havaalanlarını AB üyesi Rum Kesimi'ne açmadığı da hatırlatılıyor. Raporda Türkiye'nin 2009 sonuna kadar yükümlülüğünü yerine getirerek alanları açmasının beklendiği ve bu nedenle 8 faslın askıya alındığı hatırlatılırken, adada müzakerelerin de devam ettiği belirtiliyor.

sabah



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,948 µs