En Sıcak Konular

Davutoğlu Arap Birliği sekreteri ile görüştü

2 Eylül 2009 23:10 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mısır'daki temasları kapsamında Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebu Geyt ile görüştü.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebu Geyt'in davetlisi olarak Kahire'ye gelen Ahmet Davutoğlu Arap Birliği binasında birliğin genel sekreteri Amr Musa ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği'ni ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Türkiye ile Arap Birliği arasındaki ilişkiler gelişiyor.

Türk-Arap ilişkilerinde örnek teşkil edecek bir değişiklik var ve bu ilişkilerin gelişmesinden gurur duyuyoruz. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'ya Türk-Arap ilişkilerinin gelişmesine olan desteklerinden dolayı minnettarız. Yakında, birkaç ay içinde Türk-Arap Forumu toplantısı düzenlemeye karar verdik ve orada bütün ortak konularımızı ele alacağız" dedi.

Amr Musa ile görüşmesinde birkaç ortak sorunu ele aldıklarını söyleyen Bakan Davutoğlu, Ortadoğu barış süreci, Filistin'deki durum, Kudüs'ün durumu ve Filistin hakkındaki diğer bütün konuları görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.

Irak ile Suriye arasındaki gerginliğe Türkiye'nin müdahil olmasıyla ilgili sorulan bir soruya yanıt veren Bakan Davutoğlu, bu konunun çok tartışıldığını ve Türkiye'nin bütün bu sorunlara hangi açıdan baktığını açıklamak istediğini söyledi.

Bakan Davutoğlu, "Suriye ve Irak Arap Birliği'nin saygı duyulan iki üyesidir, aynı zamanda bizim iki kardeşimizdir ve Türkiye'nin iki kardeş ülkesidir. Bunun aile içinde olan bir sorun olduğunu hissediyoruz ve konuya bu perspektiften bakmalıyız. Irak ve Suriye ile mükemmel ilişkilerimiz var bunu herkes biliyor. Irak'ı ve Suriye'yi son ziyaretimde kendileriyle bilgi paylaşımında bulundum ve her iki taraf da Türkiye'ye tam olarak güvendiklerini ifade ettiler. Bu sorunu düzgün bir biçimde halletmek için her şeyin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimi Sayın Amr Musa'ya da bildirdim ve kendisinin bütün konulardaki görüşlerini almak benim için büyük bir fırsat oldu" diye konuştu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise Irak ile Suriye arasındaki krize Türkiye'nin müdahil olmasından memnun olduklarını ifade ederek Türkiye'nin girişimlerini desteklediklerini söyledi.

Musa, "Biz bölgede birbirimizle rekabet etmiyoruz. Arap ülkeleri arasındaki bu tür krizlerin aşılması için yapılan bütün girişimlerin desteklenmesi gerekir" görüşünü dile getirdi.

Musa, 9 Eylül'de Kahire'de yapılacak Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına Irak, Suriye ve Türkiye dışişleri bakanlarını da davet ettiklerini bildirdi. Musa, ayrıca Filistin ve Kudüs meselesinde bütün ülkelerin desteğini beklediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amr Musa ile görüşmesinin ardından Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebu Geyt ile heyetler arası görüşmeye geçti.

IRAK-SURİYE GERGİNLİĞİ
Irak'ta meydana gelen ve yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıların arkasında Suriye'nin olduğu iddiasıyla Irak, Suriye'deki büyükelçisini geri çağırmış ve buna karşılık olarak Suriye de Irak'taki büyükelçisini geri çağırmıştı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu iki ülke arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Irak ve Suriye'ye giderek temaslarda bulunmuştu.

aa



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs