gizli Türkiye planı | " /> gizli Türkiye planı | "/>

En Sıcak Konular

Stalin'in gizli Türkiye planı

2 Eylül 2009 11:09 tsi
Stalin'in gizli Türkiye planı Hitler Rusya'ya saldırmasaydı, bakın Stalin'in Türkiye planı neydi?

İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasının 70'inci yıldönümü anılırken, Azerbaycanlı bir tarihçinin iddiası ortalığı karıştırdı. Moskova Genel Tarih Enstitüsü'nden araştırmacı Dzahhangir Nadzhafov'ın Rus arşivlerini inceleyerek elde ettiği bilgilere göre, Stalin, Almanya ile imzalanan ve ikinci Dünya Savaşı’nda Avrupa'nın iki ülke arasında paylaşılmasını öngören Alman Rusya saldırmazlık anlaşması olan "Molotov-Ribbentrop" antlaşmasını "doğuda" bir model olarak kullanacaktı.
Nadzhafov'a göre, Stalin doğuda İran ve Türkiye'ye saldıracak ve bölgeyi yeniden şekillendirecekti. Buna göre Türkiye'de Kars ve Ardahan'ı işgal edecek ve Ermenistan'ın sınırlarına katacaktı.

Böylece Ermenistan'ın toprakları yüzde 80, Gürcistan'ın toprakları yüzde 8 ve Azerbaycan'ın toprakları da iki katı artacaktı.

Tarihçi, bu bölgelere olan askeri harekatların planlarının hazır olduğunu ancak Hitler'in eski dostuna saldırmasıyla, Rusya'nın batıya daha bağımlı hale geldiğinden, operasyonun durdurulduğunu söyledi.

Dzahhangir Nadzhafov iddialarına kanıt olarak da 1941'de Azerbaycan Komunist Partisi'nin lideri Mirdzafar Bagirov'un Stalin'e yazdığı bir mektubu gösterdi. Buna göre Bagirov, " İran'da Polonya'nın topraklarının Ukrayna ve Belarus'a bağlanması gibi şartlar alınması gerekmektedir" diye yazdı. Tarihçiye göre bu sözler, Rusya'nın planının çoktan hazır olduğunu gösteriyor. Rusya'nın hazırlıkları o kadar ileri safhadaydı ki, Politbüro Dışişleri Bakanlığı'na hazırlanması gereken belgeleri bile verdi. İran'ın işgalinin tarihi ise 7 Kasım 1941 olarak belirlendi. Hatta İran'da başa getirilecek Komünist liderlerin ismi bile belliydi. Tarihçi Stalin'in amacının Azeri etnik kimliğinin bulunduğu İran'ın bölgelerinin Azerbaycan'a bağlanması, ayrıca Türkiye'nin kuzeyinin ve Çin'in Yincang bölgesinin de işgaliydi.

Bugün



Bu haber 1,154 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,413 µs