açılıma ne diyor? | " /> açılıma ne diyor? | "/>

En Sıcak Konular

Korucular açılıma ne diyor?

2 Eylül 2009 10:34 tsi
Korucular açılıma ne diyor? Herkes konuşuyor, daha da konuşmaya devam edecek. Bu da doğal. Ama bu tartışmalar yürütülürken kulak verilmesi gerekenlerin başında ‘korucular’ geliyor. Acaba korucular ‘Demokratik Açılım’a ne diyorlar? Baykal ve Bahçeli biraz üzül

Malum; “Demokratik Açılım” süreci, aslında Kürt sorunuyla ilgili bir açılım projesi. Neredeyse varlığını gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası olarak kanıksadığımız bu sorunda “açılım” yapmak, her geçen gün daha net şekilde anlaşılıyor ki, kolay değil.

Ama bir tartışma süreci başladı ve konuya ilişkin en “karamsar” yorumcular dahi, gelinen noktadan geri dönüş olmayacağını ifade ediyorlar.

Bugüne kadar konuyla ilgili genellikle siyasetçilerin tartışmalarını izledik. Bu da doğal. Zira mesele, siyasetin konusu. Nitekim İçişleri Bakanı ve bu sürecin “koordinatörü” Beşir Atalay, yeni yasama döneminde konuyu meclisin gündemine getireceklerini deklare etti.

Meclisin yeni yasama döneminde, tartışmalar meclis bünyesinde cereyan edecek ve muhtemelen daha somut adımlar atılması noktasına gelinecek.

Öte yandan tartışmaların en hararetli cereyan ettiği mecralardan biri de yazılı ve görsel basın. Köşe yazarlarının en revaçta konusu, Kürt sorunu ve “açılım” mevzuu. Televizyonlardaki tartışma programları açısından da durum farklı değil.

Bütün bunlar doğal. Ama bugüne kadar görüşü merak edilmeyen bir kesim var ki, aslında yürütülen tartışmalarda görüşleri en fazla önem ve ağırlık teşkil etmesi gerekenler de onlar: Korucular…

Sayıları 80 bin civarında olan ve bölgede güvenlik güçlerinin en önemli yardımcıları olan korucular bu “açılım” konusunu nasıl değerlendiriyorlar acaba?

Bugünkü Star gazetesi İHA’nın bir haberini manşetten okuyucularına duyurdu. Habere konu olan, Hakkari ve Şırnak’taki en önemli korucu aşireti Jirki aşireti. Jirki aşireti, PKK’yla mücadele içerisinde tam üç bin kayıp vermiş bir aşiret… Jirki aşiretinin lideri Mehmet Adıyaman, “Demokratik Açılım” politikasına tam destek veriyor. Erdoğan’ı Türkiye için bir “fırsat” olarak görüyor. Ve “artık bu savaşa son verilsin” diyor.

Jirkiler, herhangi bir aşiret değil. Dolayısıyla görüşlerinin diğer korucu aşiretleri açısından da ağırlığı olduğu, bölgeyi tanıyanların bildiği bir gerçek.

Ve işte o haber:

Hakkari’li Jirki aşiretinin lideri Adıyaman: “Başbakan Erdoğan ülke için fırsat. Bu sorunu çözecek yeter ki adamın yakasını bıraksınlar”

Hakkari ve Şırnak’ın önde gelen ve geneli korucu olan Jirki Aşireti’nin lideri olan Mehmet Adıyaman, ‘Demokratik Açılım’ı desteklediklerini söyledi. “21 yıldır korucuyuz, sadece bizim aşiretten 3 bin kişi öldü. Artık kan akmasın” diyen Adıyaman, “Başbakan Erdoğan, Türkiye için fırsat. Bu işi çözecek, yeter ki adamın yakasını bıraksınlar” çağrısında bulundu. Terörle mücadeleye en büyük desteği vermekle tanınan aşiretin lideri, “Tayyip Erdoğan’ı Allah vermiş Türkiye için. Bırakın ülkeyi düzenli bir hale getirsin” dedi. 21 yıldır korucu olduğunu belirten Jirki lideri Adıyaman, PKK bizim aşiretten 3 bin kişiyi öldürdü. Bunu 21 yılda bitiremedik. Devletle, en büyük silahlarla, korucularla vurduk bitiremedik, artık bu savaşa son verilsin” diye konuştu.

BAHÇELİ VE BAYKAL’A TEPKİ

CHP Genel Başkanı Baykal ve MHP lideri Bahçeli’ye sert tepki gösteren Adıyaman, şunları söyledi: “Artık barış olmasını istiyoruz. Fakat Sayın Bahçeli ve Baykal buna engel oluyor. Ankara’da koltuğunda oturmuş, ‘Vay ben yapmıyorum, yok ben yapmam’ diyor. MHP iktidardayken neden imza atıp ‘Abdullah Öcalan’ın idam edilmesin’ dedi. İp de o zaman Bahçeli’nin elindeydi, Apo da. Neden idam etmedi de şimdi çıkmış, ‘İdam edin’ diye konuşuyor. Ama şunu bilsinler, Türkiye Kürt sorununu halledemezse Somali olur.”

www.iyibilgi.com zoom



Bu haber 1,786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,021 µs