En Sıcak Konular

Erdoğan'dan sağlık müjdesi

2 Eylül 2009 15:13 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sağlık sektörüne en fazla harcamanın bu dönemde yapıldığına işaret ederek, sağlığa yapılan harcamanın bir bedelinin olmadığını söyledi.

Erdoğan, bütçe açık veriyor diye sağlık harcamalarını durdurmayacaklarına işaret ederek, "Bu işin bir bedeli olmaz. Ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Daha çok eksiğimiz var, onu da söyleyeyim." dedi.

Erdoğan, Etlik İhtisas Hastanesi'nde 10 adet 112 hava ambulansının teslim törenine katıldı.

Erdoğan, sağlık noktasında bilimin, teknolojinin Türkiye'ye transferi noktasında hiçbir imkândan kaçınmadıklarını ifade ederek, "Her zaman söylediğimiz gibi 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Bunun bedeli yok. 'Efendim bütçe açık veriyor.' Ne verirse versin… Bütçe açık veriyor diye bunu önleyemeyiz, bunu durduramayız. Bu işin bir bedeli olmaz. Ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Daha çok eksiğimiz var onu da söyleyeyim." diye konuştu.

AMBULANS UÇAKLAR SIRADA

Yaklaşık bir yıl önce 28 Ekim 2008 tarihinde ilk ambulans helikopterin Ankara'da hizmete girdiğini anlatan Erdoğan, "Bir yıl içinde Ankara ile birlikte 6 ilimiz daha ambulans helikopter hizmeti ile tanıştı. Vatandaşlarımız bu hizmetten istifade etti. Şimdi bu törenle birlikte 10 helikopteri daha devreye sokuyoruz. Bu sayıyı 17'ye çıkarıyoruz. Bir de yedeğini ilave ettiğimizde 18 helikopter bu alanda hizmet verecek." şeklinde konuştu.

Erdoğan, eylül ayı içinde iki hava ambulans uçağın alım ihalesini gerçekleştireceklerini müjdesini verdi.

Buraya gelene kadar çok mücadeleler verdiklerini aktaran Erdoğan, "İktidarımızın ikinci yılından itibaren bakanımızı bu konuda sıkıştırdım. Alımdan ötesi rent a car sistemi ile bu işi yürütelim istedik. Çünkü ülkemizde bu anlayış gelişmiş değildi. Helikopterde bu işi gerçekleştirdik. Jet noktasında gerçekleştirmek suretiyle uluslararası alanda gerçekleştirmiş oluruz." ifadesini kullandı.

Yazılı ve görsel medyada ambulans geciktiği yönünde haberlerin zaman zaman çıktığını hatırlatan Erdoğan, "Bir de bu işin kültürü bizde oluşmadı. Siren çalışıyor ama kimse yol açmıyor. Ambulans geçiyor mu, ben de geçeyim gideceğim yerlere hızlı gidelim anlayışı var." açıklamasını yaptı.

Özel sektör hastaneleriyle ambulans konusunda koordineli çalışıldığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Bunları gerçekleştirdiğimiz anda zaman kaybımız minimize olacak. Bunu sıfırlamak mümkün değil. Bazı yerlerde sıkıntı olur. Art niyet olacağına asla ihtimal vermiyorum, 112'de hizmet veren arkadaşlarımızın bir gönül eri olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin neresinde olursa olsun bir vatandaşın ihtiyacı olduğunda devletin tüm imkânları ile oraya koşması ve o ihtiyacı en iyi şekilde gerçekleştirmesi gerekiyor."

MAZERET İSTEMİYOR

Erdoğan, 'çok kar yağdı, yol kapandı ulaşamadık' şeklinde mazeret duymak istemediğine ifade ederek, "Şartlarımızı en son noktaya kadar zorlayacağız. Bu artık mazeret değil. Bu işi çözeceğiz. Yol yok, ulaşım yok. Bunlar mazeret değil. Artık sudan bahaneler ile vatandaşımın sıkıntılı anları o ölümcül vakalara dönüştüremeyiz. Dağlar tepeler aşılıyor. Hata payını minimize ediyoruz. Yok etmiyoruz. Bu hizmet gelişmiş ülkelerde varken benim ülkemde olmaması asla kabulleneceğimiz durum olamazdı. 2008 yılı itibariyle bu hizmeti Türkiye'ye taşıdık." diye konuştu.

Geçmişte yaşananların hatırlanmasını isteyen Erdoğan, vatandaşların ve hayvanların çektiği kızaklar üzerinde hasta taşıma dönemini tarihe gömdüklerini kaydetti.

Cumhuriyet tarihinin sağlıkta dönüşüm programını bu dönemde başlattıklarının altını çizen Erdoğan, dönemlerinde hastane, yatak, ambulans, doktor, hemşire sayılarını kat kat artırdıklarını dile getirdi.
Erdoğan, fiziki imkânlar arttıkça doktor ve hemşire sayısına olan ihtiyacın da arttığını kaydetti.

Hastanelerinde hasta rehini bırakılma döneminin sona erdiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Hiçbir hasta hastane kapılarından döndürülmüyor. Eğer böyle bir şeyler varsa bize müracaat ediniz. Bizler bu tür olayları yapanlar olursa, yapılması gereken neyse bunu en ideal şekilde yaparız. İnsana değer veren, insanları yücelten insanlarla yola devam ederiz. İnsanı yüceltemeyen hiçbir devlet, hiçbir zaman var olmaz. 'Önce devlet, sonra insan' hayır, 'önce insan, sonra devlet', olaya böyle bakacağız."

HASTALARI DOLAŞTIRMAYIN

Erdoğan, hastaların hastane hastane dolaştırmasını da eleştirerek, "Bir hasta hastaneye götürülüyor. İlgililer, yetkililer o hastanede hastaya müdahale orada yapılmıyorsa, en yakın nerede yapılacağını söylemesi lazım. Bunu hâlâ yönlendirmeyenler var. Bir, iki, üç, beş hastaneyi dolaşıp arzu etmediğimiz şekilde netice alınan durumlar bulunuyor. Bunlardan dertli olduğumuzu hatırlatmak isterim. Sağlık sistemini çağın gereklerine, insanımız ihtiyaçlarına uygun hale getirmek için adımlar atmaya devam edeceğiz. Arzu etmediğimiz şekilde alınan sonuçlarda oluyor. Bundan dertli olduğumuzu da hatırlatmak isterim." şeklinde konuştu.

CİHAN 

 



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs