En Sıcak Konular

Fazladan '225 milyon dolar'ımız oldu!

2 Eylül 2009 18:29 tsi
Yasakla birlikte sigara kullanımında 90 milyon paket azalma oldu. Bu da 225 milyon dolar ediyor. Peki bu para ile neler yapılabilir diye düşündünüz mü hiç?

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr.Nazmi Bilir, TAPDK verine göre, Temmuz 2009’da, bir önceki aya göre sigara tüketiminde 90 milyon paket azalışla, bir ayda 225 milyon dolarlık tasarruf sağlanmış olduğunu söyledi.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof Dr Muzaffer Metintaş ise 50 bin Akciğer kanseri vakasının yüzde 90’ından sigaranın sorumlu olduğunu belirterek, “Kanunun gerçek etkilerini beklediğimiz 6 ay sonra hastane yatılarının azalacağını tahmin etmekteyiz” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr.Nazmi Bilir, TAPDK verine göre, Temmuz 2009’da, bir önceki aya göre sigara tüketiminde 90 milyon paket azalışla, bir ayda 225 milyon dolarlık tasarruf sağlanmış olduğunu söyledi. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof Dr Muzaffer Metintaş ise 50 bin Akciğer kanseri vakasının yüzde 90’ından sigaranın sorumlu olduğunu belirterek, “Kanunun gerçek etkilerini beklediğimiz 6 aysonra hastane yatılarının azalacağını tahmin etmekteyiz” dedi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerine göre, bu yılın Temmuz ayında, ülkemizde 89 milyon 478 bin paket daha az sigara içilmesi üzerin Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr.Nazmi Bilir ve Türk Toraks Derneği Başkanı Prof Dr Muzaffer Metintaş bir açıklama yaptı.

Metintaş açıklamasında, sigaranın, akciğer sağlığını en fazla olumsuz etkileyen bir ürün olduğunu, daha az kullanımının, kendileri için sevindirici ancak yeterli olmadığını söyledi. Metintaş, “Çünkü sigaranın güvenli bir dozu yoktur, her sayıda akciğer için risktir. Kanunun etkilerinin daha fazla görüleceği ileriki aylarda tüketimin daha da azalmasını bekliyoruz” dedi.

50 MİLYON AKCİĞER KANSERİNİN YÜZDE 90’I SİGARADAN

Türkiye’de 3 milyon kişinin sigara kullanımı nedeni ile Kronik Obstriktif Akciğer hastalığına yakalandığını açıklayan Metintaş, şunları söyledi:

“Maalesef tedavileri uzun süreli ve zahmetlidir, ayrıca bütün aile bireylerini sosyal ve ekonomik yönden etkilemektedir. Aynı şekilde yılda teşhis ettiğimiz 50 bin akciğer kanseri vakasının yüzde 90'ından sigara sorumludur. Astımı olan bireyler ise sigara içerlerse veya başkasının içtiği dumana maruz kalırlarsa iki kat daha fazla astım nöbeti geçirmekte ve hastaneye yatmaktadırlar. Kanunun gerçek etkilerini beklediğimiz altı ay sonra hastane yatılarının azalacağını tahmin etmekteyiz. Bu olumlu etkileri görebilmek için halkımızı kanunu desteklemeye, sahip çıkmaya davet ediyorum.”

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr.Nazmi Bilir ise TAPDK verine göre 2009 yılı Temmuz ayında, bir önceki aya göre sigara tüketiminde 90 milyon paket azaldığını söyledi. Sigara tüketimindeki azalmanın devam ettiği sürece, uzun vadede sigaranın yol açtığı pek çok sağlık sorununda da azalma meydana geleceğini belirten Bilir, diğer taraftan ekonomik kazanç da getireceğini belirterek, “Türkiye'de bir paket sigara fiyatının 2.5 dolar dolayında olduğu düşünüldüğünde 1 aylık sürede yalnızca sigara satın almak için harcanan paradan 225 milyon dolarlık tasarruf sağlanmış demektir. Bu şekilde oluşan kaynağın çok daha yararlı başka alanlarda kullanımı söz konusu olabilir” dedi.

Bu miktarda para ile Türk Hava Yolları filosunda bulunan uçaklarından iki adet satın alınabileceğini, İstanbul Şehir Hattı Vapurları'ndan 20-25 tane üretilebileceği örneğini veren Bilir, “Bu miktar para ile 10 tane orta büyüklükte hastane yapılabilir veya 30 kilometre otoyol inşa edilebilir. Bu miktar asgari ücret alan 50 bin işçinin bir aylık ücretidir ya da şu günlerde ülkenin gündeminde olan çalışanlara yapılması planlanan ücret artışı için ek kaynak olabilir” tahmininde bulundu.

DÜNYADA SİGARA TÜKETİMİ YÜZDE 4 İLE 10 ARASINDA AZALDI

Dünya Bankası (DB) verileri ise sigara yasağının toplam tüketimde yüzde 4-10 azaltmaya neden olduğunu ortaya koyuyor. DB’ye göre, Uruguay'da yasak uygulanmaya başladıktan sonra sigara içenlerin yüzde 25'i daha az sigara içtiklerini belirirken, İskoçya'da yasaktan sonra sigara bırakma polikliniklerine başvurularda yüzde 400 oranında artış oldu. İrlanda'da sigara içenlerin yüzde 59'u daha az sigara içerken, yüzde 46'sı bıraktı. Bırakanların yüzde 79'unda kanun etkili olduğu belirtildi.

İngiliz Tıp Dergisi (British Medical Journal) ise işyerlerinde sigara yasağının, içen kişi sayısında yüzde 3.8, günlük içilen sigara sayısında ortalama 3.1 azalma olduğunu rapor etti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sigara yasakları, sigaranın sosyal kabul görebilirliğini azaltırken, kullanan sayısını da etkilediğini bildiriyor.


haber7



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,700 µs