En Sıcak Konular

ABD verisi piyasaları karıştırdı

2 Eylül 2009 16:43 tsi
ABD'de özel sektör istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesi piyasaları karıştırdı.

Açılıştan bu yana zaten keyifsiz bir görüntü veren İMKB'deki düşüş bir anda keskinleşirken, hisselerdeki kayıp yüzde 3.8'e ulaştı. Dolar ise aynı anda 1.5150 TL'ye dayandı. Borsa, kapanışa yaklaştığımız şu dakikalarda ise hafifçe toparlanarak kaybını yüzde 3'e indirdi.

ABD'de merakla beklenen Ağustos ayı özel sektör rakamları açıklandı ve büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Piyasalar Ağustos ayında 213 bin kişilik bir kayıp beklerken bu rakamın 298 bin kişi olarak gerçekleştiği duyuruldu.

Rakamın açıklanması ile birlikte piyasalarda yeni bir düşüş dalgası etkili oldu. 45 bin 800'lü seviyelerde seyreden İMKB bir anda 45 bin 100'lere geriledi ve hisse senetlerindeki kayıp yüzde 3.8'e ulaştı.

Benzer şekilde Avrupa borsaları da açıklanan veriden olumsuz etkilendi. Avrupa borsaları yüzde 1-1.5 arasında değişen kayıplarla işlem görüyor.

Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, bankalara yönelik endişelerin tekrar canlanması ile dün ABD'de başlayan düşüş eğiliminin bugün tüm global piyasalarda etkili olduğunu anlattılar. Beklenenden düşük gelen özel sektör istihdam verisinin de piyasada bir korku satışına neden olduğuna işaret eden uzmanlar, bundan sonraki dönemde yurtdışı norsalardaki hareketlerin belirleyici olmaya devam edeceğini düşünüyor.

45 bin 600 önemli

Fortis Yatırım Yurtiçi Sermaye Piyasaları Direktörü Atilla Esen, borsada 45 bin 600 seviyesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Endeksin 45 bin 5600 altında bir kapanış yaparsa 44 bin 500'e kadar gerileyebileceğini kaydeden Esen, "kapanış rakamı dikkatle izlenmeli" dedi. Esen, dolar ile ilgili olarak da 1.5100-1.5225 TL aralığındaki hareketin normal olduğunu, ancak 1.5250 TL'nin üzerinin önemli olduğunu belirtti.



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,803 µs