En Sıcak Konular

MÜSİAD'ın hükümete 'açık' uyarısı

1 Eylül 2009 15:19 tsi
MÜSİAD'ın hükümete 'açık' uyarısı MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan dün iftarda basın mensuplarını ağırladı. Vardan, konuşmasında hükümeti bütçe açığı konusunda uyardı 'zam ya da vergi artırılmamalı' dedi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, ekonomide iyileşme belirtilerinin gözlendiğini, en kötü günlerin geride kaldığını belirterek, “Eylül sonunda sona erecek olan vergi indirimlerinin en azından yılsonuna kadar devam etmesini talep ediyoruz” dedi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, ekonomide iyileşme belirtilerinin gözlendiğini ve en kötü günlerin geride kaldığını belirterek, “ 30 Eylül’de sona erecek olan vergi indirimlerinin en azından yılsonuna kadar devam etmesini talep ediyoruz” dedi.

Vardan, piyasaların daralmasından dolayı kamu gelirlerinin azaldığını ve 2009 bütçesinde öngörülenin üzerinde açık meydana getirdiğine dikkat çekerken “Bu açıklar başta, kamu alt yapı yatırımları ve yeni destekleri olumsuz yönde etkileyecektir. Ancak, açığın kapatılması ya da disiplin altına alınması yönündeki beklentimiz, henüz krizin insanların hafızasındaki yeri tazeyken, yeniden kasılmaya ve kabuğa çekilmeye sebep olabilecek, acilen kemer sıkma politikasına geçilmesi, zam yapılması veya vergilerin arttırılması değildir” görüşünü savundu.

İstanbul’da MÜSİAD Merkezi’nde basın mensuplarının da katılımıyla düzenlenen iftar yemeğinde bir konuşma yapan Başkan Ömer Cihad Vardan, güncel ekonomik konular ve küresel krizin yanı sıra demokratik açılım konusunu da değerlendirdi.

“PRANGALARDAN KURTULMANIN ZAMANI”

MÜSİAD Başkanı Vardan, Türkiye’nin şu anda en çok ihtiyaç duyduğu hususlardan birinin, kutuplaşmalardan uzaklaşmak, herkesin enerji ve gücünü yapıcı meselelere seferber etmek olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
“Ülke olarak, gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmak, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almak istiyorsak, bir an önce bize engel olan ve hızımızı kesen prangalardan kurtulmamız gerekiyor. Bunu yaparken, sorunların toplumsal olduğu düşüncesiyle, toplumsal bir mutabakat sağlanarak çözülmeye gayret edilmesinin önemine işaret etmek istiyoruz. Kafamızı kuma gömerek sorunların varlığını gizleyemeyeceğimize göre, özellikle siyasetin ve sonrasında toplumun tüm aktörleri, toplumun ayrışmasına sebep olacak kendi tribünlerine oynadıkları uygulamaları yerine, toplumda birlik ve beraberliği önceleyerek ve köklerimizdeki birlikte yaşayabilme özelliklerimizi hatırlayarak, ülkemizin önündeki tüm sosyal sorunların çözümünde gayret sarf etmelidirler.”

“DEMOKRATİK AÇILIMIN YERİ 72 MİLYON VE TBMM”

MÜSİAD olarak, son günlerde gündemin odak noktasında yer alan “demokratik açılım” konusunda başlatılan çalışmaları takdirle karşıladıklarını ve desteklediklerini kaydeden Vardan şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ancak, çalışmaların sadece bir konuda değil, gelişmemizin önünde yıllardır engel teşkil eden her konu ve her alanda öncelikli gündem maddesi olacak şekilde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizde demokrasinin tam yerleşmesi, kişisel hak ve özgürlüklerin en geniş manada benimsenmesi ve var olan potansiyelimizin gelişmeye adanması adına, artık bu adımların kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz. Ayrıca, konunun muhatabının, 72 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve bu konularda çözüm yerinin de TBMM olması gerektiği görüşümüzü de yineliyoruz.”

“ANA EKSEN EKONOMİK ENTEGRASYON OLMALI”

Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD’ın, Türkiye geneline yayılmış 29 şubesinin 19’u Doğu ve Güneydoğu’da bulunan bir sivil toplum kuruluşu olduğun belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizler, tüm Anadolu’da gelir dağılımındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılarak, bölgesel ekonomik farklılıkların azaltılması için yaklaşık 20 yıldır, yaptığımız çalışmalarla ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bize göre, bu süreçte başarı için ana eksen; doğudan-batıya, kuzeyden-güneye tüm ülke içinde ekonomik entegrasyonun sağlanmasıdır. Bu girişimler neticesinde, ekonomik sınırlar kaldırılmalı, dış siyasette komşu ülkelerle sıfır sorun politikası uygulayarak elde ettiğimiz başarıların benzeri, bölgesel olarak da elde edilebilmelidir. Biz bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, bu yolda üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız ve yapmaya devam edeceğiz.”
Son ekonomik gelişmelerin herkesin ülke dinamiklerine güvenmesi ve gücüne inanması gerektiğini gösterdiğini hatırlatan Vardan “ Unutmayalım ki, bizim, ülkemize ve kendimize olan güvenimiz arttıkça, Türkiye, dünyanın yükselen gücü olarak, kriz sonrasının en parlak ülkesi olmaya adaydır. OECD’nin ve Dünya Bankasının analizleri de, 2010 yılının en çok büyüme gösterecek ülkeler listesinin başında Türkiye’yi göstererek bu durumu onaylamaktadır. Ancak, yine unutmayalım ki, güvenin kaybedilmesi istikrarsızlığı doğurmakta, istikrarsızlık da ekonomik faaliyetlerin düzenli yürümesini engellemekte ve sonucunda herkes bundan zarar görmektedir” diye konuştu.

“EN KÖTÜ GERİDE KALDI”

Vardan, hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına aldığı tedbirlerin ve özellikle yaptığı ÖTV, KDV, SSK prim indirimlerinin ardından, bazı göstergelerde iyileşmeler olduğunu gözlediklerini ifade ederek bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

“Ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin boyutları arzu edilen seviyelerde olmasa bile, bu verilere bakarak, bugünün dünden, dünün de bir önceki günden iyi durumda olduğunu söyleyebiliyoruz. Kısacası artık, en kötü günlerin geride kaldığını ve bir çıkış trendine girdiğimizi ifade edebilmeyi umut ve arzu ediyoruz. Yalnız görünen odur ki, piyasalardaki asıl iyileşme ve normalleşmeye, ancak 2009 sonu veya 2010 yılı başından itibaren yavaş yavaş geçilebilecektir.”
Hem alınan tedbirlerin, hem de piyasaların daralmasından dolayı kamu gelirlerinin azalmasının, 2009 bütçesinde öngörülenin üzerinde açık meydana getirdiğine dikkat çeken Ömer Cihad Vardan, “ Şüphesiz, oluşan bu açıklar başta, kamu alt yapı yatırımları ve yeni destekleri olumsuz yönde etkileyecektir. Ancak, açığın kapatılması ya da disiplin altına alınması yönündeki beklentimiz, henüz krizin insanların hafızasındaki yeri tazeyken, yeniden kasılmaya ve kabuğa çekilmeye sebep olabilecek, acilen kemer sıkma politikasına geçilmesi, zam yapılması veya vergilerin arttırılması değildir. Unutulmamalıdır ki, ülkemizin bütçesinde oluşan açık sorunu, bugün için tüm dünyanın da sıkıntı çektiği bir durumdur. Ülkemizde yılsonu itibariyle yüzde 5-6 civarında olması beklenen bütçe açığı, diğer ülkelerle mukayese edildiğinde birçok ülkeden çok daha iyi durumdadır. O nedenle bu konuda hemen telaşa kapılarak sert frene basmak yerine temel önceliğimiz, ikinci çeyrekte hareketlenen piyasanın canlı tutulmaya çalışılması olmalıdır” dedi.

“ VERGİ İNDİRİMLERİ YIL SONUNA KADAR UZATILSIN”

Vardan, Eylül sonunda sona erecek olan vergi indirimlerinin en azından yılsonuna kadar devamının büyük önem arz ettiğini savunarak, “Bu şekilde üretim ve istihdam artışı sağlanırken, diğer ülkelerdeki gelişmeler iyi takip edilmeli ve bu duruma göre tavır alınmalıdır. Bununla beraber özellikle dış yatırımları çekebilmek adına, ülkemizin ileriye dönük hedeflerini izah eden, orta vadeli mali bir programın hazırlanması da güvenin oluşmasına katkı sağlayacaktır.Ayrıca, bu dönemde, yargı reformu, kamu yönetimi reformu ve eğitim reformu ile AB sürecine hız verilmeli, bu konular bir an önce etkin bir şekilde ele alınarak canlandırılmalıdır” diye konuştu.

“KOMŞU ÜLKELERE İHRACATTA ÖNEMLİ ARTIŞ YAŞANIYOR”

Konuşmasında ihracat konusuna da değinen MÜSİAD Başkanı, ilk altı aylık döneme yurtdışı piyasaların iyice daraldığını ve buna paralel olarak Türkiye’nin ticaret partnerlerinin paylarında oldukça önemli değişimler olduğunu gözlendiğine işaret ederek şunları söyledi:

“Bu dönemde, ihracatımız toplamda yaklaşık yüzde 30 daralırken, komşu ve çevre ülkelerden, Cezayir’e ihracatımız yüzde 45, Suriye ve Libya’ya yüzde 50, Irak’a yüzde 60 ve Mısır’a yüzde 140 seviyesinde artış göstermiştir. Ayrıca, sevindirici bir şekilde ihracatımızdaki gerilemenin hızı, her geçen gün azalmaktadır. Bugün itibariyle aylık ihracat rakamlarımız 9 milyar dolara yaklaşmış ve yılsonu itibariyle 100 milyar doları aşma şansımız belirmiştir.
Bu bağlamda, MÜSİAD, 20. yılını doldurmaya doğru adım adım yaklaşırken, özellikle küresel krizin üyelerimiz üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik faaliyetlerine hız vermiştir.. Öyle ki, bir yandan üyeler arası ticareti artırmaya çalışırken, diğer yandan da yıllardır sürdürmekte olduğumuz üyelerimizi potansiyel pazarlara götürmek, dış alım heyetlerini ağırlamak, fuar ve forumlar düzenlemek, işadamlarını birbirleri ile tanıştırmak suretiyle ülkemizin ihracat serüvenine katkı sağlamaya devam etmekteyiz.”

MISIR ÇIKARTMASI

MÜSİAD, son yedi ayda ihracatın yüzde 140 arttığı Mısır’a 13-16 Ekim tarihleri arasında bir çıkartma yapıyor. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, Uluslararası İş Forumu kapsamında gerçekleştirilecek programa Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın yanı sıra 300’e yakın iş adamının katılmasının beklendiğini ve bu iş gezisinin Mısır’a yapılan ihracatta önemli bir sıçrama yapmasına katkı yapmasını umduklarını söyledi. (ANKA)

 



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs